Поново узети узорци земљишта у пословној зони Инцел

- „Постоји пуно контраверзи за присуство пиралена у земљишту у пословној зони Инцел због чега су поново узети узорцки како би се утврдило да ли има штетно дејство по људе и околину.

Република Српска 21.07.2021 | 15:43
Поново узети узорци земљишта у пословној зони Инцел

Случај изливања канцерогеног уља пиралена у земљиште у пословној зони Инцел 2019. године и даље је проблем грађана о коме се мало тога зна.

Након двије године стајања у мјесту, град Бањалука је покренуо ово питање и ангажовао фирму из Чешке да изврши узорковање контаминираног земљишта.

Један дио узорака биће послат у Чешку на анализу, а други ће се анализирати у лабораторијама у Бањалуци.

Посљедњи пут узорковање је урађено 2019. године и од тада није било активности по овом питању.

Подсјетимо да је у Пословној зони Инцел у Бањалуци 9 марта 2019.године избио пожар када је плануло отровно уље пирален, које је, како тврде стручњаци, неразградиво и штетно колико и радиоактивне материје. 

"За очекивати је да ћемо на одређеном броју узорака урадити мониторинг који ће комплетирати ову слику, оно што ће се надаље дешавати зависи од тога шта ће показати ових 6 узорака и неко наше узорковање. Најгори сценарио је да се добију погрешне вриједности и да на основу тог не одрадимо добро предложене мјере санације и да све оно што смо имали као проблем свих ових година и даље остане овдје“, каже Татјана Нишић, еколошки инспектор у у Градској управи Бањалука.

 „Постоји пуно контраверзи за ову тему и с обзиром да је претходна власт заташкавала и чекала двије године да ми не знамо стварну истину. О овом пожару се ћутало, нама је речено да је само дрво изгорјело а не да је пирален, па смо морали правити протесте док нисмо успјели да неког ангажују, па је то пропало и тек смо сад дошли у ситуацију да ово рјешавамо", каже градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Он наглашава да то није био њихов интерес, јер је одговорност била на људима блиским власти.

"С друге стране ово кошта и боље прикрити него стварно рећи", казао је Станивуковић током обиласка ове пословне зоне.

(БН) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Сурова стварност

21.07.2021 16:12

На залост 50% популацију у БЛ це оболити од неког облика карцинома, због ове еколоске катастрофе.Наравно, резим то не интересује, за њих је народ потросна роба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Липовидиц Ана

21.07.2021 16:25

У ове просторије треба преселити Фармланд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

21.07.2021 18:01

А шта је са пираленом у насељу ? Ко ће то ријешити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

До конацне побједе

21.07.2021 20:06

Татјана је најбољи инспектор у овом граду.. не сумљам да це то ријесити... конацно Градонацелник са правом особом иза ледја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

22.07.2021 09:15

Татјана је професионалац, али нажалост, руке су јој годинама биле везане. Одговорно тврдим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сова

22.07.2021 19:52

Земљисте купио на цудан нацин локални бизнисмен од дрзављанина хрватске. А за све изварали нијемце. Превара око 2 И по милиона. Онда се упетља инспекција И невјесто лута... а паре покрали И изнијели око миллион у хрватску. Све то треба вратити на поцетак, прије дилања уз благослову бивсег градонацелника И многима....зна то Тања. На крају Бице ујео вук магаре....

ОДГОВОРИТЕ