Успоставити сарадњу пољопривредника Семберије и Мачве

Државни секретар Министарства пољопривреде и шумарства Србије Дарко Божић каже само заједничким снагама пољопривредници Мачве и Семберије могу имати бољи наступ и бити конкурентни на европском, па и свјетском тржишту.

Република Српска 20.07.2021 | 16:33
Успоставити сарадњу пољопривредника Семберије и Мачве

- Удруживањем пољопривредних произвођача и сточара у земљорадничке задруге и кроз добро планиран пласман производа на тржиште долази до значајног развоја села, рекао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић током посјете општини Бадовинци у Србији гдје је било ријечи и о будућој сарадњи између пограничних мјеста Семберије и Мачве.

Земљорадничка задруга “Алфа фарм” у Бадовинцима тренутно броји осам задругара који својим преданим радом показују да се може остати и живјети на селу.

“Годишње испоручимо тржишту око петнаест хиљада товљеника, од тога двадесет одсто производимо прасади, остало купујемо и товимо до 120 кг. 2016-те године се родила идеја да се оснује задруга, то смо учинили 2018-те године, а већ следеће године подигли овај објекат, како би добили на квалитету и за сада то све добро функционише”, рекао је Мирослав Шестић, задругар ЗЗ “Алфа фарм”, Бадовинци у Србији.

Циљ посјете градоначелника Бијељине Љубише Петровића Бадовинцима јесте да се успостави што боља сарадња пољопривредника с обје стране ријеке Дрине, за шта је добар примјер удруживање кроз задругарство, које у Србији има традицију дугу 130 година.

“Са пројектима прекограничне сарадње радимо на унапријеђењу развоја села, да нам што већи број домаћина остане на селу, да са позитивним примјерима као што је овај данас, удруживањем, створимо једну добру причу, као и добре резултате у производњи. Ми смо загледани у матицу Србију што говори да ћемо наставити још чвршћу и бољу сарадњу ”, истиче градоначелник Бијељине.

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Дарко Божић каже само заједничким снагама пољопривредници Мачве и Семберије могу имати бољи наступ и бити конкурентни на европском, па и свјетском тржишту.

"Кроз задругарство и удруживање можемо развити наша села како би сачували становништво на вјековним огњиштима, јер кроз задруге они ће ту имати економску егзистенцију и моћиће да остану и развијају своје село”, наводи Божић.

Након обиласка задруге у Бадовинцима, Петровић напомиње да ће у наредном периоду разговарати са пољопривредницима из Семберије који на овај начин желе да побољшају своју производњу и пласман.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар