Тужитељка затражила изрицање мјера Гордани Тадић

Главна тужитељка Тужилаштва Босне и Херцеговине Гордана Тадић, свједочећи у своју корист у дисциплинском поступку који се води против ње, истакла је проблеме и разлоге због којих није заживјела примјена ЦМС-а и почела провјера запослених у вези са заштитом тајних података.

Босна и Херцеговина 12.07.2021 | 18:45
Тужитељка затражила изрицање мјера Гордани Тадић

Пред Првостепеном дисциплинском комисијом Високог судског и тужилачког савјета (ВСТВ) БиХ, дисциплинска тужитељка Алена Курспахић-Надаревић затражила је да Тадић буду изречене мјере због неизвршавања обавеза и одлука ВСТС-а, док је Одбрана оцијенила да није почињен прекршај.

Дисциплинска тужитељка је оцијенила да не стоји аргумент тужене да и други не примјењују ЦМС за аутоматску расподјелу предмета, јер се друга тужилаштва не могу поредити са Тужилаштвом БиХ које има 58 тужилаца и да то није оправдање.

Тужитељка је навела да је током поступка показано да је ЦМС заживио у Одјељењу за ратне злочине у врло кратком времену након подизања дисциплинске тужбе и да није била потребна никаква додатна техничка помоћ.

Кад је у питању заштита тајних података, Курспахић-Надаревић је истакла да се тужба односи само на провјеру запослених, што је законска обавеза, а не на друге сегменте. Подсјетила је на исказ свједока који је рекао да се провјере могу радити независно од осталих мјера.

С друге стране Одбрана је у завршној ријечи тврдила да се провјере нису могле вршити без испуњавања других безбједносних услова.

Према ријечима пуномоћника Владе Адамовића, суд и тужилаштво уопште нису институције и Закон о заштити тајних података их уопште не обавезује. Навео је да је ВСТВ-а донио правилник мимо закона.

У вези са примјеном ЦМС-а, Адамовић је казао да су по закону судије самосталне, али не и тужиоци. Он је цитирао законске одредбе о улози и надлежностима главног тужиоца, као да он доноси коначне одлуке. Навео је да су тужиоци у субординацији. Нагласио је да Тадић није ничим опонирала ВСТВ-у.

Адамовић је рекао да Тужилаштво није претрпјело никакву штету и да нема посљедица, због чега нема ни дјела.

Према његовим ријечима, ово је један од најважнијих поступака у земљи у вези са правосуђем због очувања система. Додао је да је Тадић остварила значајне резултате и да Тужилаштво први пут има шансу да стане на своје ноге.

Дисциплинска тужба терети Тадић и за свјесно занемаривање обавеза и налога ВСТС-а да се предмети распоређују аутоматски, посредством ЦМС система. На терет јој је стављено и пропуштање примјене одредаба Закона о заштити тајних података како би се осигурале сигурносне провјере запослених који рукују тајним подацима, као и налога Савјета да се проведу све обавезе и мјере Закона.

Тадић је у свједочењу навела да је 29. септембра 2016. године постављена за вршиоца дужности главног тужиоца и да је ситуација била тешка, а запослени узнемирени. Навела је да са претходним главним тужиоцем није обављена примопредаја дужности и да је требало обавити попис ствари.

Тадић је казала да је морала посложити приоритете и да је рад на предметима морао бити настављен. Рекла је да су негдје до марта 2017. успјели да среде административне послове.

Она је казала да је допис ВСТВ-а у вези с примјеном ЦМС-а видјела крајем фебруара 2017. и да јој је тадашња тужитељица и чланица ВСТВ-а Јадранка Локмић-Мисирача рекла да ће јој помоћи у вези с провођењем те обавезе док не среди стање у Тужилаштву, те јој предложила да о проблемима обавијести и тадашњег предсједника Вијећа Милана Тегелтију.

Он јој је, како је навела, рекао да је то питање у надлежности Сталне комисије за рад тужилаштва и да чека “наредни потез”.

Тадић је казала да од тада па до 2020. није добила никакве нове упуте из ВСТС-а. Објаснила је да се у Тужилаштву предмети распоређују по правилнику из 2009. године. Навела је да она као главни тужилац врши распоред предмета по одјелима, а да их руководиоци одјељења додјељују тужиоцима. Напоменула је да она некада формира тимове за рад на битним предметима.

Кад је у питању заштита тајних података, Тадић је изјавила да је рекла да је покренула процедуре, али да се чекало да Тужилаштво пресели у нову зграду, а да се сада чека да буде завршен још један објекат.

Додала је да по том питању није добијала дописе из ВСТС-а све до 2019. године, када је свима прослијеђено циркуларно писмо, јер нико није био испунио обавезе у овој области осим Суда БиХ. Објаснила је да документи с ознаком тајности стижу њој, а да их она уручује тужиоцу.

На питање тужитељице да ли је добила неки писани акт од ВСТС-а да може одгодити примјену ЦМС-а, Тадић је рекла да није.

На позив Одбране свједочио је и директор Секретаријата ВСТС-а Адмир Суљагић, који је казао да је за закључке ВСТС-а из октобра 2016. у вези са обавезом кориштења ЦМС-а задужена Стална комисија за рад тужилаштава. Бранилац Адамовић је презентовао документ према којем девет тужилаштва није провело обавезе о примјени ЦМС-а.

Суљагић је рекао да је систему ЦМС-а могуће прилагодити све специфичности неког тужилаштава и да је то тако било од раније. Адамовић је на то прокоментарисао да је технички могуће и човјека послати на Марс, али да се то не ради.

Дисциплинска комисија у наредном периоду донијеће одлуку по тужби.

(Детектор.ба)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Махер

12.07.2021 17:10

Најкорумпиранији медју најкорумпиранијим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

12.07.2021 19:47

Да ово није притисак на тужитељку Тадић зато што се упустила у рјешавање случајева Мемић и Драгичевић?

Name

Ако је ЦМС

13.07.2021 04:14

..онда нема ја теби ти мени. Ту је сав проблем.

Name

Луле

12.07.2021 17:13

Овај текст нај боље показује ко нам води и представља правосуђе. Ту су показали колико су неморални, нестручни, бахати, а и покварени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овај

12.07.2021 18:47

Текст показује да се дисциплински поступак води таман кад је тужилаштво почело озбиљно да се бави случајевима Мемић и Драгичевић. Све је јасно.

Name

јосип броз

12.07.2021 20:00

Ста је тузиластво цекало са тим предметима до сад. Сада кад су покренули дисциплинске посупке сјетили се тих предмета, јадну дјецу и родитеље користе као стит. Срамота, та 2 предмета су давно требала бити процесуирана.

Name

ЕНД ОФ ЛОНДОН РУЛЕ

12.07.2021 17:21

Ста це јадна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММалијан

12.07.2021 19:54

Ма какви једно се види да су ту све по политичкој линији постављени. Не смију ни случајно ( па ни грешком) дарнути у осиње гнијездо трију Партија на власти. Цовиц,Додик Изетбеговиц три недодирљива јахача апокалипсе. Ова Тадић чува двојицу ал ко чува оног трецег?

Name

Дјорјде

12.07.2021 19:09

То је кљуц њих смјенитии ,она и јесте андјео цувар насег баје ,она покрива и цува њега и његове од правде која це их кад тад стици. Она дрзи кљуцеве у рукама ,сад да видимо хоце ли јој стати у одбрану ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ларис

12.07.2021 19:41

То је Од Великог Баје и Цовица јараница и она ради ста они јој казу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.07.2021 20:36

Тачно .

Name

КИКИ

12.07.2021 23:06

БОГАМИ , ГЛИМА СЕ ФОТЕЉА . А ВАЛА И НЕКА , НЕЦЕ НАМА СУДИТИ ПРЕДСТАВНИЦИ ВЛАСТИ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ . ИМАМО МИ СУДОВЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ПА НЕК РЈЕСАВАЈУ , ЗАР НЕ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

13.07.2021 04:43

Која фарса од тзв. правосудја. Шта је још остало од глупости које нам могу приредити??? Сваким даном све горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Лука

13.07.2021 06:19

Случај Мемиц и Драгицевиц ће свакако бити рјесен.немогуце је да небуде рјесено.Тадицка није дирала те случајеве толико година.питање зашто?зашто сад ради на тим случајевима.па да неби дирала корупцију сламка спаса су јој ова два настрадала дјецака.ако дирне корупцију сви путеви воде ка Тадицки.заборавили сте да је била десна рука смјењеног председника ВСТС.њој смјена а народу спас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правосудје јесте фарса

13.07.2021 15:28

Ви који добијате плату од народа а радите у правосудни потпино урусавате све вриједности овер несрецне дрзаве И несрецног овог народа.Срам Вас било.Ево судија Пејовиц,бивса тузитељка Гордана Лонцар И други умјесто да су процесирани они И даље се бабе криминалом И корупцијом.

ОДГОВОРИТЕ