Nije bilo štednje, Vlada Srpske im uskratila podršku

Vlada Republike Srpske uskratila je podšku najvećim hidroelektranama u Srpskoj jer nisu predvidjeli smanjenje troškova za deset odsto, na šta ih je vlast obavezala zaključkom. Istovremeno, u tim proizvodnim preduzećima tvrde da bi smanjenje troškova uticalo na proizvodnju električne energije.

Republika Srpska 20.07.2021 | 13:25
Nije bilo štednje, Vlada Srpske im uskratila podršku

Vlada Republike Srpske donijela je u decembru prošle godine Zaključak kojim je obavezala državna preduzeća na štednju i racionalizaciju troškova.  Oni koji to nisu ispoštovali sada ostaju bez podrške.

Tako su predstavnici državnog kapitala glasali protiv Plana poslovanja „Hidroelektrana na Trebišnjici“ jer je u planu predviđen rast troškova u preduzeću za 5,78 odsto.

U Upravi tvrde kako je značajan dio tih troškova nastao u svrhu povećanja proizvodnje i kako su troškove sveli na minimum, smanjili broj radnika i troškove za zarade, te da više ne mogu da „stežu kaiš“.

„Preduzeće je shodno stanju na tržištu električne energije, hidrološkoj situaciji i uvažavajući posljedice pandemije svelo troškove na minimum. U slučaju da se nabavke materijala u 2021. godini rade na isti način kao i u 2020. godini došlo bi do ugrožavanja normalnog poslovanja, odnosno proizvodnog sistema. Preduzeće prilikom planiranja ovih tropškova i dalje primjenjuje restriktivnu politiku troškova“, pravdali su se predstavnici Uprave preduzeća na posljednjoj Skupštini akcionara, ali uzalud.

Slična situacija se desila i na sjednici Skupštine akcionara „Hidroelektrana na Vrbasu“ koja je održana 9. jula.

Ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić, kao predstavnik državnog kapitala, glasao je protiv Plana poslovanja za ovu godinu jer nije usklađen sa Zaključkom Vlade RS.

Kako je Ćorić bio predstavnik 70 odsto akcija, jasno je da Uprava sa ovim planom nije mogla da dobije „zeleno svijetlo“.

Privatni fondovi, koji imaju udjele u tom preduzeću, su glasali „za“ jer je u planu bilo pozitivno poslovanje i prihodi veći za 45,2 odsto, ali to je bilo nedovoljno da plan bude usvojen.

Bez usvojenog plana poslovanja rade i „Hidroelektrane na Drini“ koje takođe ne mogu da se uklope u zahtjeve Vlade.  

Pored toga, njeni akcionari sumnjaju u opravdanosti finansijskog iscrpljivanja preduzeća kroz izdvajanje velikih novčanih sredstava za dokapitalizaciju hidroelektrane „Bistrica“, zbog čega su glasali protiv Plana poslovanja.

Sa druge strane, mnogo bolje su prošla nekada distributivna preduzeća, danas poznatija kao Operatori distributivnih sistema. Tačnije, uprave su pristupile mnogo ozbiljnije onome što je Vlada od njih tražila.

Tako je „Elektrodistribucija“ Pale dobila saglasnost za svoje poslovne planove, kako godišnje tako i trogodišnje. Ipak i njima je skrenuta pažnja da se moraju pridržavati smjernica.

 „S tim u vezi zahtijevam od uprave društva da vodi računa o mjerama štednje i racionalitacije u skladu sa Zaključkom Vlade“, kazala je Zora Vidović, ministar finansija na posljednjoj Supštini akcionara.

Pozitivne ocjene za svoje planove su dobili i „Elektrokrajina“, „Elektro Doboj“, i „Elektro-Bijeljina“, dok kod „Elektro-Hecegovine“ tek treba da budu razmatrani.

(Capital)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Lopovcine

20.07.2021 14:39

Luka Petrovic i 40 razbojnika!

ODGOVORITE
Name

PODGUZNE MUVE

20.07.2021 15:39

Da u pravu si ,Gvido pljačkaš i njegova ekipa poslušnih podguznih muva čiji je najveći kvalitet da se ništa ne pitaju niti smiju niti znaju ,slijepo slušaju a Gvido grabi.Gori su ovi njegovi poslušnici od njega kad su sluge i potrčci takvom čovjeku .Raznorazne Tice i Šišmiši ,Bubuleje , Šude ,Dutine ,Lambete , Tamindžije ,Grubači ,Ćurići i Skočajići i ostale podguzne muve saučesnici u opštoj pljački državnih resursa.Jednog dana sve će doći na naplatu ako ništa ima onaj gore koji gleda kako se krade od sirotinje i države za koju je neko život dao i neka majka sina jedinca dala.Samo polako sve dođe na svoje ,kako ko radio tako mu Bog pomogo !

Name

Tako

20.07.2021 15:53

Tako treba,uništio Luka sve čega se dotakao,glasali za njega baš ovi iz elektro sektora,sada gašenje,dugo ste se i pravili stranci,ćutali,došla voda i do vaših usta,samo sada ne možete više plivati,duboko ste u živom blatu.Sretno i pozdrav iz Austrije

Name

Trebinje

20.07.2021 16:52

Najveći kriminalac Republike Srpske. Dok se ovakvi kao ovaj petrovic pitaju mladi sigurno nemaju šta tražiti u Republici Srpskoj. Uzaludne su sve mjere i pokušaji za povećanje nataliteta. Jedna lukina mjera napravi više štete nego sto je korist od 5 pozitivnih i stimulativnih mjera Vlade Srpske. Kancer ovog naroda, mičite ga pod hitno, već je previše štete napravio.

ODGOVORITE
Name

KMET SIMAN

20.07.2021 21:34

Kod nas kad kažu štednja misle na otpuštanje radnika.

ODGOVORITE