У Србији до краја године фабрика вакцина "Синофарм"

Меморандум о разумијевању и сарадњи за производњу кинеске Синофарм вакцине у Србији потписан је данас у Београду.

Србија 12.07.2021 | 19:05
У Србији до краја године фабрика вакцина "Синофарм"

Меморандум је потписан између Србије, кинеског произвођача вакцине и партнера из Уједињених Арапских Емирата.

Потписивање Меморандума је први конкретан корак ка изградњи фабрике вакцина у Србији, а према ријечима премијерке Ане Брнабић циљ је да фабрика буде изграђена до краја године.

"Имамо амбициозне циљеве. Циљ је да до краја године изградимо фабрику за производњу вакцина, да паралалено са тим радимо и на пуњену и да до краја године већ имамо 10 милиона доза које смо напунили у Србији, а да убрзо након тога почено и свеобухватан процес производње", рекла је Брнабић.

Она је указала да је данас важан дан за Србију, али и за регион, јер ћемо вакцину имати ближе, биће доступнија и моћи ћемо спремније даље да се боримо против пандемије корона вируса.

"Ово је почетак и једне шире сарадње Србије, Кине и УАЕ и у области биомедицине, биоинформатике, употребе вештацке интелигенције у фармацији. Ово је наставак сарадње коју смо почели током тешког периода ковид кризе, када смо заједно направили и две лабораторије за ПЦР тестирање", рекла је Брнабић.

Такође, потписивање Меморандума је и резултат посјете предсједника Александра Вучића у марту ове године Уједињеним Арапским Емиратима, гдје је договорена сарадња на изградњи фабрике.

Премијерка је захвалила Синофарму на сарадњи током ковид кризе, наводећи да је Србија од те компаније купила четири милиона вакцина, те да нам је испоручено 4,2 милиона, јер је 200.000 цјепива донација, а неке количине су испоручене и раније.

Брнабић је још једном апеловала на грађане да се вакцинишу, додајући да су кинеске вакцине одличне, безбједне, традиционалне.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо изјавила је да је потписивање Меморандума важан корак напред у сарадњи око заједничке прозиводње кинеских вакцина против ковида 19.

"Ово је један нови почетак сарадње Србије и Кине у области фармацеутске индустрије", рекла је Чен.

Она је навела и да се Кина труди да испуњава обећање председника Си Ðинпинга да кинеска вакцина против ковида 19 буде глобални јавни производ, те да је кинеска страна обезбиједила и испоручила више од 500 милиона доза и супстанци вакцина за више од 100 земаља и међународних организација.

"Веома ценимо што Влада Србије пружа помоћ другим земаља у региону у вакицинацији, а кинеска страна је спремна да улаже заједничке напоре са српским партнерима и УАЕ како би што пре изградили фабрику. Србија ће имати не само довољно вакцина за своју унутрасњу употребу, већ ће моћи да пружи и још већу помоћ другим земљама у борби против пандемије", рекла је Чен.

(Б92)

 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Зоран

12.07.2021 18:19

У Њемачкој сам радио на градњи зграде за производњу вакцине која је трајала три године. Ово је шупља прича као и већина до сада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

12.07.2021 18:42

Када се удруже Кина и Србија, нема зајебанције Бато. Швабе споро раде, код нас преко ноћи никне фабрика.

Name

Слободан

12.07.2021 18:46

Наравно да је празна прича и да је направе коме би то смеће продавали.

Name

Хаха

12.07.2021 18:57

Лупетас глупости. Радио си ту зграду 3 године јер није ургентна ситуација као тренутна с пандемијом. Поздрав

Name

Ре

13.07.2021 15:37

Мени није јасно зашто се те вакцине производе у Србији а не у Кини. Да ли је то због јефтине радне снаге или нечег другог. Друго гдје су те Спутник в вакцине које су се почеле пунити у Торлаку? Ако неко зна да ми одговори

Name

МЕНАГЕР

12.07.2021 19:09

С обзиром да улазете у фабрику вакцина Ви сигурно несто знате Или овој корони нема краја или вас је неко преварио Додусе ја мислим да нас варају Колективни имунитет се кретао од 30%-70% вакцинисаних па нека буде и 100% и ста онда То би требао бити "крај" Ста це мо онда са фабриком Или нас варају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.07.2021 20:28

Колико је до сада произведено Спутњик вакцине у Србији? Зашто наши не набаве од њих другу дозу Спутњика?

Name

Ноле

12.07.2021 21:12

Бас тако.Али,на залост,они знају сто ми не знамо.И зато нецемо да се вакцинисемо док се не казе истина о корони,примити вакцину је најмањи проблем,у питању је инат...

Name

Пале

12.07.2021 20:23

Звалава све ради масонски убица све ради да нас убије као и све сто иде са врха пирамиде. Народе задње вријеме досло дизи се багру скидај са власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Пале

13.07.2021 04:46

У своје двористе па се дизи на буну против дахија којих код тебе има превисе. Од Пала су направили легло криминалаца свих врста.

Name

Ања

12.07.2021 22:31

Спутњик, па сад кинеска вакцина. Колико они мисле да це корона јос трајати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

13.07.2021 00:58

Нова фабрика и треба. Ви који сте против и казете да је смеце увјерицете се да је потребна. Знају и руси и кинези да овоме неце бити краја. Па зар сами не видите да су поцели измисљати неке нове сојеве. До неки дан само напада старце и обзиром да нема довољно метузалема да би се добто зарадило сада иде нови сој и напада младје па цак и дјецу сто знаци радња ради. Идемо на масовну вакцинацију па када се то заврси смислицемо несто и вакцинисати све зивотиње па цак цемо морати купити и за дивље да би спрецили сирење некаквих нових сојева. Нови сој нова зарада за појединце а близе смрти и смањењу популације на земљиКада видис пистољ да ти неко упери у цело знас да хоце да те убије а када ти донесе иглу до рамена мислис ево спаса од невифљивог убице. Ту је разлика медју убицама

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

13.07.2021 06:36

НАС И РУСА И КИНЕЗА СКОРО 2 МИЛИЈАРДЕ . ХЕ ХЕ СЕЉАЦКЕ ПРИЦЕ , ПА НАС НИ РУСИ НИ КИНЕЗИ НИ ЦЕО СВЕТ НЕ ЈЕБЕ НИ 2% . АЛ ЕТО МИ СЕ КАО УЗ ОВЕ ВЕЛИКЕ СЛЕПАМО .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

13.07.2021 12:12

Не постоје вакцине против бојних отрова, теских метала и опасних хемикалија.... Али фабрика вакцина... то је озбиљан бизнис у сврху смањења људи на земљи, мислим егзекуције...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

13.07.2021 13:54

Сигурно за Ваше тврдње имате доказе или не?