U Srbiji do kraja godine fabrika vakcina "Sinofarm"

Memorandum o razumijevanju i saradnji za proizvodnju kineske Sinofarm vakcine u Srbiji potpisan je danas u Beogradu.

Srbija 12.07.2021 | 19:05
U Srbiji do kraja godine fabrika vakcina "Sinofarm"

Memorandum je potpisan između Srbije, kineskog proizvođača vakcine i partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Potpisivanje Memoranduma je prvi konkretan korak ka izgradnji fabrike vakcina u Srbiji, a prema riječima premijerke Ane Brnabić cilj je da fabrika bude izgrađena do kraja godine.

"Imamo ambiciozne ciljeve. Cilj je da do kraja godine izgradimo fabriku za proizvodnju vakcina, da paralaleno sa tim radimo i na punjenu i da do kraja godine već imamo 10 miliona doza koje smo napunili u Srbiji, a da ubrzo nakon toga počeno i sveobuhvatan proces proizvodnje", rekla je Brnabić.

Ona je ukazala da je danas važan dan za Srbiju, ali i za region, jer ćemo vakcinu imati bliže, biće dostupnija i moći ćemo spremnije dalje da se borimo protiv pandemije korona virusa.

"Ovo je početak i jedne šire saradnje Srbije, Kine i UAE i u oblasti biomedicine, bioinformatike, upotrebe veštacke inteligencije u farmaciji. Ovo je nastavak saradnje koju smo počeli tokom teškog perioda kovid krize, kada smo zajedno napravili i dve laboratorije za PCR testiranje", rekla je Brnabić.

Takođe, potpisivanje Memoranduma je i rezultat posjete predsjednika Aleksandra Vučića u martu ove godine Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje je dogovorena saradnja na izgradnji fabrike.

Premijerka je zahvalila Sinofarmu na saradnji tokom kovid krize, navodeći da je Srbija od te kompanije kupila četiri miliona vakcina, te da nam je isporučeno 4,2 miliona, jer je 200.000 cjepiva donacija, a neke količine su isporučene i ranije.

Brnabić je još jednom apelovala na građane da se vakcinišu, dodajući da su kineske vakcine odlične, bezbjedne, tradicionalne.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da je potpisivanje Memoranduma važan korak napred u saradnji oko zajedničke prozivodnje kineskih vakcina protiv kovida 19.

"Ovo je jedan novi početak saradnje Srbije i Kine u oblasti farmaceutske industrije", rekla je Čen.

Ona je navela i da se Kina trudi da ispunjava obećanje predsednika Si Ðinpinga da kineska vakcina protiv kovida 19 bude globalni javni proizvod, te da je kineska strana obezbijedila i isporučila više od 500 miliona doza i supstanci vakcina za više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija.

"Veoma cenimo što Vlada Srbije pruža pomoć drugim zemalja u regionu u vakicinaciji, a kineska strana je spremna da ulaže zajedničke napore sa srpskim partnerima i UAE kako bi što pre izgradili fabriku. Srbija će imati ne samo dovoljno vakcina za svoju unutrasnju upotrebu, već će moći da pruži i još veću pomoć drugim zemljama u borbi protiv pandemije", rekla je Čen.

(B92)

 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Zoran

12.07.2021 18:19

U Njemačkoj sam radio na gradnji zgrade za proizvodnju vakcine koja je trajala tri godine. Ovo je šuplja priča kao i većina do sada

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

12.07.2021 18:42

Kada se udruže Kina i Srbija, nema zajebancije Bato. Švabe sporo rade, kod nas preko noći nikne fabrika.

Name

Slobodan

12.07.2021 18:46

Naravno da je prazna priča i da je naprave kome bi to smeće prodavali.

Name

Haha

12.07.2021 18:57

Lupetas gluposti. Radio si tu zgradu 3 godine jer nije urgentna situacija kao trenutna s pandemijom. Pozdrav

Name

Re

13.07.2021 15:37

Meni nije jasno zašto se te vakcine proizvode u Srbiji a ne u Kini. Da li je to zbog jeftine radne snage ili nečeg drugog. Drugo gdje su te Sputnik v vakcine koje su se počele puniti u Torlaku? Ako neko zna da mi odgovori

Name

MENAGER

12.07.2021 19:09

S obzirom da ulazete u fabriku vakcina Vi sigurno nesto znate Ili ovoj koroni nema kraja ili vas je neko prevario Doduse ja mislim da nas varaju Kolektivni imunitet se kretao od 30%-70% vakcinisanih pa neka bude i 100% i sta onda To bi trebao biti "kraj" Sta ce mo onda sa fabrikom Ili nas varaju

ODGOVORITE
Name

Re

12.07.2021 20:28

Koliko je do sada proizvedeno Sputnjik vakcine u Srbiji? Zašto naši ne nabave od njih drugu dozu Sputnjika?

Name

Nole

12.07.2021 21:12

Bas tako.Ali,na zalost,oni znaju sto mi ne znamo.I zato necemo da se vakcinisemo dok se ne kaze istina o koroni,primiti vakcinu je najmanji problem,u pitanju je inat...

Name

Pale

12.07.2021 20:23

Zvalava sve radi masonski ubica sve radi da nas ubije kao i sve sto ide sa vrha piramide. Narode zadnje vrijeme doslo dizi se bagru skidaj sa vlasti

ODGOVORITE
Name

Re Pale

13.07.2021 04:46

U svoje dvoriste pa se dizi na bunu protiv dahija kojih kod tebe ima previse. Od Pala su napravili leglo kriminalaca svih vrsta.

Name

Anja

12.07.2021 22:31

Sputnjik, pa sad kineska vakcina. Koliko oni misle da ce korona jos trajati?

ODGOVORITE
Name

Boro

13.07.2021 00:58

Nova fabrika i treba. Vi koji ste protiv i kazete da je smece uvjericete se da je potrebna. Znaju i rusi i kinezi da ovome nece biti kraja. Pa zar sami ne vidite da su poceli izmisljati neke nove sojeve. Do neki dan samo napada starce i obzirom da nema dovoljno metuzalema da bi se dobto zaradilo sada ide novi soj i napada mladje pa cak i djecu sto znaci radnja radi. Idemo na masovnu vakcinaciju pa kada se to zavrsi smislicemo nesto i vakcinisati sve zivotinje pa cak cemo morati kupiti i za divlje da bi sprecili sirenje nekakvih novih sojeva. Novi soj nova zarada za pojedince a blize smrti i smanjenju populacije na zemljiKada vidis pistolj da ti neko uperi u celo znas da hoce da te ubije a kada ti donese iglu do ramena mislis evo spasa od nevifljivog ubice. Tu je razlika medju ubicama

ODGOVORITE
Name

KIKI

13.07.2021 06:36

NAS I RUSA I KINEZA SKORO 2 MILIJARDE . HE HE SELJACKE PRICE , PA NAS NI RUSI NI KINEZI NI CEO SVET NE JEBE NI 2% . AL ETO MI SE KAO UZ OVE VELIKE SLEPAMO .

ODGOVORITE
Name

Mile

13.07.2021 12:12

Ne postoje vakcine protiv bojnih otrova, teskih metala i opasnih hemikalija.... Ali fabrika vakcina... to je ozbiljan biznis u svrhu smanjenja ljudi na zemlji, mislim egzekucije...

ODGOVORITE
Name

SNSD

13.07.2021 13:54

Sigurno za Vaše tvrdnje imate dokaze ili ne?