Rusima propao plan da prodaju hrvatski gas iz Rafinerije Brod

Rafinerija nafte u Brodu prirodni gas iz Hrvatske koji će dobijati kroz privatni gasovod moći će koristiti isključivo za vlastite potrebe. To se nije svidjelo ruskim vlasnicima koji su pored gasifikacije rafinerije, planirali gas prodavati trećim licima, na tržištu BiH, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 19.07.2021 | 12:58
Rusima propao plan da prodaju hrvatski gas iz Rafinerije Brod

Naime, Rafinerija je od Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske (RERS) dobila dozvolu za korištenje gasovoda, ali ne za sve namjene koje su željeli.

„Direktni gasovod se može koristiti isključivo za potrebe snabdijevanja prirodnim gasom Akcionarskog društva „Rafinerija nafte Brod“, kao krajnjeg kupaca prirodnog gasa u skladu sa propisima“, stoji u Rješenju RERS-a o izdavanju odobrenja.

Podsjećamo, u Rafineriji je izgrađena gasna sabirna kompresorska stanica sa kapacitetom od 40 miliona metara kubnih za komprimovani (sabijeni) gas.

Taj gas je trebao da se dalje isporučuje krajnjim potrošačima, ali od toga, bar za sada očigledno neće biti ništa.

U RERS-u pojašnjavaju kako direktni gasovod ne može postati dio gasnog sistema, jer mu to nije namjena.

„Direktnim gasovodom može se vršiti snabdijevanje prirodnim gasom samo krajnjeg kupca, odnosno kupaca koji kupuje prirodni gas za vlastite potrebe, jer bi u suprotnom kupovina prirodnog gasa bila u svrhu preprodaje odnosno obavljanja tržišne djelatnosti, čime bi direktni gasovod izgubio svoj status i postao gasni sistem ili jedan njegov dio, te bi se prilikom izgradnje i korišćenja i tretirao kao gasni sistem“, navodi se u njihovom rješenju.

Vlasnici Rafinerije se žalili pa odustali
Izvor CAPITAL-a kaže kako su vlasnici Rafinerije na ovo rješenje bili uložili prigovor, ali da su ga povukli nakon što im je iz RERS-a sugerisano da će biti odbijeni.

U RERS-u su i razjasnili po kom osnovu je Rafinerija krenula u projekat gasifikacije.

Naime, Zakonom o gasu je propisano da u slučajevima kada snabdjevač prirodnim gasom i kupac namjeravaju potpisati ugovor o snabdijevanju, a ne mogu dobiti pristup transportnom ili distributivnom sistemu mogu izgraditi direktan gasovod, uz prethodno odobrenje Regulatorne komisije.

To se upravo desilo u slučaju Rafinerije.

Oni su od „Gas prometa“ sa Pala, inače zaduženog za transport gasa u Republici Srpskoj tražili da se priključe na gasni sistem, ali kako nije bilo uslova, iskoristili su zakonsku odredbu koja im je omogućila da grade direktni gasovod.

Podsjećamo, sporazum o gasifikaciji Rafinerije je potpisan u maju 2019. godine, a njime je predviđena izgradnja gasovoda i priključenje na gasni transportni sistem Hrvatske, dok je za snabdijevanje određena firma “Crodux plin”.

Cilj projekta je bio da se prirodni gas koristi za proizvodnju u rafineriji, a što značajno utiče i na zaštitu životne sredine i smanjenje zagađenja.

Međutim, ovaj projekat je naišao na veliko negodovanje javnosti, pogotovo iz Federacije BiH gdje su smatrali kako je je riječ o interkonekciji dvije zemlje zbog čega se projekat po njihovoj ocjeni trebao ugovarati na državnom nivou, a ne nivou entiteta, kako je to ovdje bio slučaj.

U javnosti se velika prašina digla i u martu ove godine kada su pod okriljem noći ispod rijeke Save, inače državne granice, položene plinovodne cijevi.

Granična policija je po zahtjevu ministarstva bezbjednosti BiH pokrenula istragu, ali javnost o bilo kakvim rezultatima nije upućena.

Rafinerija nafte Brod, obustavila je proizvodnju 9. januara 2019. godine.

Prethodila je eksplozija na jednom postrojenju iz oktobra 2018. godine kada je poginuo jedan radnik.

Završetak izgradnje gasovoda i početak industrijske aktivnosti u Rafineriji nafte u Brodu planiran je u narednim mjesecima.

(Capital)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Mafijaska sprega

19.07.2021 11:04

Odavno je poznato ovom glupom narodu koji su sada samo robovi,da je ovdje na sceni sprega ruskih I domacih mafijasa

ODGOVORITE
Name

Misha

19.07.2021 11:19

Rusi se ponasaju u srpskoj ko domacin.

ODGOVORITE
Name

Lule

19.07.2021 12:32

To je ruski kriminalni ološ koji može raditi sa našim rukovodstvom i nigdje više. S kim si takvi si.

Name

RE Lule

19.07.2021 14:48

Ko je sa Rusima sijao tikve o glavu su mu pucale.

Name

Prika bn

20.07.2021 05:43

Konkurencija je velika. A biznis ne poznaje ni granice a kamoli male narode koji se ama baš ništa ne pitaju. Mjerilo je euro dolar bitkoin.a kupovatćemo mi gas nećemo ni znat od koga je.a nije toliko ni bitno

Name

Normalno

19.07.2021 11:25

Ne zna se ko šta radi i čime se sve bavi. Ne zna se ni ko i kako gura cijevi kroz rijeku (a granicu dvije države) kome i za koji račun, sa kim od koga i za koliko? Ne zna se ništa samo tisina a radi šta kome padne napamet. Dobro mi i postojimo kakvi smo.

ODGOVORITE
Name

Meha

19.07.2021 11:43

Pod okriljem noci rade samo LOPOVI,KRIMINALCI....

ODGOVORITE
Name

WW

19.07.2021 11:43

Režija Dodika i Markača.

ODGOVORITE
Name

Hehe

19.07.2021 11:46

Neće da dijele kajmak...

ODGOVORITE
Name

Joja Skojotovski

19.07.2021 11:48

a kako ide prodaja nafte i naftnih derivata

ODGOVORITE
Name

Idealno

19.07.2021 12:11

Ruski lopovi i kriminalci potpomognuti našim domaćim. Koji će im đavo plin kad ne rade i ne planiraju raditi. Šta su se oni dosjetili da švercuju plin. A autor teksta je trebao spomenuti i ko je vlasnik firme za snabdijevanje plina, pa nek javnost fino pročita pa da zna za to naše veliko srbovanje...

ODGOVORITE
Name

Milica

19.07.2021 12:46

Sve će to jednoga dana prekriti ruzmarin i šaš...

ODGOVORITE
Name

Penzioner

19.07.2021 14:11

Ko će drugi do braća Rusi. Gdje se oni pojave tu tzrava ne raste.

ODGOVORITE
Name

a ruski

19.07.2021 14:17

ŠPIJUNI,OOOOO MILORADE...!!!!

ODGOVORITE
Name

Nenad

19.07.2021 15:55

Ne treba njima nista vise. Oni su uz pomoc nasih unistili rafineriju napravili gubitke i ostetili RS a samim tim i narod

ODGOVORITE
Name

Nenadaj

19.07.2021 18:14

...se Nenade. Rusi su svjetski hohštapleri.