Није било штедње, Влада Српске им ускратила подршку

Влада Републике Српске ускратила је подшку највећим хидроелектранама у Српској јер нису предвидјели смањење трошкова за десет одсто, на шта их је власт обавезала закључком. Истовремено, у тим производним предузећима тврде да би смањење трошкова утицало на производњу електричне енергије.

Република Српска 20.07.2021 | 13:25
Није било штедње, Влада Српске им ускратила подршку

Влада Републике Српске донијела је у децембру прошле године Закључак којим је обавезала државна предузећа на штедњу и рационализацију трошкова.  Они који то нису испоштовали сада остају без подршке.

Тако су представници државног капитала гласали против Плана пословања „Хидроелектрана на Требишњици“ јер је у плану предвиђен раст трошкова у предузећу за 5,78 одсто.

У Управи тврде како је значајан дио тих трошкова настао у сврху повећања производње и како су трошкове свели на минимум, смањили број радника и трошкове за зараде, те да више не могу да „стежу каиш“.

„Предузеће је сходно стању на тржишту електричне енергије, хидролошкој ситуацији и уважавајући посљедице пандемије свело трошкове на минимум. У случају да се набавке материјала у 2021. години раде на исти начин као и у 2020. години дошло би до угрожавања нормалног пословања, односно производног система. Предузеће приликом планирања ових тропшкова и даље примјењује рестриктивну политику трошкова“, правдали су се представници Управе предузећа на посљедњој Скупштини акционара, али узалуд.

Слична ситуација се десила и на сједници Скупштине акционара „Хидроелектрана на Врбасу“ која је одржана 9. јула.

Министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић, као представник државног капитала, гласао је против Плана пословања за ову годину јер није усклађен са Закључком Владе РС.

Како је Ћорић био представник 70 одсто акција, јасно је да Управа са овим планом није могла да добије „зелено свијетло“.

Приватни фондови, који имају удјеле у том предузећу, су гласали „за“ јер је у плану било позитивно пословање и приходи већи за 45,2 одсто, али то је било недовољно да план буде усвојен.

Без усвојеног плана пословања раде и „Хидроелектране на Дрини“ које такође не могу да се уклопе у захтјеве Владе.  

Поред тога, њени акционари сумњају у оправданости финансијског исцрпљивања предузећа кроз издвајање великих новчаних средстава за докапитализацију хидроелектране „Бистрица“, због чега су гласали против Плана пословања.

Са друге стране, много боље су прошла некада дистрибутивна предузећа, данас познатија као Оператори дистрибутивних система. Тачније, управе су приступиле много озбиљније ономе што је Влада од њих тражила.

Тако је „Електродистрибуција“ Пале добила сагласност за своје пословне планове, како годишње тако и трогодишње. Ипак и њима је скренута пажња да се морају придржавати смјерница.

 „С тим у вези захтијевам од управе друштва да води рачуна о мјерама штедње и рационалитације у складу са Закључком Владе“, казала је Зора Видовић, министар финансија на посљедњој Супштини акционара.

Позитивне оцјене за своје планове су добили и „Електрокрајина“, „Електро Добој“, и „Електро-Бијељина“, док код „Електро-Хецеговине“ тек треба да буду разматрани.

(Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Лоповцине

20.07.2021 12:39

Лука Петровиц и 40 разбојника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОДГУЗНЕ МУВЕ

20.07.2021 13:39

Да у праву си ,Гвидо пљачкаш и његова екипа послушних подгузних мува чији је највећи квалитет да се ништа не питају нити смију нити знају ,слијепо слушају а Гвидо граби.Гори су ови његови послушници од њега кад су слуге и потрчци таквом човјеку .Разноразне Тице и Шишмиши ,Бубулеје , Шуде ,Дутине ,Ламбете , Таминџије ,Грубачи ,Ћурићи и Скочајићи и остале подгузне муве саучесници у општој пљачки државних ресурса.Једног дана све ће доћи на наплату ако ништа има онај горе који гледа како се краде од сиротиње и државе за коју је неко живот дао и нека мајка сина јединца дала.Само полако све дође на своје ,како ко радио тако му Бог помого !

Name

Тако

20.07.2021 13:53

Тако треба,уништио Лука све чега се дотакао,гласали за њега баш ови из електро сектора,сада гашење,дуго сте се и правили странци,ћутали,дошла вода и до ваших уста,само сада не можете више пливати,дубоко сте у живом блату.Сретно и поздрав из Аустрије

Name

Требиње

20.07.2021 14:52

Највећи криминалац Републике Српске. Док се овакви као овај петровиц питају млади сигурно немају шта тражити у Републици Српској. Узалудне су све мјере и покушаји за повећање наталитета. Једна лукина мјера направи више штете него сто је корист од 5 позитивних и стимулативних мјера Владе Српске. Канцер овог народа, мичите га под хитно, већ је превише штете направио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КМЕТ СИМАН

20.07.2021 19:34

Код нас кад кажу штедња мисле на отпуштање радника.

ОДГОВОРИТЕ