Малверзацијама до пословног понора "РиТЕ Угљевик"

Некадашњи привредни гигант, Рудник и термоелектрана Угљевик, данас је доведен до ивице пословног понора. Посљедица је то штетних уговора, извлачења огромних сума новца, ангажовања приватних фирми блиских владајућој партији, те прекомјерног запошљавања, пише народни посланик Небојша Вукановић на свом блогу. О свему свједоче и рудари.

Република Српска 13.07.2021 | 20:18
Малверзацијама до пословног понора "РиТЕ Угљевик"

Рудник и термоелектрана Угљевик највећи су произвођач струје у систему Електропривреде Републке Српске. Од окосница развоја цијелог краја дошли су до ивице пуцања, пише Вукановић.

Наводи се да је посебно опасан и штетан био уговор који је склопљен са Рашидом Сердаровим, контраверзним бизнисменом из Русије и блиском пријатељу Милорада Додика у чијем се блиндираном “мерцедесу” Додик и данас вози.

Најбољи и најбогатији рудник угља дат је његовој компанији „Комсар енерџи“ за градњу новог блока РиТЕ Угљевик 3, који никада није реализован.

"Тај човјек је налетио хеликоптером овуда и никад се више није појавио, а ми испаштамо од пута, водовода, далековода, па до цркве", каже Миладин Радовановић, предсједник МЗ Стари Угљевик

Рудари, радници Рудника и термоелектране Угљевик, отворено и јавно свједоче о погубним и штетним пословима и уговорима, ангажовању приватних фирми, измјештању рудника, лошој механизацији, али и могућим посљедицама по РиТЕ Угљевик и цијели електро-енергетски систем.

"Укупна продаја електричне енергије би требало да се дијели на сљедећи начин: 35 одсто за плате, 35 одсто за обнову механизације, а 30 одсто држави. Ми смо сада дошли у ситуацију да за плате иде преко 50 одсто. Прошле године је наша фирма произвела 112 милиона КМ електричне енергије, а ми смо за исплату плата морали да дамо 57 милиона КМ", тврди Јеленко Маринковић рудар у РиТЕ Угљевик.

Маринковић наводи и да је мањак радника у производњи, а вишак у администрацији.

"Татини синови не могу да раде на тежим радним мјестима. Њима се преграђују канцеларије, праве измишљена радна мјеста. Од 2.000 људи колико нас је запослено, у производњи нема више од 700 до 800 радника. То је неподношљиво, сами себе једемо. Нема се пара за горива, мазива, за резервне дијелове, а има се пара за реновирање кухиње у двије године. Доводе гијање са Термоелектране на Рудник да грије двије зграде и то плаћају око четири милона КМ, а имамо своју котловницу. Неки резервни дио који кошта 16 хиљада КМ, ми плаћамо 41.300 КМ."

Један од, како Маринковић наводи, штетних уговора за РиТЕ Угљевик је уговор са фирмом “Терекс”.

"`Терекс` је овдје 1996. године дошао са четири троосовинца и прве године однио је четири милиона КМ. За Четири године они су из наше фирме изнијели 104 милиона КМ. То су неке наше 104 нове машине."

Касније је од компаније “Терекс” купљен каменолом кречњака који је требало да буде у служби рада нових еколошких филтера, а који још није у функцији. “Терекс” је наводно каменолом платио око 300 хиљада КМ, те га продао Електропривреди за око 12 милиона КМ, наводи Маринковић.

"На овом дијелу, кубик кречњака би износио 13 КМ, а ми кречњак купујемо, како сам чуо по цијени од 36 КМ по кубику", додаје Маринковић.

Оваквим пословањем Рудник и термоелектрана Угљевик би могли да заврше на добошу као стотине јавних предузећа у Српској. Готово извјесно је да ће уколико дође и до приватизације овог предузећа стотине, а можда и хиљаду људи остати без посла. Истовремено, цијена струје могла би да буде удвостручена.

(БН)

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

Рударчина

13.07.2021 18:52

Како неће бити када Ћопо води главну политику на руднику, слобер му купио школу, оженио га купио му стан васлија. Заслужио је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Панда

13.07.2021 21:35

Па ста оцекивати кад Давор Прелиц који је у родбинској вези са Радетом Косановицем високим функцјонером снсд краде не на мало,вец на моје оци,јер сам присутан свему томе а ево успјели су и да му затаскају слуцај унистење слузбеног возила ван фирме,сто ауромацки стети и углед фирме и будзет исте. А поставља своје сефове смјена како бих знао кад мозе извуц зељезо,нафту и остале ствари. То је организована група на целу са Давором Прелицем,Зарицем,Косановицем.

Name

Поскок

13.07.2021 21:42

О цему прицате,па видите да фирму води Раде Косановиц,полуписмени кадар снсд. Који је унистио све сто се мозе унистит својим не знањем,а сад је излобирао да нејгов бадзо Давор Прелиц буде помилован,а цели регион зна да је унистио сл.возило изван фирме и притом страдало у истом возило треце лице сњима у возилу,а лицно радим сњим и знам да тај исти Давор ради скупа са Косановицем и Зарицем Далибором,и као организована група,хара по рите Уг.

Name

Земља апсурда

13.07.2021 22:14

Драго Станивуковић, некада директор Калдере, покушавао оживјети ХЕ Бистрица, одлази из Калдере у МХ ЕРС и постаје Директор у замислите ХЕ Бистрица, која је била предмет купопродаје између Калдере и ХЕ на Дрини и у чијој је купопродаји Калдера зарадила 5 или 6 милиона, није ни важно. Све информације доступне и нико се не чеше. Шта је сада посриједи, брзо ће се сазнати, јер вријеме цури ...

Name

реакција-глас народа

14.07.2021 02:38

Дворска фирма Термоелектро из Брчког од кад је термоелетрана почела радити после рата пљачка и извлачи паре у договору са руководством термоелектране па отуда није чудо што појединци имају силне милионе. Само се смишљају измишљени радови, са огромним утоворима, а лотови тендера се расписују тако у јавним набавкама да само Термоелектро има услове и референце за добијање послова извлачења пара. То је један затоврени зачарани круг организованог привредног криминала и корупције пљачкања овог гиганта који је уместо да буде мотор развоја и инвестиција у изградњу ногих електрана на неискоиршћеним рекама постао опљачакно предузеће које диже кредите да би исплаћивало радницма плате. Осим тога последњих 15 г овде су само повећавали плате па смо добили дупло веће плате него што је нормално, на страно то што имају и три пута више него што треба радника. Морали би да се похапсе сви одговорни и процесуирају. Очекујем одмах да СИПА упадне у ово предузећа и направи комплетни истрагу криминала.

Name

Радник РиТЕ

14.07.2021 07:27

Нешколовани Далибор Зарић (једва завршио средњу школу) главни за кадровске послове. Шта рећи за Зорана Лазића Золу, Драгишу Видаковића, Жарка Новаковића, Веска Којића (милионера). Или овај Бабић звани Ћопо из синдиката, Мићановић га пушта да лаје, а за узврат добија паре од синдикате, наше, радничке. Шта је с овима што су годинама по боловањима, а убише се од приватног посла Далибор Којић, Стевић Фочо

Name

ре

14.07.2021 08:48

лично знам зариће, лик је обичан шалагајзер, купио диплому на приватном факултету, и то да ради у кадровској служби, а са њим у канцеларији седи неки старији лик који чита новине, не знам само шта ли он ради

Name

Поскок

14.07.2021 10:53

Па ко да води дисциплински поступак против Давора Прелица међед из Доње трнове који је сваки спор изгубио, или кафе куварица из Доње Трнове или ћерка судијина која је истјерана из суда па удомљена на рите...

Name

цовек слузбе

14.07.2021 17:57

Зао ми само сто нисмо имали прилику да видимо ста би урадио Максимовиц да су смели да га именују за директора правне слузбе,сигирно се не би много задрзао на том месту али би многе поменуте помео гарантујем.,

Name

познавалац прилика

15.07.2021 08:41

Термоелектана УГљевик је највеће легло криминала у РС. А ти криминалци да су се они питали она никада не би била ни изграђена. Ово није само негаитва кадровска селекеција, него је смеће од страначких кадрова са купљеним дипломама.

Name

Тесла

15.07.2021 08:44

РиТЕ Угљевик је тужена од стране електрпривреде Словеније која је подигнута против РиТЕ Угљевик, због потраживања поврата једне трећине уложеног оснивачког капитала у изграђени блок 1 и неизграђени блок 2. Кад се има у виду да је елактропривреда дала страном инвеститору рудник на концесију од 40 година да га експлоатише са својим термоелектраном од 600МW, за само 10% добијене произвенене струје. Кад се има у виду да страни инвеститор нема никакву обавезу да испоручује струју РС, него за тржиште ЕУ. Кад се има у виду да у сасвим извјесно изгубљеном судском спору колико год буде било досуђено РиТЕ нема одакле платити, јер би то било реда величине целокупне вредности полудотрајале термоелкране чији је радни вијек 45 година. Никаквог разлога са хвалисање нема јер постојећа РиТЕ за 25 година рада није никаве озбиљне инвестиције имала, а морала је да би термоелктрана само својим радом себе отплатила од произведене струје већ до сада сама изградити један блок термеолектране и тако мислити на своју будућност. Али ми имамо електропривреду које је добила од државе комлетно изграђене термо и хидроелектране, која је добила природне ресурсе руднике угља и ријеке, например РиТЕ Углејвик општини плаћа годишњи ренту за рудник 5 милиона КМ. Цијена електричне енергије се у 2011г на европској берзи кретала 50-60 евра/МWх. Помножимо ли то са наведеним бројем МWх добијемо 89310320 евра.

Name

тесла

15.07.2021 08:45

Цијена производње електричне енергије: 1900 радника x 1500КМ(просечна плата са доприносима)x12 мјесеци 34200000 КМ. Кад се има у виду колика је цијена експлоатације и сепарације руде угља са његовим транспортом са дробилане тракам 3 км на термоелектрану, трошкови текућег одржавања, редовних годишњих ремонта, потрошња електричне енергије у самом котловском постројењу на млиновима угља, на турбонапојној пумпи, хемијској припреми воде и свеукупан такав прорачун изведе за идентичну термоелектрану у Гацку. Те се изведу блиланси стања и биланси успијеха свих хидролектрана и термоелектрана, јасно се долази до заклучка да је електропривреда РС која је добила на располагање комплетно изргађена фабричка постројења из СФРЈ, добила руднике и ријеке који нису својина електропривреде него државе и народа. А шта је народ који је 40 година улагао у изградњу добио заузврат, неспособну електропривреду која није у стању ни сама себе да издржава, нити да обнови у великој мери дотрајала постројења термоелектрана изградњом новог блока термоелектране. Подсећамо комплетан добит, електропривреде како је приказано у ревизорном извјештају за 2011. износи само 30 милиона КМ. Добили смо елекртопривреду која није у стању да изградни ни једну термоелектрану ни једни хидроелектрану. Електропривреда које је добила сва фабричка постројења изграђена ће на крају све прокоцкати, економски уништавајући термоелектрану. Електропривреда најпрофитабилнија привредна грана која нон стоп производи огромен количчине робе коју истовремени продаје.

Name

Тесла

15.07.2021 08:45

Електропривреда без страног инвеститора и концесионог губитка природних ресурса не може да изгради термоелектрану. Упоредан рад термоелектрана у различитим својинским облицима није могућ. Нема таквог примјера ни у колонијалним ни у слободним земљама. Одлука да се у Угљевику гради приватна на супрот постојеће државне термоелектране је са тог искуственог становишта неоснована. Упорност нашег највишег политичког, државног и руководства предузећа РиТЕ Угљевик на остварењу овог немогућег рјешења нужно добива карактер организоване преваре. Привидно, снаге се усмјеравају у правцу остварења немогућег као основе постизања сасвим другог циља. Преко немогућег до пожељног. Није циљ изградња приватног рудника и приватне термоелектране који би радили упоредо са државном термоелектраном и државним рудником. Циљ је на сасвим другој страни. Економски уништити постојећу термоелектрану и на тој основи да нова приватна термоелектрана преузме рудник и сво рудно богатство Угљевика. Због тога толики отпори изградњи термоелектране два као замјене постојећој. Да би се убрзало економско пропадање постојеће термоелектране присутна је политика подстицања раста трошкова (судски спорови и слично). Преузимање постојећег рудника од стране приватне термоелектране први је успјешан корак приватизације укупне Електропривреде Републике Српске.

Name

Тесла

15.07.2021 08:46

С обзиром на друштвену и економску погубност оваквог рјешења постоје све основе да се зауставе даљње активности на изградњи термоелектране три и да се цијела ствар врати на почетак. Умјесто садашњих крајње неутемељених изјава највиших политичких и државних представника о изузетним добробитима инвестиције руског милијардера Рашида Сардарова нужно је обавезати Владу на израду поузданих студија оправданости ове инвестиције. Влада је на то и законски обавезна. Влада је обавезна да остварује само најрационалније изборе, а једини начин да се до њих дође је у изради потребних студија. Ова инвестиција се не може заснивати на слободним, неутемељеним изјавама него на поузданим студијама. Потребно је ангажовати све снаге на убрзаној изградњи термоелектрана два као замјене за увелико дотрајалу постојећу термоелектрану. То је једини начин да се продужи са државном својином у производњи електричне енергије, као јединим исправним својинским обликом који је одлучујући у свијету, а посебно на страни најразвијенијих. Онда када се отпочне са изградњом термоелектране два у државној својини престаће изградња приватне термоелектране три. Тада ће превара изаћи на видјело.

Name

реакција-глас народа

15.07.2021 19:03

Нама више никакав непријатељ није потребан, сами смо себи довољни, КОлико се олоша закачило за та државна предузаћа, сав талог је испливао на површину, поштене и стручне људе су отерали. Олош води главну реч у овој земљи.

Name

Просјак

13.07.2021 19:18

Народе дозовите се памети, рудник је продат давно... Пајкин је продао све резервне дијелове тереxу и таквима и кад је стало довео сина горана миљановића право на шефовско мјесто да замјени свету јовановића кад оде у пензију јер су родбински увезани Такви су најопаснији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

13.07.2021 19:20

Ово знају сви радници РиТе Угљевик. Ово знају сви у Општини Угљевик. Ово знају сви у Бијељини. Ово само незна Тузиластво БиХ, Тузиластво Бијељина а ово незна ни СИПА. Једноставно не знају они који би бас требало да знају. То је политика Додика и СНСД јер сто горе народу и РС њима све боље. Умиру руководиоци и остављају милионске суме дјеци, умире и гди нацелник БН и оставља и он милионе дјеци. Не виде и не знају органи ништа и неће да виде ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Истина

13.07.2021 21:24

Јел ти то рушиш РС па зазиваш институције БИХ ?

Name

Позив тужилаштву

14.07.2021 07:32

Све је истина, али треба додати и функционере мале Општине Угљевик (Вајо Перић, Ђоко Симић, Бато Секулић, Драган Ђокић, све до нижих позиција), али општине с највећим буџетом по становнику и с најлошијом путном инфраструктуром усред центра Угљевика. Тек колико они имају што у некретнинама, што на рачунима!!!

Name

Хопхоп

14.07.2021 08:43

Јесте, Горан Миљановиц је посебан слуцај, момак појма нема, боји се своје сјене а глуми неку велицину. Прица около да мозе ста хоце, јер Цедо стоји иза њега. Сад је аванзовао, постављен за самосталног референта. Али ни тиме није задовољан, јер му је обецано несто много веце, и то се цека.

Name

Самотњак

13.07.2021 19:22

Ја само не знам откуд вам толико угља кад владо гајић све продаде сокановићу... И није му било довољно него доведе горана пејчића на мјесто да могу муљати са дијеловима и да народ пребацују по смјенама. Срам вас било гајићи и пејчићи, али нећете дуго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

14.07.2021 05:49

Тачно, 10 тона угља по Бијељини се дијели за гласање ко добар дан. Зато је Бијељина најзагађенији град у Европи.

Name

ре

13.07.2021 19:36

Кад ће ова држава да врати паре које су остале иза миљановића које је умро онолики силни милиони, јасно је и луд види да неко платом од 2500КМ није могао зарадити 8,5 милиона. Те паре морају бити враћене термоелектрани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

14.07.2021 05:06

Ако је толико покрао,логицно питање ко су помагаци? А сви добро знамо који се људи комотно понасају у фирми а нико им ниста не цини.А Миљановиц прогањао добре раднике,правио фарсу,глумио савјесног руководиоца а успоставило се да није тако.

Name

ре

14.07.2021 08:52

На ремонтима је стално дивљао, урлао, као да је он ту богом дан, да све мора бити по његовом, само што није тукао људе, прогонио их и санкционисао, лудак, психопата и болесник, а иза све те његове хистерије и лудла се крила незасита похлепа и пљачка рађена по одобро организованој и уходаној шеми са другима из руководства.

Name

Викендица стеко

13.07.2021 20:24

Чуди ме да нико не помене првог преминулог човјека и бившег директора иза кога су остали милиони, који је зимовао са батом секулићем и терексом по јахорини. Који је живио од терекса и бата и таквих па му онај брат звалави тоћо беновић што прогања људе по смјени сада дрма сдсом угљевички, који је шуру саву запослио на руднику води му да је на послу а не долази на посао због кладионице јер тамо спава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевик истина

14.07.2021 07:34

Све тачно, колико је милиона остало иза Томе Беновића, које сад бахато расипајиу његови синови, од којих је један одмах добио посао на РиТЕ (онај проблематични)

Name

Бандит

13.07.2021 20:27

Људи ми треба да се удружимо сви и да истјерамо снсд бандите из гиганта и да пустимо бату секулића са полуписменим зетовима што му мало мало налупају ћерке да управљају гигантом. Ту је наш спас јер без таквих школованих метјузалема ко што су зекић и остали ћелави бандити непише нам се добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

13.07.2021 22:04

Само србовање и то је плата.

Name

Радник

13.07.2021 21:48

Па како неће пропасти кад је директор Чедо Стојановић, обични мамлаз са купљеном школом. Човјек преварант обични и битанга. Такав мамлаз у здравој дрзави неби могао ни на градјевини радити. Овај режим је дефинитивно за отјерати тољагом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

14.07.2021 09:16

Ћопо немој тако причати, некад смо били добри и звао си ме телефоном можеш ли то објаснити пред смјеном кад си ми тражио да ти запослим рођака из уг села а да никоме не говорим,преиспитај се мало прије него се замислиш ако имаш чиме мислити сине драгане

Name

Шести пословођа

14.07.2021 05:23

Мени је искрено и тешко и жао што се ово дешава оваквим великим компанијама, али ме можда и не чуди када планирају банета ђокића да поставе умјесто чеде стојановића.нека нова коалиција је на помолу е тешко вам се онда кад дође мали бане добар фин татин и мамин син Још ако за собом поведе и горана миљановића да му буде савјетник кључ у браву вам негине

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрач

14.07.2021 08:19

Немојте тако на Чеду. Он је добар ученик у овом систему а учио од највећих лопова. Учитељ му био бивши и садашњи министар у министарству пољопривреде. Код њих је школа успјешна судећи и по осталим у том оквиру. Није чудо што једно по једно пропада. Чуди , како најодговорнији и највећи по некада не види овакве ствари, било би и за њега боље.

Name

Странац

14.07.2021 05:50

Само је арбитражна пресуда битна,то је почетак краја. Крадите док још можете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еyес

14.07.2021 06:37

Нека провјере и фирму Техносистем доо Бијељина послује са РиТЕ и продаје им све од игле до локомотиве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цврчак на сат

14.07.2021 08:59

Па зар је упитно и то, па зар не знају сви да је то Веска Којића фирма кпја успјешно послује већ дуги низ година са гигантом купује станове по златибору куће по београду и још много штошта

Name

Илија

14.07.2021 07:05

А сто се народе залите сад, несто вам није по мјер? А знали сте за изборе да потрците да гласате за паре које вам је давао Снсд, Демос, Сп, Сдс, Пдп (Бате струцњака приватни одбор) Ндп (ниста мањег струцњака Д. Ђ) Тадасњег Днс-а а данасњег Нпс-а... Сад, кад вам ти исти лопови на оци униставају фирму, цутите и гледајте, сауцесници сте, немате право да иста казете. Само они који нису гласали за ове лопове имају образа иста да казу а мало вас је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пудлица

14.07.2021 07:42

ста оцекивати од гиганта у коме се питају прокин и ћопо заједно имају осмољетку а унистили су гигант до краја запосли ћерку у центар за културу, зета на рудник и онда галами о постењу ћопо драган бабиц изворни сдсовац а садасњи нпсовац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

14.07.2021 15:52

Непита се прокин више а неће ни ћопо дуго

Name

реаговање

14.07.2021 09:26

На крају, кад се заврши сваки ремонт и када термоелектрана по хитном поступку буде пуштена у рад, да се не губи на производњу струје, људи из рукододства РИТЕ седну и са Термоелектром договоре да се напишу потпуно нови дневници монтаже ремонта котловског постројења, са приказаним увећаним обимом радова 30-50%, и тако се извлачи додатан новац, поред тога што су цијене радова застрашујуће, заварени спој на хладном лијевку 140,00Км, замјена чашља на ширму 110,00КМ, санације цијевног система котла на плафону, ширмовском прегријашу паре, нижој радијационој зони ложишта - (хладни лијавак), све се увећава, а паре се дијеле у складу са договором а похлепници са термоелектране граба убједљиво највећи дио колача. Тако се то ради господо моја на свим тендерима и јавни набавкама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУРИР

14.07.2021 11:33

МИЦАНОВИЦ ВОДИ ГЛАВНУ РИЈЕЦ ИСПРЕД СНСД БН А РАДИ СА ВУКАНОМ ПРОТИВ ФИРМЕ. СТА РЕЦИ О ДЈЕДУ КОЈИ СЕ УПИСА ПЈАН НА ПЕТ ЈЕЗЕРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

читалац

14.07.2021 11:47

Дође вријеме кад се човјек нађе пред мрачним,непрелазним јазом који годинама полагано и несвјесно ,сам себи копа. Напред не може,назад нема куд. Иво Андрић Најтеже је бити сам себи непријатељ,читам коментаре и размишљам колико ми из дана у дан,упадамо у понор који смо сами себи створили а сад нисмо задовољни ,сви ови сто пишу сви они тапшу ове о којима пишу по рамену и пију кафе с њима....није њих упропастио директор овај или онај упропастила је људска дволицност,продавање гласа за мизерни новац,зеља да се задрзи постојеци посао,и ако мозе јос несто мало са стране,ово сто пису је циста завист и љубомора сто нису на њиховим мјестима,да људи имају цаст и достојанство никада људи попут горе наведених не би обављали функције које обављају,никада ти исти људи не би били ,,парламентарно ,,изгласани и тако даље и тако ближе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

14.07.2021 12:06

Тереx-Тузиластво Бијељина (судске пресуде у корист Тереxа) - Додик.... Висемилионске пљацке и подјела плијена....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инсајдер

14.07.2021 12:19

ЗОРАН МИЋАНОВИЋ ЈЕ НАЈВЕЋА ШТЕТ ЗА ПРЕДУЗЕЋЕ. ОН ЈЕ ДОЗВОЛИО 2003 ГОДИНЕ ДА НАМ ПРИВАТНИЦИ УЂУ У КОП. ПОСТОЈИ ДОКУМЕНТ. ОПЕТ ЋЕ САМО ДА МУ СЕ ПРУЖИ ПРИЛИКА. ЂЕД ИМА ЈОШ ЈЕДАН ЗАДАТАК ПРЕД ПЕНЗИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

14.07.2021 15:08

А шта да ради јадни човек кад су му понудили хрпу пара и од тада похлепа траје већ 20 година, успјева му да изнесе из фирме све што му дају и недају искусан је

Name

Борац

14.07.2021 12:43

Да, да, Тереx извукао милионе из ТЕ Угљевик, само тузиластво мора да утврди ко се све уградио у ту пљацку, наравно из власти и ко је одговоран за пропаст тог гиганта.... Важно је и име судије који је водио спор између "малог" Тереxа и "великог гиганта"!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ружица

14.07.2021 15:51

Питајте Бранислава Ђокића ко шурује са спољним непријатељима гиганта нашег?

Name

Чаруга

14.07.2021 14:06

Поштена радничка класо престаните са кукањем, палите дампере па у Бањалуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неправда

15.07.2021 10:45

Какву БЛ, у Управну зграду, код оних нерадника из канцеларија....

Name

познавала прилика

15.07.2021 10:29

Сећам се када су организовали округли сто пред изборе 2012, породом проејкта Угљевик три и концесије на Угљвиек исток, тада су МИћановић и Томо Беновић били велики "браниоци" рудника, али само на речима. Беновић је испричао како је више пута ишао у Словенију да преговара са Словенцима о пребијању дуговања са њима и о наставку сарадње, јер су Словенци желели да настави са пројектом термоелектране Угљевик два, а неко је то спречава. А Мићановић се тада декларисао на речина као велики заштитник интереса термоелектране и недавање концесије Комсар енерџију, Тада је Перић наручио од Економског института израду Студије економске оправданости изградње термоелектране и Милојевић је то написао. Тада Перић на тој причи доби изборе 2012., а у фебуару 2013 дође до побуне рудара и фингираног потеста који је водио Мићановић. Наравно све је било намештено. Мићановћ се после у емисји на БН са Перовићем и СИнишом Мајсторовићем сложио да је пројекат Угљевик 3 веома користан и да он поздравља и простире тепих пред сваким страним инвеститорим који хоће да дође и уложи у изградњу нове термоелектране. То новоформирано предузеће Комсар енерџи РС у који је РС улагала рудник а Комсар енерџи лимитет са Кипра је градила електрану два блока по 300 МW је у власнчкој структури имало 90% власништва Комсар енерџи лимитет и 10% власништва електропривреда РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тундра

15.07.2021 14:40

Што наводи на сумњу да су Беновић и Мићановић највећи преваранти система... И дан данас се заклињу у раднички устав, додуше Беновићев брат, али им је иста демагогија. Све привилегије су остварили од гиганта, срам и стид их било