Naredba zdravstvu: Uzmite sistem IZIS ili nećete raditi!

Iako će od 1.avgusta na teritoriji cijele Republike Srpske početi primjena integrisanog zdravstvenog sistema, odnosno elektronske zdravstvene knjižice, čini se da nisu sve zdravstvene ustanove spremne za novi sistem.

Republika Srpska 16.07.2021 | 16:27
Naredba zdravstvu: Uzmite sistem IZIS ili nećete raditi!

Zato je Fond zdravstvenog osiguranja poslao dopis svim zdravstvenim ustanovama i upozorio da će biti i sankcija za one koji ne budu spremni do 1. avgusta.

Nabavka Integrisanog zdravstvenog sistema, teška 23 miliona maraka, koju je proveo Fond zdravstvenog osiguranja 2018.godine, za kratko vrijeme ponijela je titulu najkontroverznijeg posla između institucija Srpske i privatnih firmi.

Međutim, iz dopisa koji je Fond sredinom juna poslao svim zdravstvenim ustanovama, čini se da nisu svi spremni za novi sistem pa su upozoreni da će biti sankcionisani ako do 1.avgusta ne počne primjena IZIS-a.

"Napominjemo da će Fond zdravstvenog osiguranja, bilo kakve odluke koje budu u suprotnosti sa aktivnostima na implementaciji IZIS-a, smatrati kao kršenje Uredbe o IZIS-u, te ugovora između zdravstvenih ustanova i Fonda, a što će za posljedicu imati prekid u finansiranju od strane Fonda, te dodatnih sankcija definisanih članom 19 Uredbe o IZIS-u, što, vjerujemo, nije nikome u interesu", kaže se u dopisu Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Iz Fonda objašanjavaju da je IZIS još prošle godine trebao da zaživi u cijeloj Republici Srpskoj ali da su imali razumijevanja za sve zdravstvene ustanove zbog pandemije virusa korona. Međutim, sada su se, kažu u Fondu, stekli svi uslovi da se prijeđe na novi sistem rada te da vjeruju da neće biti potrebe za sankcionisanjem.

"Fond zdravstvenog osiguranja će uzimati u obzir sve objektivne okolnosti, kao i uvijek, jer nama nije u interesu da bilo koga kažnjavamo, jedini nam je interes da obezbijedimo što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu našim osiguranicima, za šta nam je neophodna podrška zdravstvenih ustanova", kažu u Fondu.

Projekat za koji je potrošeno 23 milona maraka u potpunosti se poklapa sa već postojećom platformom koja funcioniše više godina, odnosno, IZIS već postoji, samo se drugačije zove, kaže bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić.Upravo zato je problem, tvrdi Stanić,to što neke zdravstvene ustanove nisu prihvatile novi sistem već su zadržale svoje aplikacije, a među njima je i Univerzitetsko klinički centar.

 „Postavlja se pitanje kako su to ustanove koje se 90%  finansiraju iz Fonda zadržale svoje aplikacije Fond plaća Integralni informacioni sistem a zadržavanje prijašnje aplikacije UKC plaća posebno za taj program što su dupli troškovi, zašto se to radi to treba da objasne oni koji su zadržali te aplikacije i oni koji su im dozvolili da zadrže aplikacije. Ako uzmemo da UKC čini četvrtinu zdravstve  RS i ako on zadržava svoju aplikaciju onda ne možemo govoriti o integralnom zdravstvenom sistemu bez obzira na interfejs kojim će se uspjeti povezati to i dostavljati se podaci“, kaže Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja.

I dok su desetine miliona maraka date firmama bliskim vlasti za informacione sisteme koji su do sad trebali omogućiti elektronske kartone, uputnice, nalaze, pacijenti u Srpskoj su i dalje prinuđeni da čekaju po nekoliko sati za obični komad papira. 

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

DIjana

16.07.2021 15:01

Tipican primjer krsenje osnovnog ljudskog prava na privatnost zdravstvenih podataka.

ODGOVORITE
Name

Dr Vojo

16.07.2021 15:39

Kako mislite da će vam biti ugrožena privatnost? Ljekari su i do sad imali pristup podacima pacijenata, kao i sestre. Sad čak sestre neće ni moći pristupiti svim podacima pacijenta. Doktori imaju svoje kartice sa kojima mogu pristupiti aplikacijama i kartonu pacijenta. Dakle, to nije nešto na izvol'te svima. Razlika je što ćemo sada sve imati elektronski i nećete morati hodati sa hrpom papiretina od ustanove do ustanove.

Name

Eh draga Dijana

16.07.2021 15:58

Ama koga briga za (ljude) pacijente i njihove podatke.Mozda se i radi o tome,ko zna. Bice malo,malo "jao neko nam "usao" u sistem i pokrao podatke".

Name

Prijedor

16.07.2021 18:49

Zasto Klinički centar Republike Srpske i Dom zdravlja Banja Luka neće da prihvate IZIS ???

Name

greendestiny re: Dr Vojo

17.07.2021 15:19

Zdravstveni podaci građana će se pohranjivati na serverima trećih strana, tj. Prointera i ostalih dvorskih firmi, odakle se lako mogu zloupotrijebiti.

Name

Онај који зна о ИЗИС-у

16.07.2021 15:17

А, нико не спомиње да су здравствене установе имале три године да се припреме.Дакле,ништа није пало са неба!То што неко не жели, више говори о њиховој љености да прихвате промјене, него о пројекту. Колико видим ставили се да је пројекат почео да се реализује 2018. године,па јесу ли то установе спавале зимски сан или шта?????

ODGOVORITE
Name

Dragana

16.07.2021 15:19

Pa ako ustanovama nije bilo dovoljno 3 godine da se pripreme, koliko im treba?! I u pravu je Fond i treba početi kažnjavati!

ODGOVORITE
Name

Re

17.07.2021 08:19

Taj isti Fond nije u stanju da podijeli kartice korisnicima u Banjaluci kako treba. Pričaju o e- sistemu, a traže od pacijenata da rukom popunjavaju obrazac i donesu u Fond. Onda treba čekati da nađu karticu pa ponovo doći da je podignete. Nisu bili u stanju da zahtjev prime mejlom ili telefonom, pa čak ni da obrazac kreiraju u Wordu. Zaboravili su i da nema svako računar i printer.

Name

Mićo

16.07.2021 15:26

Ako već imamo taj sistem, što onda još nosam recepte, što tek sad dobijamo elektronske knjižice, što nosim nalaz i uputnice...gdje taj sistem za koji Stanić tvrdi da već postoji?!

ODGOVORITE
Name

Js

16.07.2021 16:14

Dragana ne prdi,kakva priprema!Em je placen 23 miliona em je bezveze,em internet spor,dr pizde,pacijenti pizde,nas niko ne pita,jad i cemer zdrsam radnik imrzim izis

Name

ded

16.07.2021 15:34

Imate li dovoljno medecinskih radnika?Pustie gluposti.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

16.07.2021 16:08

Svaki dan ih sve manje ima. Ljudi odoše za Njemačku. Gore med sestra ima 2400€ a ovdje jedva 500€ Sa dežurstvima. Eno Đajića frflje pa neka radi.

Name

Re

17.07.2021 06:21

I ja se spremam

Name

Kritičar

16.07.2021 17:55

Koje su džukele ovi iz FZO! Pacijenti jedne privatne ordinacije iz Srpca još nisu dobili elektronske knjižice jer im nisu štampane! Ja lično nisam dobio el.knjižicu! Kažu da još nije štampana! I sad će ta privatna ordinacija biti kažnjena jer ne može liječiti sve ljude putem el.knjižice. A to rade zato jer je vlasnik ordinacije poslanik PDP u lokalnom parlamentu!

ODGOVORITE
Name

Direktor

16.07.2021 19:38

Katastrofa od sistema kojem je samo bila svrha otimanja novca od fonda imali smo informacione sisteme koji su radili zadovoljajuce ova se ne moze rijecima opisati doktori lude pacijenti nemogu dobiti upute recepte sve se pise odvojeno svaka usluga zasebno svaki pregled ponovno nema se uvida u prethodne nalaze ili terapije o hitnoj sluzbi i da ne govorim usluga na jedan formular ,materijal na drugi rad na treci lijekovi na cetvrti plus sve izvrsene mjere koje se evidentiraju treba oko 45 min samo za unos podataka a nekad je tih 45 min razlika izmedju zivita i smrti dok se posalje hitna. Tek katastofa izis to i ne predvidja odgovor na pitanje prema fondu je bio snadjite se nekako zapisujte u teke pa onda unisite podatke poslije radnog vremena

ODGOVORITE
Name

Re

17.07.2021 06:21

Ne cudi me. Tako se obdje sve radi