Zatvaranje OHR-a u BiH kada se ispune ciljevi iz 2008.

Iz Evropske unije je saopšteno za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako očekuju da Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) nastaviti raditi na ispunjavanju pet ciljeva i dva uslova koji su dogovoreni 2008. godine kao uslovi za zatvaranje OHR-a u BiH, komentarišući nacrt ruske i kineske rezolucije o ukidanju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, u koji je Associated Press imao uvid.

Bosna i Hercegovina 19.07.2021 | 14:14
Zatvaranje OHR-a u BiH kada se ispune ciljevi iz 2008.

Za ukidanje OHR-a u BiH su 2008. godine postavljena su 5+2 uslova i cilja, među kojima su raspodjela imovine između države i drugih nivoa vlasti, rješenje za vojnu imovinu, provođenje Konačne odluke za Brčko distrikt, fiskalna održivost BiH, te vladavina prava.

Rusija i Kina predstavile su nacrt rezolucije u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, polovinom jula, kojim bi se međunarodnom visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini odmah oduzele ovlaštenja nadgledanja provođenja mirovnog sporazuma iz 1995. godine kojim je okončan rat, a ova pozicija u potpunosti ukinula u roku od dvije godine.

“EU se raduje dobroj saradnji sa Kristijanom Šmitom, koga je je Upravni odbor Savjeta z asprovođenje mira (PIC) imenovao novim međunarodnim visokim predstavnikom (OHR) za Bosnu i Hercegovinu. Evropska unija nastavlja saradnju sa Bosnom i Hercegovinom na provođenju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o njezinoj prijavi za članstvo u EU i očekuje da će Bosna i Hercegovina iskoristiti naredne mjesece u napretku u njihovom ispunjavanju”, ističe se u odgovoru EU za RSE.

Dodaje se kako to podrazumijeva usvajanje vladavine zakona i pravosudne reforme, te napredak u vezi ustavnih i reforma o izmjeni izbornog zakonodavstva.

“Ove su reforme ključne za dokazivanje da Bosna i Hercegovina ozbiljno shvata integraciju u EU, u skladu sa težnjama svojih građana”, zaključuje se u odgovoru EU za RSE.

Prethodno su iz ambasada SAD i Velike Britanije u BiH za RSE kazali kako se zatvaranje kancelarije Visokog predstavnika u BiH (OHR) ‘ne temelji na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definisanih kriterija’.

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta z asprovođenje mira (PIC) formalno su imenovali Šmita za sljedećeg visokog predstavnika 27. maja. On bi trebao preuzeti funkciju 1. avgusta nakon ostavke Valentina Incka koji je na toj funkciji 12 godina.

Funkcija visokog predstavnika sa statusom diplomatske misije u BiH je uspostavljena u skladu s Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, koji se naziva Dejtonski mirovni sporazum, dogovorenim 21. novembra 1995. u vojnoj bazi u američkom Dejtonu i potpisanim 14. decembra 1995. u Parizu, tačnije Aneksom 10 sa zadatkom da nadgleda provođenje mirovnog sporazuma.

Visoki predstavnik za BiH je međunarodni predstavnik Ujedinjenih nacija koji nadgleda i koordinira sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zadatak visokog predstavnika je, između ostalog, da nadgleda sprovođenje mirovnog rješenja, održava kontakte sa strankama radi promovisanja njihovog potpunog pridržavanja civilnih aspekata mirovnog sporazuma, periodično izvještava Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, Sjedinjene Države, Rusku Federaciju te druge zainteresovane vlade, o napretku sprovođenja mirovnog sporazuma.

(RSE)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Milica

19.07.2021 12:43

Prvo krupne ribe pozatvarati pa onda OHR zatvoriti..

ODGOVORITE
Name

re.milica

19.07.2021 18:28

Milica mnogi ce te podrzati u tome bravo.

Name

Bosanac

19.07.2021 20:08

Znaci,nikad ga nece zatvoriti.

Name

Dejan

19.07.2021 13:07

Sve ste vi to fino ulzamislili al ste zaboravili jedan najbitniji faktor,zvani Milorad Dodik,njegovu RS necete djeliti.

ODGOVORITE
Name

Direkt

19.07.2021 13:15

A poslije, novi uslovi. :)))

ODGOVORITE
Name

BB

19.07.2021 13:27

Drugim rijecima, nikada.

ODGOVORITE
Name

Ana

19.07.2021 13:30

Kakva vladavina prava ovde narod nema pravo na reč i to ste svi vi iz OHRa dozvolili dovodeći nam ovakvu vlast kako ste ih doveli tako je i vodite što dalje od lepe naše.

ODGOVORITE
Name

ok

19.07.2021 15:09

Sve ovo govori da niko BiH netretira kao drzavu

ODGOVORITE