Професори дигли узбуну: Квалитет рада није добар

Група наставника са Саобраћајног факултета у Добоју јавно се побунила против начина рада у овој високошколској установи, а прст посебно упиру у незаконито одобравање докторских радова. Са факултета истовремено одговарају да нема ничег спорног и да су спремни за све евентуалне контроле.

Република Српска 15.07.2021 | 08:13
Професори дигли узбуну: Квалитет рада није добар

Једном мора доћи крај лаким, брзим и често нестручним завршним радовима и докторатима – поручују редовни професор Ратко Ђуричић, ванредни професор Марко Суботић и доценти Жељко Стевић и Сузана Миладић-Тешић са Саобраћајног факултета у Добоју.

Они тврде да је посљедњих година на сцену наступило институционално урушавање овог факултета, од тога да се наставни план не прилагођава потребама тржишта рада и студентима, већ запосленим појединцима, па до тога да дипломе верификује некомпетентна комисија.

Посљедњи такав случај јесте докторска дисертација из уже научне области Транспортно инжењерство, за коју је, тврде наставници, спорна изабрана комисија. Чланови не испуњавају формалне, ни стручне компетенције за оцјену дисертације и како ће таква комисија уопште верификовати диплому, питају професори.

– Од пет чланова комисије, која је именована за оцјену подобности и оцјену урађене дисертације, ниједан члан није из области саобраћаја са компетенцијама дисциплине образовања Телекомуникациони саобраћај и мреже. Поставља се питање о каквој се дисертацији и квалитету ради. Томе у прилог стоји и чињеница да је од извјештаја за оцјену подобности теме до извјештаја о урађеној дисертацији прошло само три мјесеца – појашњава Жељко Стевић, који је у име групе професора говорио за Српскаинфо, прецизирајући да ни ментор, ни коментор не припадају научном пољу из којег се пријављује тема дисертације.

Једном мора доћи крај лаким, брзим и често нестручним завршним радовима и докторатима – поручују редовни професор Ратко Ђуричић, ванредни професор Марко Суботић и доценти Жељко Стевић и Сузана Миладић-Тешић са Саобраћајног факултета у Добоју.

Они тврде да је посљедњих година на сцену наступило институционално урушавање овог факултета, од тога да се наставни план не прилагођава потребама тржишта рада и студентима, већ запосленим појединцима, па до тога да дипломе верификује некомпетентна комисија.

Група наставника тврди да су на сједницама наставно-научног вијећа и декану лично неколико пута скретали пажњу на то да комисија није у складу с правилником, али да је на крају ипак све усвојено и на Сенату Универзитета у Источном Сарајеву.  

– Уколико се узму у обзир докторске дисертације других организационих јединица Универзитета у Источном Сарајеву, може се уочити да су именоване комисије строго у складу с прописима, из научног поља и уже научне области као што налаже Правилник. На Саобраћајном факултету је направљен преседан и никоме није јасно зашто се то толерише од стране највишег академског органа Универзитета, односно Сената – питају наставници.

Какав се кадар уводи у високо образовање Српске на овај начин, забирнута је група наставника, којој све то личи на приватизовање факултета.

– Нама је циљ да вратимо достојанство факултету. Немамо ништа лично против појединаца, али њихов концепт рада урушава институцију. Не можемо ни према студентима дозволити да дипломе верификује неко ко није из те области. Подржавамо младе људе да докторирају, да јачамо струку, али нека комисија буде по прописима. Обратили смо се надлежним институцијама и очекујемо одговор у законском року – напомиње Стевић.

Допис групе наставника, како нам је незванично потврђено, стигао је овог понедјељка у ресорно министарство.

Декан Зоран Ћургуз, који је уједно и коментор спорног рада, за Српскаинфо одговара да је затечен изнесеним ставовима, уз оцјену да је све урађено с актима факултета и универзитета.

– Све је прошло Наставно-научно вијеће и Сенат. Постоје правне службе на Универзитету и факултету које су пратиле комплетан избор и, по мени, ту ништа није спорно. Ради се о изузетно добром кандидату, једном од најбољих, који је дипломирао на Саобраћајном факултету и сада ће бити први доктор саобраћајних наука који ће завршити по Болоњи. Мислим да је ово непримјерен начин и да се обезвређује рад једног фантастичног кандидата – каже он, уз напомену да су отворени и за све евентуалне контроле и провјере.

На опажање како је докторска дисертација завршена за само три мјесеца, Ћургуз каже да је кандидат током три године докторских студија објавио два рада у научним часописима из ове докторске тезе и да се не може наћи ниједна једина замјерка за конкретан докторат.

(Српскаинфо)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Ко јамио јамио

15.07.2021 06:27

Добро уновцио друству како буде.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

051

15.07.2021 07:17

Квалитет рада је урусен поцев од основне сколе и све висе се урусава током даљег сколовања. Нико од надлезних из Министарства просвјете се није запитао откуд толико одлицних уценика , ни мање ни висе, него са свим закљуценим петицама, током сколовања од првог до петог разреда. То просто није реално. Исто тако, велики је број уценика којима се, током цијелог основносколског периода, поклањају оцјене да би били вуковци. Све је деградирано и јадно. Одатле све поциње.

Name

реаговање јавности

15.07.2021 07:50

Хитно треба затворити овај квазифакултет да више не штампа безвредне дипломе.

Name

Борис

15.07.2021 13:19

Са толико приватних факултета и купљних диплома са којима су већина запослени у влади, није ни чудо да пропадамо. Ђокићеви сарадници су сви са купљеним дипломама, али су се зато обогатили до бесвјести. Они са поштено стеченим дипломама и звањем су морали отићи трбухом за крухом јер је у овој И оваквој држави једино добро политичарима и криминалцима

Name

Ре

15.07.2021 06:42

Ђуричић, Суботић и Суза мисле само они требају бити доктори наука..... Па да су несто знали и учили заврсили би и они неки озбиљнији факултет и докторирала на озбиљним наукама....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.07.2021 09:44

ћуза би да буде једини доктор наука на саобрацају у регији....

Name

акт

15.07.2021 11:57

Суза и Ђуричић су докторирали на саобраћајном у БГу.

Name

гаја

15.07.2021 07:24

На Бањалуцком универзитету докторске дисертације су на нивоу матурских радова. Да би постали др наука најтези дио је заврсити основну сколу послије се све лако поткује. Све су то др са измисљеним подацима или плагијати преведени са енглеског, њемацког или неког другог страног језика. Прави примјери су вам економски, пољоприведни, правни, технолоски итд све плагијат до измисљотине. Али то је нама наса борба дала... зато сад у Бањалуци мајсторе треба свијецом тразити а мастера и доктора пун град.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комисија

15.07.2021 07:41

Ово је заправо борба за мјеста у комисијама. Ови се буне што њих нема ту, пошто се све плаћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тт

15.07.2021 09:11

Тако је. Не казем да нису у праву, али то је разлог.

Name

добровољац

15.07.2021 07:55

Какви професори такав и факултет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

15.07.2021 09:15

Чим на том факултету ради Сека Ћутанова све ти је јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко

15.07.2021 23:40

Ко је Сека Ћутанова?

Name

Хм Гаја

15.07.2021 09:30

Гаја политицки ректор.Смјех .Ових дана Страин Посављак постаје редовсн професор.Смјех.Тзв министар Рајцевиц казе да је магистар.Смјех Све је смјех.У БЛуци су приватни факултету надмасили дрзавне.Ха ха ха .

ОДГОВОРИТЕ
Name

асд

15.07.2021 10:04

Пропадоше нажалост и државни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер

15.07.2021 10:38

Докторат на С. факултету у Добоју. Еее, у Добоју или Бијељини постати доктор наука, стварно жалосно. Или факултети у сваком мало већем мјесту у БиХ. У моје вријеме, прије 15 година на техничким, државним факултетима, спремао се испит читаве године. А данас, на овим тзв. факултетима, зачас постанеш доктор нечега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Инзењер

15.07.2021 12:17

Колега, ја радим као академски радник на једном универзитету у ЕУ. Морам вас разоцарати, али докторске тезе које последњих година долазе са дрзавних универзитета у Београду или Загребу нису ни на нивоу дипломских радова овдје. А радим на осредње рангираном универзитету, нисам на Сорбони па да се тако несто оцекује. Дакле потпуно је невазно да ли је факултет у Добоју, Бијељини или Београду, насе је образовање толико деградирало да немам ријеци. Није до студената који су подједнако талентовани и паметни као сви други, вец немају од кога да науце ниста вриједно. Мени је просто непријатно од "науцних" радова који долазе са Балкана, толико су лоси да не заслузују ни лосу рецензију, једноставно су испод сваког прага квалитета. На моју велику залост, примјецујем да је студирање на Балкану постало апсурдан подухват, јер коста много у времену и новцу, а не добије се бас ниста вриједно заузврат.

Name

Лс

15.07.2021 12:20

Па ако зивис у Добоју или Бијељини, не треба ти ниста висе него да докторирас на локалном факултету. Али ако планирас помолити нос ван тих градова, ниста ти не знаци да си 6 пута доктор на тим факултетима.

Name

ЈоБоТи

15.07.2021 11:56

КРЕНИМО РЕДОМ: Упис на СФ у првих десет година биљежио 300 студената,доста уписаних доста и новца Дипл.инг. било је и фиктивно уписаних (само се се појавилли на паноима) ,до поплаве) Отварањем СФ у БЛ, Травнику, Витезу...дио наставника иде на тезгу Примају и доводе се асистенти и сарадници (са и без конкурса), студенти генерације,ћерке,синови,рођаци,кумови,по систему ја теби ти мени,страначки,партијски,... Ови исти асистенти и сарадници држе вјежбе студентима на више предмета са и без избора у звање, слушају , професори се нормирају на "инструкције" да студенти боље схвате материју ,,цјеновник има... Опада квалитет наставе као и број студената јер се о њима нико посебно и не брине, Условљеност изласка на испите је куповање књиге или скрипти од наставника Поплава 2014. скрива чудне трошкове уочене ревизијом датим у извјештајима о пословању Отварају се нови смјерови да се поправи уписна политика (сви осим друмског и саобраћајног су пред гашењем) Универзитет смањује издвајање новца, обустављају се хонорари због кредита за ТЛЦ СФ остаје без лиценце за техничке прегледе ТЛЦ се отвара и затвара по неколико пута, сад се рента Еурохерц осигурању - Почиње борба за чији је предмет и часове, наставници остају без часова,предмета и норме,оснивају се катедре и тако почињу подјеле наставног кадра и тумачења ко гдје припада по научним областима И тако стиже Цорона,настава на даљину, нижу се електронске сједнице, дневни ред и гласање електронско Почињу притужбе, оптужбе, цинкарења, трачања..и сад крећу јавно прозивања Погледајте на сајту СФ хттп://сф.уес.рс.ба/цир/?паге_ид=6422&ланг=цир хттп://сф.уес.рс.ба/цир/?паге_ид=6528&ланг=цир На њихово:"Једном мора доћи крај лаким, брзим и често нестручним завршним радовима и докторатима", Уважени професори, ПА ВИ СТЕ ОДОБРАВАЛИ И ПОТПИСИВАЛИ СТУДЕНТИМА САДА БУДУЋИМ ДОКТОРАНТИМА СФ ОД ОЦИЈЕНА ДО СВИХ КОМИСИЈА ДОК ЈЕ ВАМА ТРЕБАЛО ДА НАПРЕДУЈЕТЕ,А БРЗО ЈЕ ТО ИШЛО !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Академац

15.07.2021 17:30

Е ста ова земља дозволи, да пропали тренер буде неком ментор, тај неко има пилеци мозак онда ста он уци како се промасују прецке на голу па тај кобајаги тренер купује лиценце у фудбалу то сви знају играци ал јебем те зивоте да он буде недје декан неки па тај дје год додје у стецај клуб одведе пропасце и факултет у стецај оде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болан небио

16.07.2021 09:00

Како нешто може бити добро или лоше кад не постоји од 1950

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

16.07.2021 11:40

Ма тај леват од асистента је Мирко Стојчић, држао нам је као неке вјежбе на мастеру са оним професором што имају близанци не зна се који је који, дођеш несто и питас га за семинарски он нема појма, ни он ни професор, зали бозе пара сто дамо за упис. На страници факултета има један једини докторат или ста вец неки елаборат о томе и писе његово име, није ни цудо какви је смотан такви и докторат вјероватно. Нецији дипломски је бољи гарант

ОДГОВОРИТЕ