Сковали план како сачувати тужитељку Гордану Тадић!?

Тајни план Додика и Човића: Ухапсити Осмицу, суспендовати Диану Кајмаковић и спасити Гордану Тадић

Босна и Херцеговина 13.07.2021 | 22:22
Сковали план како сачувати тужитељку Гордану Тадић!?

Циљ овог плана је ухапсити директора ОСА-е Османа Мехмедагића како би се преузела контрола над том Агенцијом и како би се сачувала контрола над Тужилаштвом БиХ.

За случај да Гордана Тадић буде разријешена, кренуће се у "истраживање" Диане Кајмаковић како би се спријечило њено именовање за вршитеља дужности.

Челници СНСД-а и ХДЗ-а Милорад Додик и Драган Човић, са својим политичким партнерима у Сарајеву, договорили су недавно реализацију тајног плана како би сачували контролу Тужилаштва БиХ, сазнаје портал Истрага.ба.

„План би се требао реализовати у неколико фаза. Прво ће покушати преко тужиоца Олега Чавке ухапсити директора Обавјештајно безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића. Након тога би требали започети правосудни удар на Диану Кајмаковић, замјеницу главне државне тужитељице која би, у случају разрјешења Гордане Тадић, могла преузети функцију вршиоца дужности главног тужитеља Тужилаштва БиХ“, тврди наш извор близак СНСД-у.

Према информацијама Истраге, Гордана Тадић је добила задатак од челника ХДЗ-а и СНСД-а да на сваки могући начин уклони директора Обавјештајно безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића којег сматрају главним кривцем за губитак контроле над Високим судским и тужилачким савјетом БиХ, односно за уклањање Милана Тегелтије са позиције предсједника ВСТС-а.

С обзиром на то да је против главне државне тужитељке Гордане Тадић у понедјељак окончан дисциплински поступак те да се у наредних двадесетак дана мора донијети одлука о санкцији, лидери СНСД-а и ХДЗ-а су дали налог главној тужитељици да прије коначне одлуке ухапси или на други начин уклони директора ОБА-е како би се чланови Дисциплинске комисије уплашили и ослободили главну државну тужитељку сваке одговорности.

Хапшење директора ОСБ-е у септембру је прошле године најавила и Радио телевизија Републике Српске, односно њен саговорник и „експерт за сигурност“ Џевад Галијашевић. Тада је, наиме, против директора ОСА-е поднесена анонимна пријава коју је „ексклузивно“ објавио РТРС, све са печатом Тужилаштва БиХ.

"Тужилаштво БиХ је запримило пријаву. Формиран је предмет који је дат у рад поступајућем тужиоцу. У току су провјере навода из пријаве", наводено је тада одговору Тужилаштва БиХ достављеном РТРС-у.

Поступајући тужилац којем је “предмет дат у рад” је државни тужилац Олег Чавка. У свом прилогу доступном на овом линку РТРС је консултовао и “аналитичара” Џевада Галијашевића. 

“Пријава је основана и Тужилаштво дужно провести темељиту истрагу и на крају ухапсити Османа Мехмедагића и Ранка Дебевеца”, казао је Галијашевић говорећи за централни дневник РТРС-а емитован 12. септембра 2020. године.

Како је, због дисциплинског поступка, угрожена функција Гордане Тадић, циљ је што прије реализовати оно што је Галијашевић најавио још прије скоро годину дана. Но, да не би остало само на томе, сачињен је и “резервни” план који би био активиран у случају да ВСТС разријеши Гордану Тадић са позиције главне државне тужитељке.

Према важећим приписима, уколико главни тужилац буде разријешен, мијењају га замјеници. У овом тренутку функције замјеника Гордане Тадић обављају Диана Кајмаковић, Озренка Нешковић, Миланко Кајганић и Исмет Шушкић.

С обзиром на искуство и “минули рад” највеће шансе за вршиоца дужности главне тужитељке би имала Диана Кајмаковић, што би значило да Гордана Тадић, односно СНСД и ХДЗ губе контролу над Тужилаштвом БиХ.

Стога је протеклих дана започео процес рушења тужитељке Кајмаковић. Прво је крајем јуна урађена нова систематизација у Тужилаштву БиХ којом је укинуто Одјељење којим је руководила Диана Кајмаковић.

Тако је, фактички, замјеница главне државне тужитељке остала без одјељења након чега је “прераспоређена” у Одјељење за ратне злочине.

Но, она и даље задржава функцију “замјенице” што је оставља у игри за евентуалну вршитељицу дужности. Управо због тога ова групација државних тужилаца блиских СНСД-у и ХДЗ-у намјерава покренути одређене истражне радње како би отворили простор за суспензију Диане Кајмаковић.

У том би случају она била “избачена из игре” а евентуална функција вршиоца дужности главног тужиоца припала би Миланку Кајганићу.

У питању је тужилац близак Милану Тегелтији, бившем предсједнику ВСТС-а који је сада савјетник Милорада Додика. Да је Кајганић човјек од повјерња главне државне тужитељке доказује и чињеница да га је Гордана Тадић прошле седмице одредила као особу која ће је мијењати на састанцима и округлим столовима у Санкт Петерсбургу које организовало руско државно тужилаштво.

Раније смо објављивали да се Гордана Тадић састајала са бившим руским амбасором у БиХ Петром Иванцовим, али и да је обустављала истраге против службеника ОБА-е који су у јавности откривали тајне операције те агенције усмјерене против штетног руског утицаја у БиХ.

Подсјетићемо само на случај “Ушће” и објаву тајних докумената ОБА-е које је на конференцији за медије презентовао Ненад Стевандић. Тужилаштво БиХ никада није истражило тај случај.

(Истрага.ба)

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Ипе

13.07.2021 20:45

Талијанска мафија да овдје долази одрадити "приправнички стаж"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

14.07.2021 07:18

НЕ БИ НИ ТО МОГЛИ...ЗАЈЕБАНИ ПРОФЕСОРИ..НЕБИ ДОБИЛИ ПРОЛАЗНУ ОЦЈЕНУ..ХАХХАХАХА

Name

Каљуге

14.07.2021 07:35

Од ове двојице и гордане а и лукаценко сњима нема веци мафијаса на земаљској кугки ..марс кримоси..

Name

јел,а

14.07.2021 11:00

А где је баки у тој крминалној игри јел су њега избацили посто су ова два много јаци криминалци.Али све це то Осмица да среди прерацунали су се додок и цовиц да це то све ици како они замисљају.јер тај Суд БИХ или це поцети радити праведно или га неце бити за цега их градјани плацају.

Name

раде

13.07.2021 20:47

ово нема ни у мафијаским филмовима овдје се незна ко висе за кога ради, али да је мафија на целу дрзаве то је јасно свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиа

13.07.2021 20:48

А зар није за хапсење. Фалсификовао неколико диплома и прима плату високе струцне спреме коју нема и тиме остетио будзет за висе десетина хиљада марака. Знаци криминалац који би у свакој иоле озбиљнијој дрзави био вец одавно процесуиран. Али посто је то први бскиров обавестајац аида, мисли да мозе радити ста хоце и да оса припада само муслиманима. Е па неце моци. Или це те постовати устав и законе БиХ или је неце бити

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

14.07.2021 06:14

хајд мозда си управу и треба све хапсити али он је мала маца ста ова двојица имају испод рукава и циме се баве ми смо глуп народ зато нам и треба свима овако.

Name

Ре

14.07.2021 07:27

Што Додик не изађе из коалиције ако је тако.

Name

Сиq

14.07.2021 14:48

Значи грађанска држава је могућа.

Name

???

13.07.2021 20:54

Ваљда се и Американци нешто питају? Питају, питају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали нокат

13.07.2021 21:00

Шта се ради у овој "држави"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

13.07.2021 21:05

Састала се браца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

13.07.2021 21:07

Бандити и клептомани управљају дрзавом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хркљус

13.07.2021 21:10

Ови гледају американске филмове. Само би да апсе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

13.07.2021 21:15

Сви су они ПОГАН, ако је Тадићка блиска ХДЗу и СНСДу, онда је Кајмаковићка блиска СДА.... Било би ми жао да пропадне случај Мемић... Авдо Авдић СДА играч

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

14.07.2021 09:03

Дај ухапсите висе Додика да народ не гледа ту поган налет га био и њега и његову куцу

Name

Па

13.07.2021 21:19

Осмицу је давних дана требало бар оћерси ако не и ухапсити. Свака му је диплома фалсификат а три је пријавио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лиран

13.07.2021 21:26

Погледајте два Бандитоса.Гордана Тадиц њих стити обојицу од криминала зато сто и она добија тал.Јадан је овај народ ко их води.То су Гњиде од политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зналац

13.07.2021 21:44

А ми смо сви сисали весла. Какав Осмица, па исти је као и та Гордана и Тегелтија. Засто би њега ститили. Сви они играју у истом колу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гз

13.07.2021 21:45

Ма ја, само се стрпите око два мјесеца који ће то ураган да буде ове све са дна каце иду у прошлост а милорад ,ех тик так тик так

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политичка легална мафија

13.07.2021 21:54

Нека нам је свима у овој банана држави бог на помоћи, а надам се да ће убрзо све више младих отићи из ове проклете банана државе коју растурају овакви легални државни мафијаши! Људи бјежи те одавдје јер овдје никада живота неће бити поред оваквих!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

13.07.2021 21:56

Лудило

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мектиц познаје Гоцу!

13.07.2021 22:19

Гордана је у помоци обадвојици њихови предмет о муцкама и преварама Гордана дрзи у ладицама. Ста је да иконен докле се досло? Али ста цес разуми их Гоца јер је и она укљуцена у своје лицне муцке и преваре. Црна земља и Јадна да оваквим преварантима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТО

13.07.2021 23:23

Неће ни они Јос Дуго снсд,хдз и сда Ускоро су прослост... Коју треба Добро преиспитат и казнит прво на изборима послије Судски процеси... Све има свој почетак и Крај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

14.07.2021 03:10

Шта каже бурле опозицији у парламенту РС, ја нисам криминалац немам ни једну тужбу да је завршила против мене на суду у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

14.07.2021 03:21

Па зар није довољно да се Осмица процесуира то сто је кривотворио своју диплому сто је у свим нормалним дрзавама кривицно дјело само у овој цовјек се наградјује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

14.07.2021 04:45

Овакву мафију је народ себи изабрао!?Па какав смо ми народ уопсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

14.07.2021 05:17

Није упитно ко су ова двојица и каква су њихова дјела, али је упитно да се у овом тексту индиректно подржава да нема српских представника ни у ОБА-и, ни у тузиластву, а ни у судству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле и драган

14.07.2021 05:25

На овом снимку ми обојица дјелују сасвим невино и безазлено. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

14.07.2021 05:31

Треба их одмах ухапсити и процесуирати заједно са Тадицком, коме овдје није јасно о цему се ради?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

14.07.2021 05:32

Несрецни осмица ста све треба да трпи ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

14.07.2021 05:40

Сковали су они план како заштити имовину криминалом стечену све ове године бављења политиком. Хебе се њима за Тадићком и овим лудим народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полунеписмен

14.07.2021 08:38

Бара све мања, крокодила све висе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

14.07.2021 08:58

Тољага па на улице ,спрам ове посасти Цовид је обицна кијавица. Само кад им видис сурле одмах примјетис о каквим се криминалцима ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жижи топ

14.07.2021 09:05

Она их и чува долази хеликоптером владе на имање Милорада Додика лично и персонално ??Засто,Брат јој ради на РТРС у толико о Додиковом патриотизму !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзони

14.07.2021 09:24

Браца по матери добро увезани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе

14.07.2021 11:16

Да,тако је у БЛуци са курумпираним судијом Небојисом Пејиц који је неколико пута хапсен,осудјиван,смјењиван И опет ослободјен И опет судија - све само Снсд а он је из Србца као И сви остали из Србца. Она смјењену И казњавана тузитељица Гордана Лонцар опет таква путем јавног конкурса се запослила на Универзитету у Бањој Луци И сада заступа исти на ето суду код судије Пејовица - исто Снсд,е. Ове треба одмах да процесуира дисциплински Комисији ВТС-а БиХ али да не заборавио И дику генералалног секретара Дјордја Маркиза.Има њих јос

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

14.07.2021 21:56

Ма тосу мафијаси они руководе судом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

15.07.2021 14:43

Ова двојица су тески преко 500 мил.

ОДГОВОРИТЕ