Нови кредит нам је потребан, али не по старим условима

Иако још нисмо ни вратили старе кредите, за које се процјењује да ћемо их враћати до 2028. године у износу око 460 милиона евра, Босни и Херцеговини се нуди прилика за још једно од бројних задужења.

Босна и Херцеговина 20.07.2021 | 08:09
Нови кредит нам је потребан, али не по старим условима

Како поручују из ММФ-а, спремни су поново разговарати са бх. властима о кредиту и пакету реформи, које би требале ублажити економски пад услијед пандемије и вратити нас на пут економског раста.

“Власти би требале убрзати имунизацију како би се заштитиле од будућих таласа пандемије, обезбједити више циљану подршку предузећима и грађанима како би обезбједили економски опоравак, провели политике и структуралне реформе које ће убрзати раст и оснажити отпорност економије. ММФ је спреман да настави подржавати БиХ савјетима у погледу политика, техничке помоћи и, по потреби, финансијском подршком”, поручила је Алина Ланцу, шефица Мисије ММФ-а у БиХ

Од раније је познато да провођење економских реформи наилази на политичке отпоре, те да је постизање консензуса тежак посао. И управо због тога посљедњи преговори са ММФ-ом су пропали. Није могао бити постигнут договор у вези са регистром рачуна физичких лица при Централној банци Босне и Херцеговине, јер представници Републике Српске тврде да је то пренос надлежности са ентитета на државу.

Тако је 1,5 милијарди марака на чекању. Додатно ситуацију компликују услови, попут усвајања Закона о електричној енергији и плину, те Закона о електронском потпису на државном нивоу.

Предсједавајући Савјета министара БиХ каже – нови кредит нам је потребан и сагласности за разговоре на свим нивоима има, али не по старим условима.

“Прича о томе да ли ћемо на старим основама постићи договор, мислим да не можемо постићи тај договор јер није то лично питање односа између шефова мисије и рецимо предсјеника Владе Републике Српске већ је то питање политика, надам се да ће мисија бити спремна да разговара о циљевима”, изјавио је Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ

Новац је потребан због стабилности буџета ентитета и кантона, кажу економисти. Сматрају да можемо поднијети нова задужења, јер смо умјерено задужена земља.

За то, истичу, требамо захвалити политичарима, јер договоре отежава то што смо децентрализирана земља у којој они тешко доносе одлуке, а лако примјењују инструменте блокада.

Бенефите грађани готово да и не виде, али зато виде политичке кризе и неслагања око расподјеле новца што смо видјели из претходне расподјеле транше од 333 милона еура ММФ-ог кредита. Која је судбина новог задужења још не знамо, али према прогнозама економиста договора ће бити до краја године.

(БХРТ)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

РЕ

20.07.2021 06:21

Бандо криминална урушила си својим криминалом све генерације РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

20.07.2021 14:22

Немојте секташе дају и борцима, већ су дали 60000 од кредита, морају трошити за прече ствари авиони-камиони, имају обавезе када су паре ничије. Одлазите црвени доста је, пред суд па како ко прође.

Name

Ре

20.07.2021 18:36

ММФ има интерес да задужи земље и уведе акцизе и порезе да се плаћају рате. Сва остала прича су само пароле. Нити су надлежни да некога санкционишу Баш се секирају како ће грађани БиХ живјети.

Name

Ухх

20.07.2021 18:41

Гробар банака се навукао на новац. Стално му мало.

Name

Да

20.07.2021 06:34

малоје ТЕГЕЛТИЈА покрао па му јос ТРЕБА ДА КРАДЕ НЕТРЕБАЛО МУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2021 08:42

Не треба њему има удјела у фирмама, универзитет у БЛ, банкама ( три су уништене) јер овај зна како се то ради. Јадна та БиХ које протуве по њој вршљају и колико се краде добро и постојимо.

Name

борац

20.07.2021 07:26

Бице по новим условима веца камата.Просјаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сека

20.07.2021 08:47

Кредити кредити и само кредити ,о каже Вишковић добро стојимо финансијски

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

20.07.2021 12:51

Нећете добити никакав кредит и како це те и ста ћете онда.

ОДГОВОРИТЕ