Ponovo uzeti uzorci zemljišta u poslovnoj zoni Incel

- „Postoji puno kontraverzi za prisustvo piralena u zemljištu u poslovnoj zoni Incel zbog čega su ponovo uzeti uzorcki kako bi se utvrdilo da li ima štetno dejstvo po ljude i okolinu.

Republika Srpska 21.07.2021 | 15:43
Ponovo uzeti uzorci zemljišta u poslovnoj zoni Incel

Slučaj izlivanja kancerogenog ulja piralena u zemljište u poslovnoj zoni Incel 2019. godine i dalje je problem građana o kome se malo toga zna.

Nakon dvije godine stajanja u mjestu, grad Banjaluka je pokrenuo ovo pitanje i angažovao firmu iz Češke da izvrši uzorkovanje kontaminiranog zemljišta.

Jedan dio uzoraka biće poslat u Češku na analizu, a drugi će se analizirati u laboratorijama u Banjaluci.

Posljednji put uzorkovanje je urađeno 2019. godine i od tada nije bilo aktivnosti po ovom pitanju.

Podsjetimo da je u Poslovnoj zoni Incel u Banjaluci 9 marta 2019.godine izbio požar kada je planulo otrovno ulje piralen, koje je, kako tvrde stručnjaci, nerazgradivo i štetno koliko i radioaktivne materije. 

"Za očekivati je da ćemo na određenom broju uzoraka uraditi monitoring koji će kompletirati ovu sliku, ono što će se nadalje dešavati zavisi od toga šta će pokazati ovih 6 uzoraka i neko naše uzorkovanje. Najgori scenario je da se dobiju pogrešne vrijednosti i da na osnovu tog ne odradimo dobro predložene mjere sanacije i da sve ono što smo imali kao problem svih ovih godina i dalje ostane ovdje“, kaže Tatjana Nišić, ekološki inspektor u u Gradskoj upravi Banjaluka.

 „Postoji puno kontraverzi za ovu temu i s obzirom da je prethodna vlast zataškavala i čekala dvije godine da mi ne znamo stvarnu istinu. O ovom požaru se ćutalo, nama je rečeno da je samo drvo izgorjelo a ne da je piralen, pa smo morali praviti proteste dok nismo uspjeli da nekog angažuju, pa je to propalo i tek smo sad došli u situaciju da ovo rješavamo", kaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

On naglašava da to nije bio njihov interes, jer je odgovornost bila na ljudima bliskim vlasti.

"S druge strane ovo košta i bolje prikriti nego stvarno reći", kazao je Stanivuković tokom obilaska ove poslovne zone.

(BN) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Surova stvarnost

21.07.2021 16:12

Na zalost 50% populaciju u BL ce oboliti od nekog oblika karcinoma, zbog ove ekoloske katastrofe.Naravno, rezim to ne interesuje, za njih je narod potrosna roba.

ODGOVORITE
Name

Lipovidic Ana

21.07.2021 16:25

U ove prostorije treba preseliti Farmland.

ODGOVORITE
Name

Stvarnost

21.07.2021 18:01

A šta je sa piralenom u naselju ? Ko će to riješiti?

ODGOVORITE
Name

Do konacne pobjede

21.07.2021 20:06

Tatjana je najbolji inspektor u ovom gradu.. ne sumljam da ce to rijesiti... konacno Gradonacelnik sa pravom osobom iza ledja

ODGOVORITE
Name

Iskreno

22.07.2021 09:15

Tatjana je profesionalac, ali nažalost, ruke su joj godinama bile vezane. Odgovorno tvrdim.

ODGOVORITE
Name

Sova

22.07.2021 19:52

Zemljiste kupio na cudan nacin lokalni biznismen od drzavljanina hrvatske. A za sve izvarali nijemce. Prevara oko 2 I po miliona. Onda se upetlja inspekcija I nevjesto luta... a pare pokrali I iznijeli oko million u hrvatsku. Sve to treba vratiti na pocetak, prije dilanja uz blagoslovu bivseg gradonacelnika I mnogima....zna to Tanja. Na kraju Bice ujeo vuk magare....

ODGOVORITE