Колективни уговор неуставан, ко је одговоран?

Уставни суд Републике Српске прихватио је иницијативу Синдиката управе и прогласио неуставним посебни колективни уговор који је са Владом потписао Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби који функционише у оквиру Савеза синдиката Републике Српске.

Република Српска 16.07.2021 | 19:42
Колективни уговор неуставан, ко је одговоран?

Из Синдиката управе тврде да је на овај начин доказано да други синдикат није репрезентативан, док из Савеза синдиката поручују да је њихов нови колективни уговор на снази.

Уставни суд Републике Српске је ставио ван снаге одредбе посебног колективног уговора који је закључен између Владе и Синдиката самоуправе, управе и јавних служби, поручено је из Синдиката Управе Републике Српске.

 То значи, кажу у овом синдикату, да су ресорно министарство и Савез синдиката Републике Српске уговор закључили на незаконит начин.

Од премијера Републике Српске Радована Вишковића, траже да се утврди одговорност, јер како тврде у синдикату управе, у питању су озбиљна кршења закона као што је несавјестан рад у служби и фалсификовање  исправа.

Из Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби одговарају да Уставни суд јесте поништио одредбе старог посебног колективног уговора, међутим да је потписан нови који је на снази у пуном капацитету.

Из Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске нису жељели да се оглашавају по питању евентуалне одговорности оних који су потписали уговор који је означен као неуставан.

 

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БЛ љаксе

17.07.2021 09:30

Крива је власт на свим нивоима која је допустила незаконито и бахато понашање госпоЏе Р.М. и екипе око ње.Овој власти одговарају синдикалне вође које не занимају права радника него искључиво лични интерес.Нажалост таквих је све више у свим колективима и радницима се не пише добро са таквим "синдикалним вођама".

ОДГОВОРИТЕ