Наредба здравству: Узмите систем ИЗИС или нећете радити!

Иако ће од 1.августа на територији цијеле Републике Српске почети примјена интегрисаног здравственог система, односно електронске здравствене књижице, чини се да нису све здравствене установе спремне за нови систем.

Република Српска 16.07.2021 | 16:27
Наредба здравству: Узмите систем ИЗИС или нећете радити!

Зато је Фонд здравственог осигурања послао допис свим здравственим установама и упозорио да ће бити и санкција за оне који не буду спремни до 1. августа.

Набавка Интегрисаног здравственог система, тешка 23 милиона марака, коју је провео Фонд здравственог осигурања 2018.године, за кратко вријеме понијела је титулу најконтроверзнијег посла између институција Српске и приватних фирми.

Међутим, из дописа који је Фонд средином јуна послао свим здравственим установама, чини се да нису сви спремни за нови систем па су упозорени да ће бити санкционисани ако до 1.августа не почне примјена ИЗИС-а.

"Напомињемо да ће Фонд здравственог осигурања, било какве одлуке које буду у супротности са активностима на имплементацији ИЗИС-а, сматрати као кршење Уредбе о ИЗИС-у, те уговора између здравствених установа и Фонда, а што ће за посљедицу имати прекид у финансирању од стране Фонда, те додатних санкција дефинисаних чланом 19 Уредбе о ИЗИС-у, што, вјерујемо, није никоме у интересу", каже се у допису Фонда здравственог осигурања РС.

Из Фонда објашањавају да је ИЗИС још прошле године требао да заживи у цијелој Републици Српској али да су имали разумијевања за све здравствене установе због пандемије вируса корона. Међутим, сада су се, кажу у Фонду, стекли сви услови да се пријеђе на нови систем рада те да вјерују да неће бити потребе за санкционисањем.

"Фонд здравственог осигурања ће узимати у обзир све објективне околности, као и увијек, јер нама није у интересу да било кога кажњавамо, једини нам је интерес да обезбиједимо што квалитетнију здравствену заштиту нашим осигураницима, за шта нам је неопходна подршка здравствених установа", кажу у Фонду.

Пројекат за који је потрошено 23 милона марака у потпуности се поклапа са већ постојећом платформом која фунционише више година, односно, ИЗИС већ постоји, само се другачије зове, каже бивши министар здравља Слободан Станић.Управо зато је проблем, тврди Станић,то што неке здравствене установе нису прихватиле нови систем већ су задржале своје апликације, а међу њима је и Универзитетско клинички центар.

 „Поставља се питање како су то установе које се 90%  финансирају из Фонда задржале своје апликације Фонд плаћа Интегрални информациони систем а задржавање пријашње апликације УКЦ плаћа посебно за тај програм што су дупли трошкови, зашто се то ради то треба да објасне они који су задржали те апликације и они који су им дозволили да задрже апликације. Ако узмемо да УКЦ чини четвртину здравстве  РС и ако он задржава своју апликацију онда не можемо говорити о интегралном здравственом систему без обзира на интерфејс којим ће се успјети повезати то и достављати се подаци“, каже Слободан Станић, бивши министар здравља.

И док су десетине милиона марака дате фирмама блиским власти за информационе системе који су до сад требали омогућити електронске картоне, упутнице, налазе, пацијенти у Српској су и даље принуђени да чекају по неколико сати за обични комад папира. 

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

ДИјана

16.07.2021 15:01

Типицан примјер крсење основног људског права на приватност здравствених података.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Војо

16.07.2021 15:39

Како мислите да ће вам бити угрожена приватност? Љекари су и до сад имали приступ подацима пацијената, као и сестре. Сад чак сестре неће ни моћи приступити свим подацима пацијента. Доктори имају своје картице са којима могу приступити апликацијама и картону пацијента. Дакле, то није нешто на извол'те свима. Разлика је што ћемо сада све имати електронски и нећете морати ходати са хрпом папиретина од установе до установе.

Name

Ех драга Дијана

16.07.2021 15:58

Ама кога брига за (људе) пацијенте и њихове податке.Мозда се и ради о томе,ко зна. Бице мало,мало "јао неко нам "усао" у систем и покрао податке".

Name

Приједор

16.07.2021 18:49

Засто Клинички центар Републике Српске и Дом здравља Бања Лука неће да прихвате ИЗИС ???

Name

греендестинy ре: Др Војо

17.07.2021 15:19

Здравствени подаци грађана ће се похрањивати на серверима трећих страна, тј. Проинтера и осталих дворских фирми, одакле се лако могу злоупотријебити.

Name

Онај који зна о ИЗИС-у

16.07.2021 15:17

А, нико не спомиње да су здравствене установе имале три године да се припреме.Дакле,ништа није пало са неба!То што неко не жели, више говори о њиховој љености да прихвате промјене, него о пројекту. Колико видим ставили се да је пројекат почео да се реализује 2018. године,па јесу ли то установе спавале зимски сан или шта?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгана

16.07.2021 15:19

Па ако установама није било довољно 3 године да се припреме, колико им треба?! И у праву је Фонд и треба почети кажњавати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.07.2021 08:19

Тај исти Фонд није у стању да подијели картице корисницима у Бањалуци како треба. Причају о е- систему, а траже од пацијената да руком попуњавају образац и донесу у Фонд. Онда треба чекати да нађу картицу па поново доћи да је подигнете. Нису били у стању да захтјев приме мејлом или телефоном, па чак ни да образац креирају у Wорду. Заборавили су и да нема свако рачунар и принтер.

Name

Мићо

16.07.2021 15:26

Ако већ имамо тај систем, што онда још носам рецепте, што тек сад добијамо електронске књижице, што носим налаз и упутнице...гдје тај систем за који Станић тврди да већ постоји?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јс

16.07.2021 16:14

Драгана не прди,каква припрема!Ем је плацен 23 милиона ем је безвезе,ем интернет спор,др пизде,пацијенти пизде,нас нико не пита,јад и цемер здрсам радник имрзим изис

Name

дед

16.07.2021 15:34

Имате ли довољно медецинских радника?Пустие глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

16.07.2021 16:08

Сваки дан их све мање има. Људи одоше за Њемачку. Горе мед сестра има 2400€ а овдје једва 500€ Са дежурствима. Ено Ђајића фрфље па нека ради.

Name

Ре

17.07.2021 06:21

И ја се спремам

Name

Критичар

16.07.2021 17:55

Које су џукеле ови из ФЗО! Пацијенти једне приватне ординације из Српца још нису добили електронске књижице јер им нису штампане! Ја лично нисам добио ел.књижицу! Кажу да још није штампана! И сад ће та приватна ординација бити кажњена јер не може лијечити све људе путем ел.књижице. А то раде зато јер је власник ординације посланик ПДП у локалном парламенту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директор

16.07.2021 19:38

Катастрофа од система којем је само била сврха отимања новца од фонда имали смо информационе системе који су радили задовољајуце ова се не мозе ријецима описати доктори луде пацијенти немогу добити упуте рецепте све се писе одвојено свака услуга засебно сваки преглед поновно нема се увида у претходне налазе или терапије о хитној слузби и да не говорим услуга на један формулар ,материјал на други рад на треци лијекови на цетврти плус све изврсене мјере које се евидентирају треба око 45 мин само за унос података а некад је тих 45 мин разлика измедју зивита и смрти док се посаље хитна. Тек катастофа изис то и не предвидја одговор на питање према фонду је био снадјите се некако записујте у теке па онда унисите податке послије радног времена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.07.2021 06:21

Не цуди ме. Тако се обдје све ради