MMF spreman za novi kreditni aranžman BiH

- Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH Alina Ijancu izjavila je da je ova finansijska institucija spremna da ponovo razgovara sa vlastima u BiH o kreditu i paketu reformi koje će promovisati snažan i održiv povratak u zemlji.

Bosna i Hercegovina 17.07.2021 | 11:45
MMF spreman za novi kreditni aranžman BiH

Ona je navela da su primjeri dogovorenih i provedenih reformi novi zakon o akcizama na gorivo, koji je oslobodio finansiranje javnih investicija u infrastrukturne projekte i reforme za jačanje bankarskog sektora, te usklađivanje bankarske regulative s regulativom EU.

"U kontekstu prošlogodišnjih pregovora, MMF je tražio od vlasti da provedu reforme, radi jačanja jedinstvenog ekonomskog prostora, unapređenje upravljanja izgradnje otpornije i inkluzivnije ekonomije u vrijeme nakon pandemije virusa korona. Nažalost, tada nismo uspjeli da postignemo dogovor", istakla je Ijancu.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel naveo je da provođenje ekonomskih reformi širom svijeta nailazi na političke otpore, te da je to slučaj i u BiH, gdje postizanje konsenzusa između različitih političkih opcija "može biti teško".

Prema njegovim riječima, MMF će i dalje podsticati vlasti da usvoje reforme koje će ublažiti ekonomski pad usljed pandemije i vratiti BiH na put višeg ekonomskog rasta, a istovremeno ubrzati njeno približavanje EU.

Džuel je rekao da je MMF do sada pružao finansijsku pomoć BiH u budžetske svrhe, što uključuje potrošnju na zdravstvo, naknade za nezaposlene i podršku biznisima, prenosi portal "Кliks".

On je istakao da MMF ne prati novac koji daje, ali detaljno analizira budžete i kvalitet potrošnje vlada u BiH, te naveo da su u okviru Instrumenta za brzo finansiranje iz prošle godine tražili od vlasti u zemlji da objave podatke o onima koji su primili pomoć za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

"U okviru proširenog fonda EEF-a iz 2016. postavili smo limite vlastima u pogledu fiskalnog deficita i gornje granice za tekuću potrošnju. Кonačno, na građanima BiH je da drže svoje lidere odgovornim za utrošak novca, jer budžeti su predmet revizija, a budžetski izvještaji se razmatraju u parlamentima", rekao je Džuel.

(Srna) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Direkt

17.07.2021 10:00

"Konačno, na građanima BiH je da drže svoje lidere odgovornim za utrošak novca, jer budžeti su predmet revizija, a budžetski izvještaji se razmatraju u parlamentima", rekao je Džuel." Koji građani, kada jedna partija, tj. jedan čovjek, u pola države, odlučuje o svemu, što je čist feudalizam!

ODGOVORITE
Name

RE DIREKT

17.07.2021 12:39

NIJE BAS TACNO. ODGOVORAN JE I MMF. PA ONI DAJU PARE BOKASI, IDI AMIN DADI I DODIKU. I ONDA KAO DRZE PREDAVANJA O KORUPCIJI I TRANSRENTNOSTI. PA STO NE KAZU KOD VAS SU JAVNE NABAVKE CIST LOPOVLUK. NE DAMO VAM PARE. A STO TO NE KAZU. JEL TO TESKO. JEL ZABRANJENO. STA LI JE. MA DAJTE VISE I TIH MEDJUNARODNIH INSTITUCIJA JE PUN KU-FER. AJDE. NEK SJEDE VIJECE MINISTARA I UVEDE U BIH ESG FINANCIAL REPORTING. AJMO. PAMET. GDJE JE. NEGO AJTE VI ZIVITE U SREDNJEM VIJEKU. A VODJAMA LOVA NEK VAS DERU. MA KOGA VISE DA DERU.

Name

075

18.07.2021 06:06

@Direkt Koliko ste vi naivni!! Pa "međunarodna zajednica" ukoliko želi za 72 sata može srediti stanje u Bosni i Hercegovini i uhapsiti najmanje 80 % "političara", jer imaju pune ladice dokaza protiv njih, na čelu sa tri najveća lopova u dugoj istoriji Bosne i Hercegovine, Bakira, Dragana i Milorada, abecedno i azbučno sam ih poredao !

Name

Zora Vidovič

17.07.2021 10:04

I mi smo spremni uzeti pare al bez ikakvih reformi Nije to za nas i ovako nam je dobro....

ODGOVORITE
Name

Kalabic

17.07.2021 10:35

I naši su uvjek spremni za još jedan kreditni arazman

ODGOVORITE
Name

Re

17.07.2021 19:53

A imaju reforme ovi iz MMF svaka čast. Uvode akcize. Propast

Name

Tito

17.07.2021 10:53

Samo daj kredite a ovi ih preperu i 10% stvarno prikažu 100%. Tako to radi svjetska.mafija sa domaćom

ODGOVORITE
Name

Boki

17.07.2021 10:53

Gospodo iz MMF - a, kuda idu pare od akciza na gorivo? Vi pomažete korumpiranim političarima da nas pljačkaju. Akcize su navodno uvedene za izgradnju puteva i auto puteva, a oni troše za krpljenje budžetskih rupa i za svoje džepove. Direktno ste saučesnici u pljačkanju naroda u cijeloj BiH, sramno i žalosno. Sada ćete dati pare da kupuju i sledeće izbore.

ODGOVORITE
Name

075

18.07.2021 06:07

@Boki Svaka čast vam na vašem komentaru, nažalost, sve je tačno samo još da "ovcoidi" iz sva tri naroda "progledaju"!!

Name

Bosanac

17.07.2021 11:18

Samo djelite i šakom i kapom, da što dublje potonemo s ovim ološem na vlasti. Jedno je sigurno, svojoj djeci i potomcima smo osigurali mračnu budućnost...

ODGOVORITE
Name

РС

17.07.2021 11:19

Нама нетреба, ми смо се задужили на Лондонској берзи.

ODGOVORITE
Name

KLJUC U BRAVU

17.07.2021 11:22

Kasti na vlasti u srpskoj stop Nek prvo poloze racune koliko je srpska zaduzena ukupno sa vanjskim i unutrasnjim dugom,Ovaj MMF ce rasturiti srpsku

ODGOVORITE
Name

Maja

17.07.2021 12:07

Sad će oni odma,ništa ne brinite od toga se ovde i živi,Da nije kredita davno bi već sve bilo zatvoreno.

ODGOVORITE