Проблеми у МУП-у почињу доласком СНСД-а на власт

Последња дешавања у Министарству унутрашњих послова Републике Српске су само кап која је прелила чашу, када су у питању непрофесионална и незаконита поступања полицијских службеника, поручују из Одбора за безбједност СДС.

Република Српска 21.07.2021 | 10:38
Проблеми у МУП-у почињу доласком СНСД-а на власт

Наводе да је немогуће да за све аномалије које прате рад полицијских службеника нема одговорности руководног кадра, упркос бројним случајевима незаконитог поступања полицијских службеника.

„Само се сјетимо инспектора тадашњег Центра јавне безбједности Бањалука који дилају дрогу, припадника Специјалне јединице полиције који су извршили разбојништво, поступања полицијских службеника када је убијен Давид Драгичевић и касније према групи Правда за Давида, убиства Славише Крунића, намјерног пропуштања рока за извршење наредбе Суда, до садашњег случаја и лишавања слободе више полицијских службеника осумњичених за најтежа кривична дјела, а међу њима и високопозиционираних полицијских службеника“, кажу из Одбора за безбједност СДС.

Наводе да генеза проблема није од јуче и да је политички утицај очигледан у свим структурама МУП-а. 

„Оваква пракса почиње 2006. године када СНСД долази на власт и све подређује партијским интересима, самим тим и Министарство унутрашњих послова. Доласком на власт СНСД  врши чистку у Министарству и смјењује скоро све руководиоце и на њихова мјеста доводе, односно постављају политички подобне кадрове за које је партија дала сагласност, и то траје до данашњих дана“, кажу у Одбору за безбједност СДС.

Додају да политички утицај сеже до најнижих нивоа организације у МУП-а, тако да ни вођа сектора није изузет од политичке подобности. 

„Примјера ради, ако у некој општини, локални одбор СНСД-а не да сагласност за командира полицијске станице, исти неће бити постављен“, наводе из Одбора за безбједност СДС.

Кажу да је дио проблема и то што је измјена прописа омогућила да велики број појединаца који нису испуњавали услове за редовно унапређење добије унапређења.

„Тако да је Закон о полицијским службеницима у ранијем периоду претрпио измјене и допуне у погледу ванредног унапређења, по којим су појединци, њих велика већина, ванредно унапријеђени у највише чинове обзиром да нису испуњавали услове за редовно унапређење, неки и више пута“, истичу из Одбора за безбједност СДС.

Додају да слика постаје јаснија када се у обзир узму подаци који указују да је велики број полицијских службеника Министарства дошколовавањем стекао високу стручну спрему на факултетима сумњивог квалитета кроз „брзинско“ школовање, и заузео високе позиције унутар МУП.

Из Одбора за безбједност СДС упозоравају да у периоду владавине СНСД-а велики утицај у МУП имају и појединци изван структура Министарства, поготово у кадровању, те се кроз чиновање и постављење врши посредан утицај на рад Министарства.

Додају да у истом периоду изостаје одговорност руководилаца на свим нивоима, почев од министра, преко директора, па све до нижих нивоа руковођења и командовања.

„Немогуће је да за све аномалије које прате рад полицијских службеника нема одговорности руководног кадра, поготово ако имамо на уму да се полицијски службеници оцјењују годишњом оцјеном рада, која је од утицаја за унапређење и напредовање у служби, те да је обавеза руководилаца да прате и усмјеравају рад полицијских службеника“, напомињу из Одбора за безбједност СДС.

Наводе да би било интересантно видјети податке када и како су напредовали до највиших позиција и чинова неки од полицијских службеника лишених слободе у последњој акцији.

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Копунски

21.07.2021 08:50

Проблема је и пре Снсда било,сад само ескалирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан кук

21.07.2021 12:11

Чим сам преузео кормило поставио сам најоданију посаду

Name

Урош

21.07.2021 09:03

Полицији судству војсци треба забранити учешће у политици моментална смјена и кривична па изволи.Дно дна Додик и секта звана СНСД и још веће зло УС Ненад Стевандић са црвеним комбијем.На једном састанку Додик каже Стевандићу ти ћути коштао си ме више од Роналда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

21.07.2021 09:23

А сто лупају ... "проблеми" су поцели са распадом Југославије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

21.07.2021 09:33

Школовао се један наш садашњи начелник полиције у НовомСаду. Пошто му наука није била баш добра страна, брижни отац закоље теле, спакује у гепек и у Нови Сад. У Каракају га пита цериник:"Сви из Србије возе телад у РС, а ви обратно" Домаћин одговара:"Ово је мито, а толе је у Новом Саду на факултету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

21.07.2021 09:38

Какви супљаци,хахахха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2021 11:19

Супаљ си ти боту сто подрзавас криминал. Све друствене вриједности су поремецене доласком секте на власт. Горе никад није било. Нису ни они прије били свеци, али бар нас нису толико задузилу као секта. Јест да је вецина пресла у секту у показала своје пљацкаске афинитете као Обрен, Јериниц, Бањац, итд. Друство папака су објеруцке прухватили у своје редове.

Name

Ре

21.07.2021 12:34

Мислис ови лопови инспектори?

Name

Полицајац пред пензију

21.07.2021 09:55

Све је ово тачно. Од ванредних унапређења, страначког постављања на руководна мјеста и стотине пропуста у раду без санкција.... Имам осећај да су чак неки полицајци у дилу са шефовима са којима дијеле оно што свакодневно узимају од народа. Можда је то некима ситно али сваки дан се узме хиљаде марака мита....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хугх

21.07.2021 10:02

Драшко за предсједника Српске, Тривићка за премијерку и Вукан за члана предсједништва. То треба да буде првац, а ви сте ионако четврта странка у Српској. Маните се шупље и станите иза ових људи ако хоћете промјене. И очистите странку од отимача народних пара, па вама исти владају у странци од рата па на овамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПуХс

21.07.2021 13:23

Каква четврта странка, шта ти причаш. СДС је главна опозициона партија у Републици Српској. И да није било СДС гласова Драшко данас не би био градоначелник. Не може све другима, опозиција да се договори и да Радовић добије функцију.

Name

Лија

21.07.2021 10:03

Суноврат МУП-а Републике Српске је поцео онога тренутка кад је политика поцела да поставља руководиоце од најнизе организационе јединице до самог врха. Дуго се о томе цутало јер су сви имали користи од криминала којим се баве. Да постоји воља да се стање промени на боље, први би Лукац поднио оставку а за њим би требали бити смењени сви нацелници управа. Има много постених и некомпромитованих који би довели полицију у ред и у оквире закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

21.07.2021 14:42

Суноврат у РС је почео оног момента када је републичком сектору, самим тим и полицији, повећане плате дупло. Мислим да је то било 2008 године. Од тад је направљен огроман јаз између радника у ухљеба и то је и дан данас проблем.

Name

Алоо

21.07.2021 10:16

У МУП РС и дан данас се сто полицајци ,а посебно инспектори директно стављају као да су цланови снсд. Ти исти су привилуговани. Ако слуцајно су неутрални или подрзавају опцију реалне опозиције су сиканирани. То је јавна тајна да су на висиким позицијама људи са купљеном дипломом. То је истина ,а знање немају једног испод просјецног средњоаколца. Али то само такве сколе пролазе у муп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

21.07.2021 10:25

Хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко Градишка

21.07.2021 10:33

Потписујем сваку ријеч! Док снсд не потврди не може се ни шеф смјене поставити у ПС, полиција је дотакла дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Граха дилер са знацком

21.07.2021 10:47

Кад пада ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батар Кељменди

21.07.2021 11:01

Није у реду дилати херојин. Мозе се лепо и постено зивијети и од камате. Подрска за постен зивот и зарадјивање давањем пара на камату. Зивијело постење, зивела република!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

21.07.2021 11:29

Народ нена повјерења у полицију већ дуго времена. Полиција је својим дхелима, опхођењу према народу доказала да није и не служи у одбрани права и закона. Бахати, некултурни, непрофесионални.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

КМЕТ СИМАН

22.07.2021 07:03

Ништа они не раде што нисте и ви прије, желим идуће године промјену власти па ћемо видети јесте ли шта научили како не треба радити, ако побиједи садашњи опозициони блок

ОДГОВОРИТЕ