Влада да реагује око пројекта ХЕ "Бук Бијела"

Одлука Уставног суда БиХ да Комисија за концесије БиХ, у року од 90 дана, ријеши питање додјеле концесија за изградњу и коришћење ХЕ ''Бук Бијела'', ''Фоча'' и ''Паунци'' у супротности је са уставно-правним системом и ријеч је о чисто политичкој одлуци јер некоме смета што је концесија додијељена Влади Србије, каже Александра Пандуревић, члан Главног одбора СДС.

Република Српска 20.07.2021 | 12:20
Влада да реагује око пројекта ХЕ "Бук Бијела"

Она је упитала да ли би одлука била иста да је концесију добила нека западна држава и да ли би уопште била поднијета апелација. 

„Но, оно што ме још више чуди јесте мук Владе Републике Српске“, каже Пандуревић.

Комисија за концесије БиХ је од свог настанка до данас, а то је 16 година,  објашњава она, у својој надлежности имала је свега двије концесије на ентитетској линији.

''Све остале концесије су додијелиле ентитетске комисије јер то јесте њихова надлежност. Како је онда Федерација могла додијелити 280 концесија, међу којима су и двије концесије на ријеци Босни која тече кроз оба ентитета, а у току су и поступци за додјелу концесија на Неретви'', каже Пандуревићева.

Она додаје да је Уставни суд грубо изашао из својих надлежности и прекршио Устав БиХ. 

„Члан ВИ Устава БиХ, став 3, тачка а) јасно прописује да Уставни суд одлучује да ли је неки члан устава или закона ентитета у сагласности са Уставом БиХ! Одлука о додјели концесије није ни устав ни закон, него појединачни управни акт и преседан је да се Уставни суд БиХ бави појединачним управним актима'', појашњава она.

Жалосно је, каже Пандуревићева, што некоме смета инвестиција Републике Србије од 860 милиона КМ и што одавде желе да отјерају сваког ко је заинтересован да уложи новац.

''То је она Србија која је БиХ донирала респираторе и вакцине, и ваксинисала више држављана БиХ него што их је вакцинисала матична држава, и у коју су по вакцине хрлили и потписници апелације! Каква се порука шаље другим инвеститорима? Зар мислимо да ће неко доћи да уложи тамо гдје га чекају политичке одлуке и гдје нема правне сигурности'', пита Пандуревићева.

Још жалосније је, каже Пандуревић, да институције Републике Српске, првенствено Влада Републике Српске тихују на овакву одлуку.
 
„Можда и они прижељкују неке друге партнере а не Владу Србије!? А најжалосније од свега јесте да су закључци Народне скупштине Републике Српске од 17. фебруара 2020, поводом одлуке Уставног суда којом се Република Српска оставља без државне имовине, мртво слово на папиру које тзв. 'српска репрезентација' није поштовала ни 15 дана. Зар нису тада рекли да нема одлука на нивоу БиХ док се не донесе Закон о Уставном суду БиХ!? Рекли и порекли, и посташе саучесници Уставног суда БиХ!'', закључује Пандуревићева.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

БЛ

20.07.2021 11:15

Ето ти си паметнија и од суда.Поцео сам цитати и морао сам престати.Уставни суд се не коментарисе вец проводи било ти мило било ти криво,а теби је криво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

20.07.2021 13:54

За БЛ. Секташу хитно узимај терапију, и не прескачи је више......

Name

@БЛ

20.07.2021 14:34

Уставни суд, као и сваки други има своје прописане ингеренције из којих мозе иступити, греском или намјерно. Такодје, као и сваки други суд подлозан је корупцији и незнању. Наравно да се одлуке сваког суда могу и требају коментарисати. Какав си ти болид кад мислис да особа која је професор на правном факултету није компетентна да коментарисе одлуке суда? Патетицно.

Name

хм

20.07.2021 11:22

није хидроелектрана пољски wц, о томе се мора питати дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.07.2021 14:53

Дје ти видис дрзаву ???

Name

Иџо Тахмишчија

20.07.2021 11:23

Да су му дозволили да купи за 10 милиона еура два спрата у Београду на води, реаговао би сеоски ђилкош и јајара Милорад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

20.07.2021 11:36

Нетачно, у питању је план да се у власничку структуру ЕП РС уведе ЕПС на следећи начин: заједничка инвестиција за коју ЕПРС нема средства. Пројекат ће изњети ЕПС а дуг ЕПРС намирити удјелом у власништу тј дионицама. Морамо чувати наше ресурсе, продају нам очевину за мало политичке подршке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

20.07.2021 12:12

Ствар је једниставна: постоје ријеке прве, друге и треће категорије. Дрина је гранична ријека и као таква ријека прве категорије, за коју је задужена Комисија за концесије БиХ. Остале ријеке/рјечице/потоци су под надлежности ентитета/кантона/општина. Суд није наложио да се концесија спријечи, него да иде све својим током.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

20.07.2021 14:00

Само дјелимично сте у праву. Комисија за концесије је надлежна за ријеку Дрину у дијелу гдје је она гранична ријека. У дијелу гдје је Бук Бијела, Дрина није граница. Чак и да је одлука о граничном дијелу, онда се покрене управни спор. Уставни суд је безброј пута одбио као недопуштене апелације којима се оцјењују подзаконски акти.

Name

ре

20.07.2021 14:05

Па и иде.

Name

Јаско

20.07.2021 14:34

Браво Миро.Управо тако. Нико није против гфадње, али зна се гдје се пита.Међутим за то највише трwба пиyати Брнабићку и Вишковића, они рекоше да е.а јикаквих препрека. Овдје изгледа свако себи прави закон онако како му паше.

Name

Стоп крадји!!!

20.07.2021 14:40

Па женска главо видис ли својим оцима лоповлуке и око себе ,боље да је прво држава БиХ власник па онда народ и у РС и Федерацији умјесто да Додо наставља ширити ранч и одузимати земљу РСа Било када обицни градјани и у РС и Федерацији ће добити своје али ако Додо и Додици буду наставили присвајати нема ни теби ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хапица

20.07.2021 19:22

Биће то један де луx камп.

ОДГОВОРИТЕ