Skovali plan kako sačuvati tužiteljku Gordanu Tadić!?

Tajni plan Dodika i Čovića: Uhapsiti Osmicu, suspendovati Dianu Kajmaković i spasiti Gordanu Tadić

Bosna i Hercegovina 13.07.2021 | 22:22
Skovali plan kako sačuvati tužiteljku Gordanu Tadić!?

Cilj ovog plana je uhapsiti direktora OSA-e Osmana Mehmedagića kako bi se preuzela kontrola nad tom Agencijom i kako bi se sačuvala kontrola nad Tužilaštvom BiH.

Za slučaj da Gordana Tadić bude razriješena, krenuće se u "istraživanje" Diane Kajmaković kako bi se spriječilo njeno imenovanje za vršitelja dužnosti.

Čelnici SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović, sa svojim političkim partnerima u Sarajevu, dogovorili su nedavno realizaciju tajnog plana kako bi sačuvali kontrolu Tužilaštva BiH, saznaje portal Istraga.ba.

„Plan bi se trebao realizovati u nekoliko faza. Prvo će pokušati preko tužioca Olega Čavke uhapsiti direktora Obavještajno bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića. Nakon toga bi trebali započeti pravosudni udar na Dianu Kajmaković, zamjenicu glavne državne tužiteljice koja bi, u slučaju razrješenja Gordane Tadić, mogla preuzeti funkciju vršioca dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva BiH“, tvrdi naš izvor blizak SNSD-u.

Prema informacijama Istrage, Gordana Tadić je dobila zadatak od čelnika HDZ-a i SNSD-a da na svaki mogući način ukloni direktora Obavještajno bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića kojeg smatraju glavnim krivcem za gubitak kontrole nad Visokim sudskim i tužilačkim savjetom BiH, odnosno za uklanjanje Milana Tegeltije sa pozicije predsjednika VSTS-a.

S obzirom na to da je protiv glavne državne tužiteljke Gordane Tadić u ponedjeljak okončan disciplinski postupak te da se u narednih dvadesetak dana mora donijeti odluka o sankciji, lideri SNSD-a i HDZ-a su dali nalog glavnoj tužiteljici da prije konačne odluke uhapsi ili na drugi način ukloni direktora OBA-e kako bi se članovi Disciplinske komisije uplašili i oslobodili glavnu državnu tužiteljku svake odgovornosti.

Hapšenje direktora OSB-e u septembru je prošle godine najavila i Radio televizija Republike Srpske, odnosno njen sagovornik i „ekspert za sigurnost“ Dževad Galijašević. Tada je, naime, protiv direktora OSA-e podnesena anonimna prijava koju je „ekskluzivno“ objavio RTRS, sve sa pečatom Tužilaštva BiH.

"Tužilaštvo BiH je zaprimilo prijavu. Formiran je predmet koji je dat u rad postupajućem tužiocu. U toku su provjere navoda iz prijave", navodeno je tada odgovoru Tužilaštva BiH dostavljenom RTRS-u.

Postupajući tužilac kojem je “predmet dat u rad” je državni tužilac Oleg Čavka. U svom prilogu dostupnom na ovom linku RTRS je konsultovao i “analitičara” Dževada Galijaševića. 

“Prijava je osnovana i Tužilaštvo dužno provesti temeljitu istragu i na kraju uhapsiti Osmana Mehmedagića i Ranka Debeveca”, kazao je Galijašević govoreći za centralni dnevnik RTRS-a emitovan 12. septembra 2020. godine.

Kako je, zbog disciplinskog postupka, ugrožena funkcija Gordane Tadić, cilj je što prije realizovati ono što je Galijašević najavio još prije skoro godinu dana. No, da ne bi ostalo samo na tome, sačinjen je i “rezervni” plan koji bi bio aktiviran u slučaju da VSTS razriješi Gordanu Tadić sa pozicije glavne državne tužiteljke.

Prema važećim pripisima, ukoliko glavni tužilac bude razriješen, mijenjaju ga zamjenici. U ovom trenutku funkcije zamjenika Gordane Tadić obavljaju Diana Kajmaković, Ozrenka Nešković, Milanko Kajganić i Ismet Šuškić.

S obzirom na iskustvo i “minuli rad” najveće šanse za vršioca dužnosti glavne tužiteljke bi imala Diana Kajmaković, što bi značilo da Gordana Tadić, odnosno SNSD i HDZ gube kontrolu nad Tužilaštvom BiH.

Stoga je proteklih dana započeo proces rušenja tužiteljke Kajmaković. Prvo je krajem juna urađena nova sistematizacija u Tužilaštvu BiH kojom je ukinuto Odjeljenje kojim je rukovodila Diana Kajmaković.

Tako je, faktički, zamjenica glavne državne tužiteljke ostala bez odjeljenja nakon čega je “preraspoređena” u Odjeljenje za ratne zločine.

No, ona i dalje zadržava funkciju “zamjenice” što je ostavlja u igri za eventualnu vršiteljicu dužnosti. Upravo zbog toga ova grupacija državnih tužilaca bliskih SNSD-u i HDZ-u namjerava pokrenuti određene istražne radnje kako bi otvorili prostor za suspenziju Diane Kajmaković.

U tom bi slučaju ona bila “izbačena iz igre” a eventualna funkcija vršioca dužnosti glavnog tužioca pripala bi Milanku Kajganiću.

U pitanju je tužilac blizak Milanu Tegeltiji, bivšem predsjedniku VSTS-a koji je sada savjetnik Milorada Dodika. Da je Kajganić čovjek od povjernja glavne državne tužiteljke dokazuje i činjenica da ga je Gordana Tadić prošle sedmice odredila kao osobu koja će je mijenjati na sastancima i okruglim stolovima u Sankt Petersburgu koje organizovalo rusko državno tužilaštvo.

Ranije smo objavljivali da se Gordana Tadić sastajala sa bivšim ruskim ambasorom u BiH Petrom Ivancovim, ali i da je obustavljala istrage protiv službenika OBA-e koji su u javnosti otkrivali tajne operacije te agencije usmjerene protiv štetnog ruskog uticaja u BiH.

Podsjetićemo samo na slučaj “Ušće” i objavu tajnih dokumenata OBA-e koje je na konferenciji za medije prezentovao Nenad Stevandić. Tužilaštvo BiH nikada nije istražilo taj slučaj.

(Istraga.ba)

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

Ipe

13.07.2021 20:45

Talijanska mafija da ovdje dolazi odraditi "pripravnički staž"

ODGOVORITE
Name

Miki

14.07.2021 07:18

NE BI NI TO MOGLI...ZAJEBANI PROFESORI..NEBI DOBILI PROLAZNU OCJENU..HAHHAHAHA

Name

Kaljuge

14.07.2021 07:35

Od ove dvojice i gordane a i lukacenko snjima nema veci mafijasa na zemaljskoj kugki ..mars krimosi..

Name

jel,a

14.07.2021 11:00

A gde je baki u toj krminalnoj igri jel su njega izbacili posto su ova dva mnogo jaci kriminalci.Ali sve ce to Osmica da sredi preracunali su se dodok i covic da ce to sve ici kako oni zamisljaju.jer taj Sud BIH ili ce poceti raditi pravedno ili ga nece biti za cega ih gradjani placaju.

Name

rade

13.07.2021 20:47

ovo nema ni u mafijaskim filmovima ovdje se nezna ko vise za koga radi, ali da je mafija na celu drzave to je jasno svima

ODGOVORITE
Name

Sia

13.07.2021 20:48

A zar nije za hapsenje. Falsifikovao nekoliko diploma i prima platu visoke strucne spreme koju nema i time ostetio budzet za vise desetina hiljada maraka. Znaci kriminalac koji bi u svakoj iole ozbiljnijoj drzavi bio vec odavno procesuiran. Ali posto je to prvi bskirov obavestajac aida, misli da moze raditi sta hoce i da osa pripada samo muslimanima. E pa nece moci. Ili ce te postovati ustav i zakone BiH ili je nece biti

ODGOVORITE
Name

damir

14.07.2021 06:14

hajd mozda si upravu i treba sve hapsiti ali on je mala maca sta ova dvojica imaju ispod rukava i cime se bave mi smo glup narod zato nam i treba svima ovako.

Name

Ре

14.07.2021 07:27

Што Додик не изађе из коалиције ако је тако.

Name

Siq

14.07.2021 14:48

Znači građanska država je moguća.

Name

???

13.07.2021 20:54

Valjda se i Amerikanci nešto pitaju? Pitaju, pitaju.

ODGOVORITE
Name

Mali nokat

13.07.2021 21:00

Šta se radi u ovoj "državi"?

ODGOVORITE
Name

4d

13.07.2021 21:05

Sastala se braca.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo

13.07.2021 21:07

Banditi i kleptomani upravljaju drzavom.

ODGOVORITE
Name

Hrkljus

13.07.2021 21:10

Ovi gledaju amerikanske filmove. Samo bi da apse.

ODGOVORITE
Name

Mrkva

13.07.2021 21:15

Svi su oni POGAN, ako je Tadićka bliska HDZu i SNSDu, onda je Kajmakovićka bliska SDA.... Bilo bi mi žao da propadne slučaj Memić... Avdo Avdić SDA igrač

ODGOVORITE
Name

Narod

14.07.2021 09:03

Daj uhapsite vise Dodika da narod ne gleda tu pogan nalet ga bio i njega i njegovu kucu

Name

Па

13.07.2021 21:19

Осмицу је давних дана требало бар оћерси ако не и ухапсити. Свака му је диплома фалсификат а три је пријавио

ODGOVORITE
Name

Liran

13.07.2021 21:26

Pogledajte dva Banditosa.Gordana Tadic njih stiti obojicu od kriminala zato sto i ona dobija tal.Jadan je ovaj narod ko ih vodi.To su Gnjide od politicara.

ODGOVORITE
Name

Znalac

13.07.2021 21:44

A mi smo svi sisali vesla. Kakav Osmica, pa isti je kao i ta Gordana i Tegeltija. Zasto bi njega stitili. Svi oni igraju u istom kolu.

ODGOVORITE
Name

gz

13.07.2021 21:45

Ma ja, samo se strpite oko dva mjeseca koji će to uragan da bude ove sve sa dna kace idu u prošlost a milorad ,eh tik tak tik tak

ODGOVORITE
Name

Politička legalna mafija

13.07.2021 21:54

Neka nam je svima u ovoj banana državi bog na pomoći, a nadam se da će ubrzo sve više mladih otići iz ove proklete banana države koju rasturaju ovakvi legalni državni mafijaši! Ljudi bježi te odavdje jer ovdje nikada života neće biti pored ovakvih!!!

ODGOVORITE
Name

Boki

13.07.2021 21:56

Ludilo

ODGOVORITE
Name

Mektic poznaje Gocu!

13.07.2021 22:19

Gordana je u pomoci obadvojici njihovi predmet o muckama i prevarama Gordana drzi u ladicama. Sta je da ikonen dokle se doslo? Ali sta ces razumi ih Goca jer je i ona ukljucena u svoje licne mucke i prevare. Crna zemlja i Jadna da ovakvim prevarantima.

ODGOVORITE
Name

TITO

13.07.2021 23:23

Neće ni oni Jos Dugo snsd,hdz i sda Uskoro su proslost... Koju treba Dobro preispitat i kaznit prvo na izborima poslije Sudski procesi... Sve ima svoj početak i Kraj...

ODGOVORITE
Name

RE

14.07.2021 03:10

Šta kaže burle opoziciji u parlamentu RS, ja nisam kriminalac nemam ni jednu tužbu da je završila protiv mene na sudu u BiH.

ODGOVORITE
Name

Radenko

14.07.2021 03:21

Pa zar nije dovoljno da se Osmica procesuira to sto je krivotvorio svoju diplomu sto je u svim normalnim drzavama krivicno djelo samo u ovoj covjek se nagradjuje.

ODGOVORITE
Name

borac

14.07.2021 04:45

Ovakvu mafiju je narod sebi izabrao!?Pa kakav smo mi narod uopste.

ODGOVORITE
Name

Mirko

14.07.2021 05:17

Nije upitno ko su ova dvojica i kakva su njihova djela, ali je upitno da se u ovom tekstu indirektno podržava da nema srpskih predstavnika ni u OBA-i, ni u tuzilastvu, a ni u sudstvu.

ODGOVORITE
Name

Mile i dragan

14.07.2021 05:25

Na ovom snimku mi obojica djeluju sasvim nevino i bezazleno. .

ODGOVORITE
Name

Boris

14.07.2021 05:31

Treba ih odmah uhapsiti i procesuirati zajedno sa Tadickom, kome ovdje nije jasno o cemu se radi?

ODGOVORITE
Name

Lija

14.07.2021 05:32

Nesrecni osmica sta sve treba da trpi ??

ODGOVORITE
Name

Jovo

14.07.2021 05:40

Skovali su oni plan kako zaštiti imovinu kriminalom stečenu sve ove godine bavljenja politikom. Hebe se njima za Tadićkom i ovim ludim narodom.

ODGOVORITE
Name

Polunepismen

14.07.2021 08:38

Bara sve manja, krokodila sve vise...

ODGOVORITE
Name

mimi53

14.07.2021 08:58

Toljaga pa na ulice ,spram ove posasti Covid je obicna kijavica. Samo kad im vidis surle odmah primjetis o kakvim se kriminalcima radi.

ODGOVORITE
Name

Žiži top

14.07.2021 09:05

Ona ih i čuva dolazi helikopterom vlade na imanje Milorada Dodika lično i personalno ??Zasto,Brat joj radi na RTRS u toliko o Dodikovom patriotizmu !

ODGOVORITE
Name

Dzoni

14.07.2021 09:24

Braca po materi dobro uvezani

ODGOVORITE
Name

Boze

14.07.2021 11:16

Da,tako je u BLuci sa kurumpiranim sudijom Nebojisom Pejic koji je nekoliko puta hapsen,osudjivan,smjenjivan I opet oslobodjen I opet sudija - sve samo Snsd a on je iz Srbca kao I svi ostali iz Srbca. Ona smjenjenu I kaznjavana tuziteljica Gordana Loncar opet takva putem javnog konkursa se zaposlila na Univerzitetu u Banjoj Luci I sada zastupa isti na eto sudu kod sudije Pejovica - isto Snsd,e. Ove treba odmah da procesuira disciplinski Komisiji VTS-a BiH ali da ne zaboravio I diku generalalnog sekretara Djordja Markiza.Ima njih jos

ODGOVORITE
Name

Boban

14.07.2021 21:56

Ma tosu mafijasi oni rukovode sudom

ODGOVORITE
Name

Ilija

15.07.2021 14:43

Ova dvojica su teski preko 500 mil.

ODGOVORITE