Najbolji poslovni potez: Mraz u Nevesinju

Višestruko je značajna odluka tekstilne kompanije "Mraz" sa Pala da kupi nevesinjsku fabriku tekstila "Klaudija" i otvori proizvodni pogon sa oko 150 zaposlenih.

Bosna i Hercegovina 17.07.2021 | 08:20
Najbolji poslovni potez: Mraz u Nevesinju

Odlukom o izgradnji luke za pretovar tereta na rijeci Savi opština Orašje (Federacija BiH) napravila je najbolji poslovni potez u julu tekuće godine što pokazuju rezultati istraživanja poslovnog portala Indikator.ba.

Tamošnje opštinske vlasti prepoznale su tendenciju razvijenih država i zahtjeve poslovne zajednice za rasterećenjem postojećih transportnih cestovnih i željezničkih koridora i potrebu njihovog usmjeravanja na riječne puteve. Uz to i razvoj turizma u opšinama s jedne i druge obale rijeke bio je dodatni motiv lokalnim vlastima Orašja da se odluče za ovaj projekat.

Nakon što je svojim odlukama i investicionom politikom u proteklom periodu privukla kompanije iz tridesetak zemalja Evrope, Derventa tokom juna učinila je to i sa kineskom firmom Healtcare koja će ovdje otvoriti fabriku proizvoda od memorijske pjene. Time je iznova potvrdila da je ovaj prostor "raj za privrednike".

Višestruko je značajna odluka tekstilne kompanije "Mraz" sa Pala da kupi nevesinjsku fabriku tekstila "Klaudija" i otvori proizvodni pogon sa oko 150 zaposlenih. Tako će Nevesinjci sačuvati radna mjesta i tradiciju tekstilne proizvodnje u ovoj decenijama nerazvijenoj opštini. Proizvodit će odjevne predmete uglednih modnih marki "Greiff" i “Kübler”.

Cinkarna Doboj opredjelila se da novim ulaganjem zauzme poziciju najveće cinkarne u Evropi što će u budućnosti rezultirati bržim razvojem i većim zapošljavanjem. Konačno kao izvrsnim ocijenjen je i potez opštine Tomislavgrad da privuće i prihvati švedskog investitora koji će ovdje otvoriti tvornicu liftova.

To su samo neke od top investicija na koje Indikator.ba u okviru projekta "Najbolji poslovni potez" skreće pažnju javnosti na ekonomski i društveni aspekt dobrog često i hrabrog vođenja poslovne politike.

U taj rang analitičari ovog portala stavljaju i proizvodnju i promociju nove automatske puške u pogonima travničke tvornice BNT, prvi pogon za preradu voća i povrća po principu "od njive do trpeze" koji je u Golom Brdu otvorilo privatno preduzeće porodice Lazić, te uspjeh firme "Izazov" iz Kalesije koja se u oštroj konkurenciji izborila za posao opremanja luksuznih kruzera koji krstare svjetskim morima.

Najbolji poslovni potez u regiji tokom juna je donošenje zajedničke poslovne platforme zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije čijim se provođenjem stvaraju uslovi za bolju ekonomsku saradnju, ubrzavaju poslovne aktivnosti i omogućava zajednički nastup na drugim tržištima.

Na listi najboljih odluka u regiji našla se i kanadska kompanija Magna International koja će proširiti proizvodnju retrovizora za automobile i na tom biznisu uz sadašnjih 40 zaposliti oko 1.200 radnika te Albanije koja je raspisala prvi natječaj za izgradnju vjetroelektrana. Najveću investiciju u junu najavila je hrvatska Podravka: u razvoj proizvodnje uložit će 667 miliona evra! U ovom času Podravka ozbiljno konkuriše za ovogodišnjeg pobjednika u kategoriji najboljih poteza u regiji.

Iz dosta skromnog spiska evidentiranih poslovnih poteza kao najbolji na kontinentu uvršten je je prodaja udjela SWISSRe u kompaniji PHOENIX Group u vrijednosti od 437 miliona engleskih funti a u ostatku planete prodaja turskog rastućeg biznisa u proizvodnji sosova Assan Foodsa američkoj kompaniji za hranu i napoj Kraft Heinz sa sjedištem u Čikagu.

Cijena tog preuzimanja je 100 miliona američkih dolara. No pri konačnom uvrštavanju na listu najboljih poteza prošlog mjeseca ona nije bila presudna koliko činjenica da je riječ o kompanijama koje kotiraju u vrhu svjetskog biznisa sa hranom i nastanku nove – veće i jače: pete po veličini u svijetu i treće u SAD.

(Indikator.ba)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Bijeljinac

17.07.2021 06:40

Dajte ljudima platu dostojnu čovjeka.

ODGOVORITE
Name

Е

17.07.2021 07:53

Плата се не даје већ зарађује.

Name

Re

17.07.2021 19:05

Jesi pametan. Cuj plata se zarađuje. Koja pamet covjece.

Name

Sve vi rekoste

17.07.2021 08:17

A plate niko ne pominje. Lako je otvarati pogone kad bijeda radi za 600-700 KM od toga nešto i na ruke.

ODGOVORITE
Name

XXXX

17.07.2021 10:09

Vlasnik ove firme dobija ni više ni manje nego pola miliona pomoći koju je Srbija donirala toj opštini...To će raditi taman toliko...

Name

Zato i dolaze

17.07.2021 11:32

Kad bi placali 5 puta vise onda mogu i kod sebe proizvoditi.

Name

Жељезничар

17.07.2021 11:23

Радили су за нас униформе једну годину, смеће од униформе, кошуље као крпа , само се знојиш, није прозрачна, али и ови наш су их вјероватно зезнули ,јер слабо плаћају.

ODGOVORITE
Name

Re

17.07.2021 19:05

Koliko para toliko muzike.