Uspostaviti saradnju poljoprivrednika Semberije i Mačve

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Srbije Darko Božić kaže samo zajedničkim snagama poljoprivrednici Mačve i Semberije mogu imati bolji nastup i biti konkurentni na evropskom, pa i svjetskom tržištu.

Republika Srpska 20.07.2021 | 16:33
Uspostaviti saradnju poljoprivrednika Semberije i Mačve

- Udruživanjem poljoprivrednih proizvođača i stočara u zemljoradničke zadruge i kroz dobro planiran plasman proizvoda na tržište dolazi do značajnog razvoja sela, rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović tokom posjete opštini Badovinci u Srbiji gdje je bilo riječi i o budućoj saradnji između pograničnih mjesta Semberije i Mačve.

Zemljoradnička zadruga “Alfa farm” u Badovincima trenutno broji osam zadrugara koji svojim predanim radom pokazuju da se može ostati i živjeti na selu.

“Godišnje isporučimo tržištu oko petnaest hiljada tovljenika, od toga dvadeset odsto proizvodimo prasadi, ostalo kupujemo i tovimo do 120 kg. 2016-te godine se rodila ideja da se osnuje zadruga, to smo učinili 2018-te godine, a već sledeće godine podigli ovaj objekat, kako bi dobili na kvalitetu i za sada to sve dobro funkcioniše”, rekao je Miroslav Šestić, zadrugar ZZ “Alfa farm”, Badovinci u Srbiji.

Cilj posjete gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića Badovincima jeste da se uspostavi što bolja saradnja poljoprivrednika s obje strane rijeke Drine, za šta je dobar primjer udruživanje kroz zadrugarstvo, koje u Srbiji ima tradiciju dugu 130 godina.

“Sa projektima prekogranične saradnje radimo na unaprijeđenju razvoja sela, da nam što veći broj domaćina ostane na selu, da sa pozitivnim primjerima kao što je ovaj danas, udruživanjem, stvorimo jednu dobru priču, kao i dobre rezultate u proizvodnji. Mi smo zagledani u maticu Srbiju što govori da ćemo nastaviti još čvršću i bolju saradnju ”, ističe gradonačelnik Bijeljine.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Darko Božić kaže samo zajedničkim snagama poljoprivrednici Mačve i Semberije mogu imati bolji nastup i biti konkurentni na evropskom, pa i svjetskom tržištu.

"Kroz zadrugarstvo i udruživanje možemo razviti naša sela kako bi sačuvali stanovništvo na vjekovnim ognjištima, jer kroz zadruge oni će tu imati ekonomsku egzistenciju i moćiće da ostanu i razvijaju svoje selo”, navodi Božić.

Nakon obilaska zadruge u Badovincima, Petrović napominje da će u narednom periodu razgovarati sa poljoprivrednicima iz Semberije koji na ovaj način žele da poboljšaju svoju proizvodnju i plasman.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar