Од августа укидање папирологије на царинама БиХ

Иако се са реформама јавне управе у Босни и Херцеговини касни у свим сегментима, неке од електронских услуга ускоро би требало да постану доступни јавности. Како је најављено из Управе за индиректно опорезивање БиХ, ускоро на снагу ступа компјутеризовани транзитни гранични систем, којим се у потпуности укида папирологија и печати код царинских поступака. 

Република Српска 18.07.2021 | 18:08
Од августа укидање папирологије на царинама БиХ

У Босни и Херцеговини је давне 2006. године усвојен Закон о електронском потпису, међутим примјене истог у пракси и даље нема. Управа за индиректно опорезивање од маја ове године има сертификат за издавање дигиталног потписа. Прва услуга биће компјутеризовани транзитни систем чија  примјена на царинама у БиХ, према најавама из Управе,  почиње у августу ове године, а након годину дана, и у међународном превозу.

Све је требало да профункционише почетком овог мјесеца, међутим парламент БиХ није на вријеме усвојио Закон о царинским прекршајима.  

Питање је колико ће ово поједноставити рад оних на које ће у највећој мјери утицати увођење електронског царинског евидентирања превоза робе? Ово јесте позитиван корак, кажу превозници, међутим то неће ријешити гужве на границама, које годинама угрожавају рад овог привредног сектора. 

Свака дигитализација значи уштеда, кажу привредници. Међутим и они чекају другу фазу, којом би према најавама Управе за индиректно опорезивање требало да буду обухваћене и друге услуге на граничним прелазима, прије свега умреженост са другим државама. 

Измјенама закона прије прије 15 година, свим институцијама у Републици Српској, Федерацији и на нивоу БИХ је омогућено да уведу дигиталне потписа, међутим та иновација никоме није била претјерано важна па је у 2021. години и по овом питању Босна и Херцеговина далеко иза Србије и Хрватске.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Деа

18.07.2021 16:40

Овог лопова кад видим, смуци ми се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.07.2021 16:49

Граде кућу од крова. Умјесто да прво уведу електронски потпис (који је темељ за све сервисе електронске управе), они парцијално уводе електронски потпис, тако што га примјењују од ресора до ресора. Почели издавати здравствене књижице, а нису увели електронски потпис. Тачно се види да нас представљају или будале или незналице или лопови или и једно и друго и треће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

-

18.07.2021 20:51

И једно и друго и треће.