Најбољи пословни потез: Мраз у Невесињу

Вишеструко је значајна одлука текстилне компаније "Мраз" са Пала да купи невесињску фабрику текстила "Клаудија" и отвори производни погон са око 150 запослених.

Босна и Херцеговина 17.07.2021 | 08:20
Најбољи пословни потез: Мраз у Невесињу

Одлуком о изградњи луке за претовар терета на ријеци Сави општина Орашје (Федерација БиХ) направила је најбољи пословни потез у јулу текуће године што показују резултати истраживања пословног портала Индикатор.ба.

Тамошње општинске власти препознале су тенденцију развијених држава и захтјеве пословне заједнице за растерећењем постојећих транспортних цестовних и жељезничких коридора и потребу њиховог усмјеравања на ријечне путеве. Уз то и развој туризма у опшинама с једне и друге обале ријеке био је додатни мотив локалним властима Орашја да се одлуче за овај пројекат.

Након што је својим одлукама и инвестиционом политиком у протеклом периоду привукла компаније из тридесетак земаља Европе, Дервента током јуна учинила је то и са кинеском фирмом Хеалтцаре која ће овдје отворити фабрику производа од меморијске пјене. Тиме је изнова потврдила да је овај простор "рај за привреднике".

Вишеструко је значајна одлука текстилне компаније "Мраз" са Пала да купи невесињску фабрику текстила "Клаудија" и отвори производни погон са око 150 запослених. Тако ће Невесињци сачувати радна мјеста и традицију текстилне производње у овој деценијама неразвијеној општини. Производит ће одјевне предмете угледних модних марки "Греифф" и “Кüблер”.

Цинкарна Добој опредјелила се да новим улагањем заузме позицију највеће цинкарне у Европи што ће у будућности резултирати бржим развојем и већим запошљавањем. Коначно као изврсним оцијењен је и потез општине Томиславград да привуће и прихвати шведског инвеститора који ће овдје отворити творницу лифтова.

То су само неке од топ инвестиција на које Индикатор.ба у оквиру пројекта "Најбољи пословни потез" скреће пажњу јавности на економски и друштвени аспект доброг често и храброг вођења пословне политике.

У тај ранг аналитичари овог портала стављају и производњу и промоцију нове аутоматске пушке у погонима травничке творнице БНТ, први погон за прераду воћа и поврћа по принципу "од њиве до трпезе" који је у Голом Брду отворило приватно предузеће породице Лазић, те успјех фирме "Изазов" из Калесије која се у оштрој конкуренцији изборила за посао опремања луксузних крузера који крстаре свјетским морима.

Најбољи пословни потез у регији током јуна је доношење заједничке пословне платформе земаља западног Балкана и Европске уније чијим се провођењем стварају услови за бољу економску сарадњу, убрзавају пословне активности и омогућава заједнички наступ на другим тржиштима.

На листи најбољих одлука у регији нашла се и канадска компанија Магна Интернатионал која ће проширити производњу ретровизора за аутомобиле и на том бизнису уз садашњих 40 запослити око 1.200 радника те Албаније која је расписала први натјечај за изградњу вјетроелектрана. Највећу инвестицију у јуну најавила је хрватска Подравка: у развој производње уложит ће 667 милиона евра! У овом часу Подравка озбиљно конкурише за овогодишњег побједника у категорији најбољих потеза у регији.

Из доста скромног списка евидентираних пословних потеза као најбољи на континенту уврштен је је продаја удјела СWИССРе у компанији ПХОЕНИX Гроуп у вриједности од 437 милиона енглеских фунти а у остатку планете продаја турског растућег бизниса у производњи сосова Ассан Фоодса америчкој компанији за храну и напој Крафт Хеинз са сједиштем у Чикагу.

Цијена тог преузимања је 100 милиона америчких долара. Но при коначном уврштавању на листу најбољих потеза прошлог мјесеца она није била пресудна колико чињеница да је ријеч о компанијама које котирају у врху свјетског бизниса са храном и настанку нове – веће и јаче: пете по величини у свијету и треће у САД.

(Индикатор.ба)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Бијељинац

17.07.2021 06:40

Дајте људима плату достојну човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

17.07.2021 07:53

Плата се не даје већ зарађује.

Name

Ре

17.07.2021 19:05

Јеси паметан. Цуј плата се зарађује. Која памет цовјеце.

Name

Све ви рекосте

17.07.2021 08:17

А плате нико не помиње. Лако је отварати погоне кад биједа ради за 600-700 КМ од тога нешто и на руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXXX

17.07.2021 10:09

Власник ове фирме добија ни више ни мање него пола милиона помоћи коју је Србија донирала тој општини...То ће радити таман толико...

Name

Зато и долазе

17.07.2021 11:32

Кад би плацали 5 пута висе онда могу и код себе производити.

Name

Жељезничар

17.07.2021 11:23

Радили су за нас униформе једну годину, смеће од униформе, кошуље као крпа , само се знојиш, није прозрачна, али и ови наш су их вјероватно зезнули ,јер слабо плаћају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.07.2021 19:05

Колико пара толико музике.