Затварање ОХР-а у БиХ када се испуне циљеви из 2008.

Из Европске уније је саопштено за Радио Слободна Европа (РСЕ) како очекују да Канцеларија високог представника у Босни и Херцеговини (ОХР) наставити радити на испуњавању пет циљева и два услова који су договорени 2008. године као услови за затварање ОХР-а у БиХ, коментаришући нацрт руске и кинеске резолуције о укидању високог представника у Босни и Херцеговини, у који је Ассоциатед Пресс имао увид.

Босна и Херцеговина 19.07.2021 | 14:14
Затварање ОХР-а у БиХ када се испуне циљеви из 2008.

За укидање ОХР-а у БиХ су 2008. године постављена су 5+2 услова и циља, међу којима су расподјела имовине између државе и других нивоа власти, рјешење за војну имовину, провођење Коначне одлуке за Брчко дистрикт, фискална одрживост БиХ, те владавина права.

Русија и Кина представиле су нацрт резолуције у Савјету безбједности Уједињених нација, половином јула, којим би се међународном високом представнику у Босни и Херцеговини одмах одузеле овлаштења надгледања провођења мировног споразума из 1995. године којим је окончан рат, а ова позиција у потпуности укинула у року од двије године.

“ЕУ се радује доброј сарадњи са Кристијаном Шмитом, кога је је Управни одбор Савјета з аспровођење мира (ПИЦ) именовао новим међународним високим представником (ОХР) за Босну и Херцеговину. Европска унија наставља сарадњу са Босном и Херцеговином на провођењу 14 кључних приоритета из Мишљења Комисије о њезиној пријави за чланство у ЕУ и очекује да ће Босна и Херцеговина искористити наредне мјесеце у напретку у њиховом испуњавању”, истиче се у одговору ЕУ за РСЕ.

Додаје се како то подразумијева усвајање владавине закона и правосудне реформе, те напредак у вези уставних и реформа о измјени изборног законодавства.

“Ове су реформе кључне за доказивање да Босна и Херцеговина озбиљно схвата интеграцију у ЕУ, у складу са тежњама својих грађана”, закључује се у одговору ЕУ за РСЕ.

Претходно су из амбасада САД и Велике Британије у БиХ за РСЕ казали како се затварање канцеларије Високог представника у БиХ (ОХР) ‘не темељи на временским роковима, него на испуњењу дефинисаних критерија’.

Амбасадори Управног одбора Савјета з аспровођење мира (ПИЦ) формално су именовали Шмита за сљедећег високог представника 27. маја. Он би требао преузети функцију 1. августа након оставке Валентина Инцка који је на тој функцији 12 година.

Функција високог представника са статусом дипломатске мисије у БиХ је успостављена у складу с Општим оквирним споразумом за мир у Босни и Херцеговини, који се назива Дејтонски мировни споразум, договореним 21. новембра 1995. у војној бази у америчком Дејтону и потписаним 14. децембра 1995. у Паризу, тачније Анексом 10 са задатком да надгледа провођење мировног споразума.

Високи представник за БиХ је међународни представник Уједињених нација који надгледа и координира спровођење цивилних аспеката Дејтонског мировног споразума.

Задатак високог представника је, између осталог, да надгледа спровођење мировног рјешења, одржава контакте са странкама ради промовисања њиховог потпуног придржавања цивилних аспеката мировног споразума, периодично извјештава Уједињене нације, Европску унију, Сједињене Државе, Руску Федерацију те друге заинтересоване владе, о напретку спровођења мировног споразума.

(РСЕ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Милица

19.07.2021 12:43

Прво крупне рибе позатварати па онда ОХР затворити..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.милица

19.07.2021 18:28

Милица многи це те подрзати у томе браво.

Name

Босанац

19.07.2021 20:08

Знаци,никад га неце затворити.

Name

Дејан

19.07.2021 13:07

Све сте ви то фино улзамислили ал сте заборавили један најбитнији фактор,звани Милорад Додик,његову РС нецете дјелити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

19.07.2021 13:15

А послије, нови услови. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

19.07.2021 13:27

Другим ријецима, никада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

19.07.2021 13:30

Каква владавина права овде народ нема право на реч и то сте сви ви из ОХРа дозволили доводећи нам овакву власт како сте их довели тако је и водите што даље од лепе наше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

19.07.2021 15:09

Све ово говори да нико БиХ нетретира као дрзаву

ОДГОВОРИТЕ