Радун: СНСД у ФБиХ дјелује против српских интереса

СНСД у Федерацији БиХ није гласао за конститутивност Срба у кантонима са углавном хрватском већином - тврди Радун.  

Босна и Херцеговина 20.07.2021 | 22:14
Радун: СНСД у ФБиХ дјелује против српских интереса

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић данас у Дрвару разговарао са Душком Радуном, једним од кључних представника Срба у ФБиХ. Радун је предсједник Српске напредне странке (СНС) у ФБиХ.

Бореновић је за Инсајдер.ин рекао да је српски народ у ФБиХ маргинализован и да је битно да има конкретну подршку од политичких актера из Републике Српске: 

- Тек у неколико кантона је остало толико Срба да могу имати своје изабране политичке представнике. У четири кантона Срби нису конститутиван народ, нити је признато ћирилично писмо. У тим кантонима је на дјелу и србофобични вандализам, на начин да се чак и прецртавају ћирилично исписани саобраћајни знакови, на шта сам као посланик реаговао и иницирао да Министарство саобраћаја и комуникација конкретно дјелује да се овај проблем ријеши. Рекли су да ће бити формирана радна група која ће анализирати стање, а у наредном периоду ћемо видјети да ли су и шта урадили по том питању", каже Бореновић, који је посланик у Представничком дому Парламента БиХ. 

Он је рекао да је са Радуном разговарао о положају Срба у Кантону 10 и генерално у ФБиХ:

"Ситуација није добра и у ФБиХ је потребно обједињавање српских политичких снага које су и до сада патриотски дјеловале, да би имали адекватно политичко представљање и бољи положај. На то можемо утицати и ми, који дјелујемо у првом реду у Републици Српској. Наш народ у ФБиХ не смије бити запостављен. У наредном периоду у плану је да разговарам и са представницима Срба из других мјеста у ФБиХ", рекао је Бореновић за Инсајдер.ин.

Душко Радун, бивши посланик СНС-а у Парламенту ФБиХ, рекао је да је са Бореновићем договорио званични састанак који би требао бити одржан средином августа:  

"Наравно, залажем се за идеју обједињавања српских политичких фактора који су и до сада дјеловали патриотски, те у складу са тим у августу ћемо имати састанак са патриотским странкама из Републике Српске. Ту не мислим на СНСД, који су у партнерству са СДА и ХДЗ и дјелује против српских интереса, а који, подсјетићу, нису гласали за конститутивност Срба у кантонима са углавном хрватском већином.  Задовољан сам разговором са предсједником ПДП-а који је показао намјеру да својим политичким дјеловањем помогне побољшању статуса Срба у ФБиХ, за шта се ми, који овдје живимо и политички дјелујемо, боримо већ дуго", истакао је Радун.

(Инсајдер.ин)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Браво Бране

20.07.2021 21:00

Тако је, саборче!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

20.07.2021 21:01

Бореновиц окупља, Додик разједињене. Ето ко је патриота а ко издајник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

21.07.2021 06:21

Па додиг је хрват, и све сто ради, пљацка, лазе, краде и унистава овај народ по налогу ватикана.

Name

Легенда

20.07.2021 21:01

Тако је, Бореновићу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

20.07.2021 21:01

Постени Радун, нека му се захвале ови из Фк Сарговац сто нису усли у регионалну лигу. Узе нам Радун пар стоја и пусти нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грмец

20.07.2021 21:20

Добар цовјек у погресној странци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГТИ

20.07.2021 21:45

Постени Радун

ОДГОВОРИТЕ
Name

Некоизмасе

20.07.2021 21:57

Па то раде и овдје. Јеси открио топлу воду. Ал не кривим их, нек раде кад је народ оцигледно задовољан . Пропаст српског друства у цјелини назалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2021 07:56

Пропаст је само тамо гдје има СНСД и биће и даље ако их на Изборима 2022 пустимо да имају и један глас. Багру треба скинути за сва времена јер опет краду из фирми и гомилају паре за Изборе. Смишљају већ сада наслове за ртрс и своје новине да могу да лазу и уливају страх народу. Опозиција се мора спремати за подвале и промптно одговарати на сваку лаз и подвалу.

Name

Лакаузер

21.07.2021 04:35

Па то зна свако мало дијете ове дрзаве да СНСД странка која само гледа свога интереса.странацко запосљавање и гуљење козе народу и овој дрзави .боговске плате функционера и невидјена пљацка ..Ниста добро за народ ..али кад погледас ко води ову секту какав криминалац и мафијас инда помислис ..добро је..

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

21.07.2021 05:46

Ништа ново, они одувјек раде, против интереса Србског народа и то веома успјешно, "главни баја" и његова секта!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

21.07.2021 06:47

Колико човјек мора бити наиван, па да повјерује да ће Додик, Жељка и Касиповић штитити српске националне интересе, поготово у Федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

21.07.2021 06:52

Додик се бори више за Хрвате шта вас чуди.Послије Пељешког моста будали никад доста.У животи већи патриота и лажов није виђен од Додика.Човјек је зло 21 вијека за србе.

ОДГОВОРИТЕ