Novi kredit nam je potreban, ali ne po starim uslovima

Iako još nismo ni vratili stare kredite, za koje se procjenjuje da ćemo ih vraćati do 2028. godine u iznosu oko 460 miliona evra, Bosni i Hercegovini se nudi prilika za još jedno od brojnih zaduženja.

Bosna i Hercegovina 20.07.2021 | 08:09
Novi kredit nam je potreban, ali ne po starim uslovima

Kako poručuju iz MMF-a, spremni su ponovo razgovarati sa bh. vlastima o kreditu i paketu reformi, koje bi trebale ublažiti ekonomski pad uslijed pandemije i vratiti nas na put ekonomskog rasta.

“Vlasti bi trebale ubrzati imunizaciju kako bi se zaštitile od budućih talasa pandemije, obezbjediti više ciljanu podršku preduzećima i građanima kako bi obezbjedili ekonomski oporavak, proveli politike i strukturalne reforme koje će ubrzati rast i osnažiti otpornost ekonomije. MMF je spreman da nastavi podržavati BiH savjetima u pogledu politika, tehničke pomoći i, po potrebi, finansijskom podrškom”, poručila je Alina Lancu, šefica Misije MMF-a u BiH

Od ranije je poznato da provođenje ekonomskih reformi nailazi na političke otpore, te da je postizanje konsenzusa težak posao. I upravo zbog toga posljednji pregovori sa MMF-om su propali. Nije mogao biti postignut dogovor u vezi sa registrom računa fizičkih lica pri Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, jer predstavnici Republike Srpske tvrde da je to prenos nadležnosti sa entiteta na državu.

Tako je 1,5 milijardi maraka na čekanju. Dodatno situaciju komplikuju uslovi, poput usvajanja Zakona o električnoj energiji i plinu, te Zakona o elektronskom potpisu na državnom nivou.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH kaže – novi kredit nam je potreban i saglasnosti za razgovore na svim nivoima ima, ali ne po starim uslovima.

“Priča o tome da li ćemo na starim osnovama postići dogovor, mislim da ne možemo postići taj dogovor jer nije to lično pitanje odnosa između šefova misije i recimo predsjenika Vlade Republike Srpske već je to pitanje politika, nadam se da će misija biti spremna da razgovara o ciljevima”, izjavio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH

Novac je potreban zbog stabilnosti budžeta entiteta i kantona, kažu ekonomisti. Smatraju da možemo podnijeti nova zaduženja, jer smo umjereno zadužena zemlja.

Za to, ističu, trebamo zahvaliti političarima, jer dogovore otežava to što smo decentralizirana zemlja u kojoj oni teško donose odluke, a lako primjenjuju instrumente blokada.

Benefite građani gotovo da i ne vide, ali zato vide političke krize i neslaganja oko raspodjele novca što smo vidjeli iz prethodne raspodjele tranše od 333 milona eura MMF-og kredita. Koja je sudbina novog zaduženja još ne znamo, ali prema prognozama ekonomista dogovora će biti do kraja godine.

(BHRT)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

RE

20.07.2021 06:21

Bando kriminalna urušila si svojim kriminalom sve generacije RS.

ODGOVORITE
Name

c

20.07.2021 14:22

Nemojte sektaše daju i borcima, već su dali 60000 od kredita, moraju trošiti za preče stvari avioni-kamioni, imaju obaveze kada su pare ničije. Odlazite crveni dosta je, pred sud pa kako ko prođe.

Name

Re

20.07.2021 18:36

MMF ima interes da zaduži zemlje i uvede akcize i poreze da se plaćaju rate. Sva ostala priča su samo parole. Niti su nadležni da nekoga sankcionišu Baš se sekiraju kako će građani BiH živjeti.

Name

Uhh

20.07.2021 18:41

Grobar banaka se navukao na novac. Stalno mu malo.

Name

Da

20.07.2021 06:34

maloje TEGELTIJA pokrao pa mu jos TREBA DA KRADE NETREBALO MU.

ODGOVORITE
Name

Re

20.07.2021 08:42

Ne treba njemu ima udjela u firmama, univerzitet u BL, bankama ( tri su uništene) jer ovaj zna kako se to radi. Jadna ta BiH koje protuve po njoj vršljaju i koliko se krade dobro i postojimo.

Name

borac

20.07.2021 07:26

Bice po novim uslovima veca kamata.Prosjaci.

ODGOVORITE
Name

Seka

20.07.2021 08:47

Krediti krediti i samo krediti ,o kaže Višković dobro stojimo finansijski

ODGOVORITE
Name

Janko

20.07.2021 12:51

Nećete dobiti nikakav kredit i kako ce te i sta ćete onda.

ODGOVORITE