Tužiteljka zatražila izricanje mjera Gordani Tadić

Glavna tužiteljka Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, svjedočeći u svoju korist u disciplinskom postupku koji se vodi protiv nje, istakla je probleme i razloge zbog kojih nije zaživjela primjena CMS-a i počela provjera zaposlenih u vezi sa zaštitom tajnih podataka.

Bosna i Hercegovina 12.07.2021 | 18:45
Tužiteljka zatražila izricanje mjera Gordani Tadić

Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTV) BiH, disciplinska tužiteljka Alena Kurspahić-Nadarević zatražila je da Tadić budu izrečene mjere zbog neizvršavanja obaveza i odluka VSTS-a, dok je Odbrana ocijenila da nije počinjen prekršaj.

Disciplinska tužiteljka je ocijenila da ne stoji argument tužene da i drugi ne primjenjuju CMS za automatsku raspodjelu predmeta, jer se druga tužilaštva ne mogu porediti sa Tužilaštvom BiH koje ima 58 tužilaca i da to nije opravdanje.

Tužiteljka je navela da je tokom postupka pokazano da je CMS zaživio u Odjeljenju za ratne zločine u vrlo kratkom vremenu nakon podizanja disciplinske tužbe i da nije bila potrebna nikakva dodatna tehnička pomoć.

Kad je u pitanju zaštita tajnih podataka, Kurspahić-Nadarević je istakla da se tužba odnosi samo na provjeru zaposlenih, što je zakonska obaveza, a ne na druge segmente. Podsjetila je na iskaz svjedoka koji je rekao da se provjere mogu raditi nezavisno od ostalih mjera.

S druge strane Odbrana je u završnoj riječi tvrdila da se provjere nisu mogle vršiti bez ispunjavanja drugih bezbjednosnih uslova.

Prema riječima punomoćnika Vlade Adamovića, sud i tužilaštvo uopšte nisu institucije i Zakon o zaštiti tajnih podataka ih uopšte ne obavezuje. Naveo je da je VSTV-a donio pravilnik mimo zakona.

U vezi sa primjenom CMS-a, Adamović je kazao da su po zakonu sudije samostalne, ali ne i tužioci. On je citirao zakonske odredbe o ulozi i nadležnostima glavnog tužioca, kao da on donosi konačne odluke. Naveo je da su tužioci u subordinaciji. Naglasio je da Tadić nije ničim oponirala VSTV-u.

Adamović je rekao da Tužilaštvo nije pretrpjelo nikakvu štetu i da nema posljedica, zbog čega nema ni djela.

Prema njegovim riječima, ovo je jedan od najvažnijih postupaka u zemlji u vezi sa pravosuđem zbog očuvanja sistema. Dodao je da je Tadić ostvarila značajne rezultate i da Tužilaštvo prvi put ima šansu da stane na svoje noge.

Disciplinska tužba tereti Tadić i za svjesno zanemarivanje obaveza i naloga VSTS-a da se predmeti raspoređuju automatski, posredstvom CMS sistema. Na teret joj je stavljeno i propuštanje primjene odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka kako bi se osigurale sigurnosne provjere zaposlenih koji rukuju tajnim podacima, kao i naloga Savjeta da se provedu sve obaveze i mjere Zakona.

Tadić je u svjedočenju navela da je 29. septembra 2016. godine postavljena za vršioca dužnosti glavnog tužioca i da je situacija bila teška, a zaposleni uznemireni. Navela je da sa prethodnim glavnim tužiocem nije obavljena primopredaja dužnosti i da je trebalo obaviti popis stvari.

Tadić je kazala da je morala posložiti prioritete i da je rad na predmetima morao biti nastavljen. Rekla je da su negdje do marta 2017. uspjeli da srede administrativne poslove.

Ona je kazala da je dopis VSTV-a u vezi s primjenom CMS-a vidjela krajem februara 2017. i da joj je tadašnja tužiteljica i članica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača rekla da će joj pomoći u vezi s provođenjem te obaveze dok ne sredi stanje u Tužilaštvu, te joj predložila da o problemima obavijesti i tadašnjeg predsjednika Vijeća Milana Tegeltiju.

On joj je, kako je navela, rekao da je to pitanje u nadležnosti Stalne komisije za rad tužilaštva i da čeka “naredni potez”.

Tadić je kazala da od tada pa do 2020. nije dobila nikakve nove upute iz VSTS-a. Objasnila je da se u Tužilaštvu predmeti raspoređuju po pravilniku iz 2009. godine. Navela je da ona kao glavni tužilac vrši raspored predmeta po odjelima, a da ih rukovodioci odjeljenja dodjeljuju tužiocima. Napomenula je da ona nekada formira timove za rad na bitnim predmetima.

Kad je u pitanju zaštita tajnih podataka, Tadić je izjavila da je rekla da je pokrenula procedure, ali da se čekalo da Tužilaštvo preseli u novu zgradu, a da se sada čeka da bude završen još jedan objekat.

Dodala je da po tom pitanju nije dobijala dopise iz VSTS-a sve do 2019. godine, kada je svima proslijeđeno cirkularno pismo, jer niko nije bio ispunio obaveze u ovoj oblasti osim Suda BiH. Objasnila je da dokumenti s oznakom tajnosti stižu njoj, a da ih ona uručuje tužiocu.

Na pitanje tužiteljice da li je dobila neki pisani akt od VSTS-a da može odgoditi primjenu CMS-a, Tadić je rekla da nije.

Na poziv Odbrane svjedočio je i direktor Sekretarijata VSTS-a Admir Suljagić, koji je kazao da je za zaključke VSTS-a iz oktobra 2016. u vezi sa obavezom korištenja CMS-a zadužena Stalna komisija za rad tužilaštava. Branilac Adamović je prezentovao dokument prema kojem devet tužilaštva nije provelo obaveze o primjeni CMS-a.

Suljagić je rekao da je sistemu CMS-a moguće prilagoditi sve specifičnosti nekog tužilaštava i da je to tako bilo od ranije. Adamović je na to prokomentarisao da je tehnički moguće i čovjeka poslati na Mars, ali da se to ne radi.

Disciplinska komisija u narednom periodu donijeće odluku po tužbi.

(Detektor.ba)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Maher

12.07.2021 17:10

Najkorumpiraniji medju najkorumpiranijim.

ODGOVORITE
Name

Pitam se

12.07.2021 19:47

Da ovo nije pritisak na tužiteljku Tadić zato što se upustila u rješavanje slučajeva Memić i Dragičević?

Name

Ako je CMS

13.07.2021 04:14

..onda nema ja tebi ti meni. Tu je sav problem.

Name

Lule

12.07.2021 17:13

Ovaj tekst naj bolje pokazuje ko nam vodi i predstavlja pravosuđe. Tu su pokazali koliko su nemoralni, nestručni, bahati, a i pokvareni.

ODGOVORITE
Name

Ovaj

12.07.2021 18:47

Tekst pokazuje da se disciplinski postupak vodi taman kad je tužilaštvo počelo ozbiljno da se bavi slučajevima Memić i Dragičević. Sve je jasno.

Name

josip broz

12.07.2021 20:00

Sta je tuzilastvo cekalo sa tim predmetima do sad. Sada kad su pokrenuli disciplinske posupke sjetili se tih predmeta, jadnu djecu i roditelje koriste kao stit. Sramota, ta 2 predmeta su davno trebala biti procesuirana.

Name

END OF LONDON RULE

12.07.2021 17:21

Sta ce jadna.

ODGOVORITE
Name

MMalijan

12.07.2021 19:54

Ma kakvi jedno se vidi da su tu sve po političkoj liniji postavljeni. Ne smiju ni slučajno ( pa ni greškom) darnuti u osinje gnijezdo triju Partija na vlasti. Covic,Dodik Izetbegovic tri nedodirljiva jahača apokalipse. Ova Tadić čuva dvojicu al ko čuva onog treceg?

Name

Djorjde

12.07.2021 19:09

To je kljuc njih smjenitii ,ona i jeste andjeo cuvar naseg baje ,ona pokriva i cuva njega i njegove od pravde koja ce ih kad tad stici. Ona drzi kljuceve u rukama ,sad da vidimo hoce li joj stati u odbranu ....

ODGOVORITE
Name

Laris

12.07.2021 19:41

To je Od Velikog Baje i Covica jaranica i ona radi sta oni joj kazu.

ODGOVORITE
Name

Re

12.07.2021 20:36

Tačno .

Name

KIKI

12.07.2021 23:06

BOGAMI , GLIMA SE FOTELJA . A VALA I NEKA , NECE NAMA SUDITI PREDSTAVNICI VLASTI BOSNE I HERCEGOVINE . IMAMO MI SUDOVE U REPUBLICI SRPSKOJ PA NEK RJESAVAJU , ZAR NE ?

ODGOVORITE
Name

Dr

13.07.2021 04:43

Koja farsa od tzv. pravosudja. Šta je još ostalo od gluposti koje nam mogu prirediti??? Svakim danom sve gore.

ODGOVORITE
Name

B.Luka

13.07.2021 06:19

Slučaj Memic i Dragicevic će svakako biti rjesen.nemoguce je da nebude rjeseno.Tadicka nije dirala te slučajeve toliko godina.pitanje zašto?zašto sad radi na tim slučajevima.pa da nebi dirala korupciju slamka spasa su joj ova dva nastradala djecaka.ako dirne korupciju svi putevi vode ka Tadicki.zaboravili ste da je bila desna ruka smjenjenog predsednika VSTS.njoj smjena a narodu spas

ODGOVORITE
Name

Pravosudje jeste farsa

13.07.2021 15:28

Vi koji dobijate platu od naroda a radite u pravosudni potpino urusavate sve vrijednosti over nesrecne drzave I nesrecnog ovog naroda.Sram Vas bilo.Evo sudija Pejovic,bivsa tuziteljka Gordana Loncar I drugi umjesto da su procesirani oni I dalje se babe kriminalom I korupcijom.

ODGOVORITE