ММФ спреман за нови кредитни аранжман БиХ

- Шеф Мисије Међународног монетарног фонда /ММФ/ у БиХ Алина Ијанцу изјавила је да је ова финансијска институција спремна да поново разговара са властима у БиХ о кредиту и пакету реформи које ће промовисати снажан и одржив повратак у земљи.

Босна и Херцеговина 17.07.2021 | 11:45
ММФ спреман за нови кредитни аранжман БиХ

Она је навела да су примјери договорених и проведених реформи нови закон о акцизама на гориво, који је ослободио финансирање јавних инвестиција у инфраструктурне пројекте и реформе за јачање банкарског сектора, те усклађивање банкарске регулативе с регулативом ЕУ.

"У контексту прошлогодишњих преговора, ММФ је тражио од власти да проведу реформе, ради јачања јединственог економског простора, унапређење управљања изградње отпорније и инклузивније економије у вријеме након пандемије вируса корона. Нажалост, тада нисмо успјели да постигнемо договор", истакла је Ијанцу.

Резидентни представник ММФ-а у БиХ Ендрју Џуел навео је да провођење економских реформи широм свијета наилази на политичке отпоре, те да је то случај и у БиХ, гдје постизање консензуса између различитих политичких опција "може бити тешко".

Према његовим ријечима, ММФ ће и даље подстицати власти да усвоје реформе које ће ублажити економски пад усљед пандемије и вратити БиХ на пут вишег економског раста, а истовремено убрзати њено приближавање ЕУ.

Џуел је рекао да је ММФ до сада пружао финансијску помоћ БиХ у буџетске сврхе, што укључује потрошњу на здравство, накнаде за незапослене и подршку бизнисима, преноси портал "Кликс".

Он је истакао да ММФ не прати новац који даје, али детаљно анализира буџете и квалитет потрошње влада у БиХ, те навео да су у оквиру Инструмента за брзо финансирање из прошле године тражили од власти у земљи да објаве податке о онима који су примили помоћ за ублажавање посљедица изазваних пандемијом вируса корона.

"У оквиру проширеног фонда ЕЕФ-а из 2016. поставили смо лимите властима у погледу фискалног дефицита и горње границе за текућу потрошњу. Коначно, на грађанима БиХ је да држе своје лидере одговорним за утрошак новца, јер буџети су предмет ревизија, а буџетски извјештаји се разматрају у парламентима", рекао је Џуел.

(Срна) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Директ

17.07.2021 10:00

"Коначно, на грађанима БиХ је да држе своје лидере одговорним за утрошак новца, јер буџети су предмет ревизија, а буџетски извјештаји се разматрају у парламентима", рекао је Џуел." Који грађани, када једна партија, тј. један човјек, у пола државе, одлучује о свему, што је чист феудализам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ДИРЕКТ

17.07.2021 12:39

НИЈЕ БАС ТАЦНО. ОДГОВОРАН ЈЕ И ММФ. ПА ОНИ ДАЈУ ПАРЕ БОКАСИ, ИДИ АМИН ДАДИ И ДОДИКУ. И ОНДА КАО ДРЗЕ ПРЕДАВАЊА О КОРУПЦИЈИ И ТРАНСРЕНТНОСТИ. ПА СТО НЕ КАЗУ КОД ВАС СУ ЈАВНЕ НАБАВКЕ ЦИСТ ЛОПОВЛУК. НЕ ДАМО ВАМ ПАРЕ. А СТО ТО НЕ КАЗУ. ЈЕЛ ТО ТЕСКО. ЈЕЛ ЗАБРАЊЕНО. СТА ЛИ ЈЕ. МА ДАЈТЕ ВИСЕ И ТИХ МЕДЈУНАРОДНИХ ИНСТИТУЦИЈА ЈЕ ПУН КУ-ФЕР. АЈДЕ. НЕК СЈЕДЕ ВИЈЕЦЕ МИНИСТАРА И УВЕДЕ У БИХ ЕСГ ФИНАНЦИАЛ РЕПОРТИНГ. АЈМО. ПАМЕТ. ГДЈЕ ЈЕ. НЕГО АЈТЕ ВИ ЗИВИТЕ У СРЕДЊЕМ ВИЈЕКУ. А ВОДЈАМА ЛОВА НЕК ВАС ДЕРУ. МА КОГА ВИСЕ ДА ДЕРУ.

Name

075

18.07.2021 06:06

@Директ Колико сте ви наивни!! Па "међународна заједница" уколико жели за 72 сата може средити стање у Босни и Херцеговини и ухапсити најмање 80 % "политичара", јер имају пуне ладице доказа против њих, на челу са три највећа лопова у дугој историји Босне и Херцеговине, Бакира, Драгана и Милорада, абецедно и азбучно сам их поредао !

Name

Зора Видович

17.07.2021 10:04

И ми смо спремни узети паре ал без икаквих реформи Није то за нас и овако нам је добро....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калабиц

17.07.2021 10:35

И наши су увјек спремни за још један кредитни аразман

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.07.2021 19:53

А имају реформе ови из ММФ свака част. Уводе акцизе. Пропаст

Name

Тито

17.07.2021 10:53

Само дај кредите а ови их преперу и 10% стварно прикажу 100%. Тако то ради свјетска.мафија са домаћом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

17.07.2021 10:53

Господо из ММФ - а, куда иду паре од акциза на гориво? Ви помажете корумпираним политичарима да нас пљачкају. Акцизе су наводно уведене за изградњу путева и ауто путева, а они троше за крпљење буџетских рупа и за своје џепове. Директно сте саучесници у пљачкању народа у цијелој БиХ, срамно и жалосно. Сада ћете дати паре да купују и следеће изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

18.07.2021 06:07

@Боки Свака част вам на вашем коментару, нажалост, све је тачно само још да "овцоиди" из сва три народа "прогледају"!!

Name

Босанац

17.07.2021 11:18

Само дјелите и шаком и капом, да што дубље потонемо с овим олошем на власти. Једно је сигурно, својој дјеци и потомцима смо осигурали мрачну будућност...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

17.07.2021 11:19

Нама нетреба, ми смо се задужили на Лондонској берзи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КЉУЦ У БРАВУ

17.07.2021 11:22

Касти на власти у српској стоп Нек прво полозе рацуне колико је српска задузена укупно са вањским и унутрасњим дугом,Овај ММФ це растурити српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

17.07.2021 12:07

Сад ће они одма,ништа не брините од тога се овде и живи,Да није кредита давно би већ све било затворено.

ОДГОВОРИТЕ