Od avgusta ukidanje papirologije na carinama BiH

Iako se sa reformama javne uprave u Bosni i Hercegovini kasni u svim segmentima, neke od elektronskih usluga uskoro bi trebalo da postanu dostupni javnosti. Kako je najavljeno iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uskoro na snagu stupa kompjuterizovani tranzitni granični sistem, kojim se u potpunosti ukida papirologija i pečati kod carinskih postupaka. 

Republika Srpska 18.07.2021 | 18:08
Od avgusta ukidanje papirologije na carinama BiH

U Bosni i Hercegovini je davne 2006. godine usvojen Zakon o elektronskom potpisu, međutim primjene istog u praksi i dalje nema. Uprava za indirektno oporezivanje od maja ove godine ima sertifikat za izdavanje digitalnog potpisa. Prva usluga biće kompjuterizovani tranzitni sistem čija  primjena na carinama u BiH, prema najavama iz Uprave,  počinje u avgustu ove godine, a nakon godinu dana, i u međunarodnom prevozu.

Sve je trebalo da profunkcioniše početkom ovog mjeseca, međutim parlament BiH nije na vrijeme usvojio Zakon o carinskim prekršajima.  

Pitanje je koliko će ovo pojednostaviti rad onih na koje će u najvećoj mjeri uticati uvođenje elektronskog carinskog evidentiranja prevoza robe? Ovo jeste pozitivan korak, kažu prevoznici, međutim to neće riješiti gužve na granicama, koje godinama ugrožavaju rad ovog privrednog sektora. 

Svaka digitalizacija znači ušteda, kažu privrednici. Međutim i oni čekaju drugu fazu, kojom bi prema najavama Uprave za indirektno oporezivanje trebalo da budu obuhvaćene i druge usluge na graničnim prelazima, prije svega umreženost sa drugim državama. 

Izmjenama zakona prije prije 15 godina, svim institucijama u Republici Srpskoj, Federaciji i na nivou BIH je omogućeno da uvedu digitalne potpisa, međutim ta inovacija nikome nije bila pretjerano važna pa je u 2021. godini i po ovom pitanju Bosna i Hercegovina daleko iza Srbije i Hrvatske.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dea

18.07.2021 16:40

Ovog lopova kad vidim, smuci mi se

ODGOVORITE
Name

Direkt

18.07.2021 16:49

Grade kuću od krova. Umjesto da prvo uvedu elektronski potpis (koji je temelj za sve servise elektronske uprave), oni parcijalno uvode elektronski potpis, tako što ga primjenjuju od resora do resora. Počeli izdavati zdravstvene knjižice, a nisu uveli elektronski potpis. Tačno se vidi da nas predstavljaju ili budale ili neznalice ili lopovi ili i jedno i drugo i treće.

ODGOVORITE
Name

-

18.07.2021 20:51

I jedno i drugo i treće.