Русима пропао план да продају хрватски гас из Рафинерије Брод

Рафинерија нафте у Броду природни гас из Хрватске који ће добијати кроз приватни гасовод моћи ће користити искључиво за властите потребе. То се није свидјело руским власницима који су поред гасификације рафинерије, планирали гас продавати трећим лицима, на тржишту БиХ, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 19.07.2021 | 12:58
Русима пропао план да продају хрватски гас из Рафинерије Брод

Наиме, Рафинерија је од Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске (РЕРС) добила дозволу за кориштење гасовода, али не за све намјене које су жељели.

„Директни гасовод се може користити искључиво за потребе снабдијевања природним гасом Акционарског друштва „Рафинерија нафте Брод“, као крајњег купаца природног гаса у складу са прописима“, стоји у Рјешењу РЕРС-а о издавању одобрења.

Подсјећамо, у Рафинерији је изграђена гасна сабирна компресорска станица са капацитетом од 40 милиона метара кубних за компримовани (сабијени) гас.

Тај гас је требао да се даље испоручује крајњим потрошачима, али од тога, бар за сада очигледно неће бити ништа.

У РЕРС-у појашњавају како директни гасовод не може постати дио гасног система, јер му то није намјена.

„Директним гасоводом може се вршити снабдијевање природним гасом само крајњег купца, односно купаца који купује природни гас за властите потребе, јер би у супротном куповина природног гаса била у сврху препродаје односно обављања тржишне дјелатности, чиме би директни гасовод изгубио свој статус и постао гасни систем или један његов дио, те би се приликом изградње и коришћења и третирао као гасни систем“, наводи се у њиховом рјешењу.

Власници Рафинерије се жалили па одустали
Извор ЦАПИТАЛ-а каже како су власници Рафинерије на ово рјешење били уложили приговор, али да су га повукли након што им је из РЕРС-а сугерисано да ће бити одбијени.

У РЕРС-у су и разјаснили по ком основу је Рафинерија кренула у пројекат гасификације.

Наиме, Законом о гасу је прописано да у случајевима када снабдјевач природним гасом и купац намјеравају потписати уговор о снабдијевању, а не могу добити приступ транспортном или дистрибутивном систему могу изградити директан гасовод, уз претходно одобрење Регулаторне комисије.

То се управо десило у случају Рафинерије.

Они су од „Гас промета“ са Пала, иначе задуженог за транспорт гаса у Републици Српској тражили да се прикључе на гасни систем, али како није било услова, искористили су законску одредбу која им је омогућила да граде директни гасовод.

Подсјећамо, споразум о гасификацији Рафинерије је потписан у мају 2019. године, а њиме је предвиђена изградња гасовода и прикључење на гасни транспортни систем Хрватске, док је за снабдијевање одређена фирма “Цродуx плин”.

Циљ пројекта је био да се природни гас користи за производњу у рафинерији, а што значајно утиче и на заштиту животне средине и смањење загађења.

Међутим, овај пројекат је наишао на велико негодовање јавности, поготово из Федерације БиХ гдје су сматрали како је је ријеч о интерконекцији двије земље због чега се пројекат по њиховој оцјени требао уговарати на државном нивоу, а не нивоу ентитета, како је то овдје био случај.

У јавности се велика прашина дигла и у марту ове године када су под окриљем ноћи испод ријеке Саве, иначе државне границе, положене плиноводне цијеви.

Гранична полиција је по захтјеву министарства безбједности БиХ покренула истрагу, али јавност о било каквим резултатима није упућена.

Рафинерија нафте Брод, обуставила је производњу 9. јануара 2019. године.

Претходила је експлозија на једном постројењу из октобра 2018. године када је погинуо један радник.

Завршетак изградње гасовода и почетак индустријске активности у Рафинерији нафте у Броду планиран је у наредним мјесецима.

(Цапитал)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Мафијаска спрега

19.07.2021 11:04

Одавно је познато овом глупом народу који су сада само робови,да је овдје на сцени спрега руских И домацих мафијаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисха

19.07.2021 11:19

Руси се понасају у српској ко домацин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

19.07.2021 12:32

То је руски криминални олош који може радити са нашим руководством и нигдје више. С ким си такви си.

Name

РЕ Луле

19.07.2021 14:48

Ко је са Русима сијао тикве о главу су му пуцале.

Name

Прика бн

20.07.2021 05:43

Конкуренција је велика. А бизнис не познаје ни границе а камоли мале народе који се ама баш ништа не питају. Мјерило је еуро долар биткоин.а куповатћемо ми гас нећемо ни знат од кога је.а није толико ни битно

Name

Нормално

19.07.2021 11:25

Не зна се ко шта ради и чиме се све бави. Не зна се ни ко и како гура цијеви кроз ријеку (а границу двије државе) коме и за који рачун, са ким од кога и за колико? Не зна се ништа само тисина а ради шта коме падне напамет. Добро ми и постојимо какви смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меха

19.07.2021 11:43

Под окриљем ноци раде само ЛОПОВИ,КРИМИНАЛЦИ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

WW

19.07.2021 11:43

Режија Додика и Маркача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

19.07.2021 11:46

Неће да дијеле кајмак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја Скојотовски

19.07.2021 11:48

а како иде продаја нафте и нафтних деривата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

19.07.2021 12:11

Руски лопови и криминалци потпомогнути нашим домаћим. Који ће им ђаво плин кад не раде и не планирају радити. Шта су се они досјетили да шверцују плин. А аутор текста је требао споменути и ко је власник фирме за снабдијевање плина, па нек јавност фино прочита па да зна за то наше велико србовање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

19.07.2021 12:46

Све ће то једнога дана прекрити рузмарин и шаш...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

19.07.2021 14:11

Ко ће други до браћа Руси. Гдје се они појаве ту тзрава не расте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а руски

19.07.2021 14:17

ШПИЈУНИ,ООООО МИЛОРАДЕ...!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

19.07.2021 15:55

Не треба њима ниста висе. Они су уз помоц насих унистили рафинерију направили губитке и остетили РС а самим тим и народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненадај

19.07.2021 18:14

...се Ненаде. Руси су свјетски хохштаплери.