Kolektivni ugovor neustavan, ko je odgovoran?

Ustavni sud Republike Srpske prihvatio je inicijativu Sindikata uprave i proglasio neustavnim posebni kolektivni ugovor koji je sa Vladom potpisao Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi koji funkcioniše u okviru Saveza sindikata Republike Srpske.

Republika Srpska 16.07.2021 | 19:42
Kolektivni ugovor neustavan, ko je odgovoran?

Iz Sindikata uprave tvrde da je na ovaj način dokazano da drugi sindikat nije reprezentativan, dok iz Saveza sindikata poručuju da je njihov novi kolektivni ugovor na snazi.

Ustavni sud Republike Srpske je stavio van snage odredbe posebnog kolektivnog ugovora koji je zaključen između Vlade i Sindikata samouprave, uprave i javnih službi, poručeno je iz Sindikata Uprave Republike Srpske.

 To znači, kažu u ovom sindikatu, da su resorno ministarstvo i Savez sindikata Republike Srpske ugovor zaključili na nezakonit način.

Od premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, traže da se utvrdi odgovornost, jer kako tvrde u sindikatu uprave, u pitanju su ozbiljna kršenja zakona kao što je nesavjestan rad u službi i falsifikovanje  isprava.

Iz Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi odgovaraju da Ustavni sud jeste poništio odredbe starog posebnog kolektivnog ugovora, međutim da je potpisan novi koji je na snazi u punom kapacitetu.

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske nisu željeli da se oglašavaju po pitanju eventualne odgovornosti onih koji su potpisali ugovor koji je označen kao neustavan.

 

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BL ljakse

17.07.2021 09:30

Kriva je vlast na svim nivoima koja je dopustila nezakonito i bahato ponašanje gospoDŽe R.M. i ekipe oko nje.Ovoj vlasti odgovaraju sindikalne vođe koje ne zanimaju prava radnika nego isključivo lični interes.Nažalost takvih je sve više u svim kolektivima i radnicima se ne piše dobro sa takvim "sindikalnim vođama".

ODGOVORITE