Нераскидива веза СДС-а и Републике Српске

- Српска демократска странка је претеча Републике Српске, утемељитељ идеје о њеном настанку, ујединитељ српског народа западно од Дрине, лучоноша идеје о слободи српског народа и идејни творац политичког организовања Срба у најтежим тренуцима за српски народ.

Република Српска 12.07.2021 | 09:11
Нераскидива веза СДС-а и Републике Српске

Ово је поручио данас предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић, поводом Петровдана, крсне славе и 31. године од постанка те странке.

„Историја је данас, 31 годину од оснивања СДС-а, чврсто и нераскидиво везала Српску демократску странку и Републику Српску а идеје и име Српске демократске странке дубоко уклесала у темеље Републике Српске. Политичка стремљења и храброст оснивача Српске демократске странке сачували су српски народ у БиХ од судбине коју су наши сународници доживјели у Крајини или на Косову“, казао је Шаровић.

Он је истакао да је кад је било најтеже управо су под барјаком и грбом Српске демократске странке брањени слобода и опстанак српског народа у Босни и Херцеговини.

„И данас као и прије 31 годину Република Српска је наше највеће завјештање. Другачији су изазови али наша преданост Републици Српској је једнака као и прије 31 годину. Свих ових година Српска демократска странка је дијелила судбину свога народа и управо је у томе
рецепт наше снаге и политичког трајања“,  нагласио је Шаровић.

Предсједник СДС је поручио да данас сви политички и друштевни ауторитети као и српски народ, Српској демократској странци дају признање и почаст на све урађено у ових 31 годину.

„Свих ових година Српска демократска странка је остала и српска и демократска. У свим изазовима тешким за наш народ увијек смо били снага помоћи, увијек на страни свог, српског народа. С друге стране, демократски капацитети и демократска стремљења које Српска демократска странка поједује и његује у свом раду свих ових година, нешто је чиме би се могле подичити и политичке партије далеко развијенијих демократије него што је Република Српска“, рекао је Шаровић.

Он је искористио прилику да се обрати и чланству СДС-а, а управо оданост и повјерење чланства према идеју СДС-а превазилази све изазове које су вријеме, наши политички противници и међународна заједница покушали наметнути као терет Српској демократској странци.

„Оданост и вјера нашег чланства, честитих домаћина, радника, интелегенције а посебно наших дама, које су најоданији дио нашег друшва, према Српској демократској странци јача је од напора свих наших непријатеља да учине да СДС ослаби или нестане. Управо сте ви разлог зашто се наш барјак поносно виори данас и у Бањалуци, и у Бијељини и у мом Источном Сарајеву и у Херцеговини и у Посавини и на Козари. Једним срцем куца данас сваки СДС-овац од Новог Града до Требиња. То је доказ да наша идеја и данас вриједи“, закључио је Шаровић.

Српска демократска странка настала је прије 31 годину у Сарајеву, након што су биле формиране Странка демократске акције и Хрватске демократске заједнице у БиХ.

Оснивачка скупштина одржана је у сарајевској Скендерији, а први предсједник је био Радован Караџић.

Након њега предсједник странке је био Алекса Буха, затим Драган Калинић, па Драган Чавић, Младен Босић и Вукота Говедарица. 

Српска демократска странка је најстарија странка у Републици Српској и за разлику од других странака у Републици Српској, па и у региону, је странка са бурним историјским насљеђем.

Осјетила је и "бич" међународне заједнице, а било је и покушаја да јој се забрани политички рад.... Успјела је све то, као и унутрашња превирања да преживи и након свих ових година друга је политичка снага у Републици Српској, која је, према ријечима садашњег предсједника Мирка Шаровића, у потпуности спремна да преузме на наредним изборима судбину Републике Српске у своје руке.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Познавалац прилика

12.07.2021 07:42

Мирко, умиј се хладном водом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

12.07.2021 08:16

Док је честитих Срба биће и СДСа биће и Републике Српске.❤️❤️❤️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

12.07.2021 11:53

Бице кад је Додик цува и брани

Name

Боки

12.07.2021 08:18

Тако је Мирко. СДС је државотворна странка. Напријед до побједе. Више нас је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСДЦ

12.07.2021 09:01

Пицемо, пјевацемо, оцемо јастацемо. (Она цесто нападала, а ја отпор прузо, а сад га казем, сад га ломо рузо)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руза

12.07.2021 09:05

Годподине Шаровићу имали сте влас ја се несјећам ништа шта сте добро урадили посрбно за пензионере 1

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.07.2021 15:48

Браво, ниста он није бољи од Додика.Најтезе је јер немамо алтернатив, сви само лупетају.

Name

Па

12.07.2021 09:07

Имало би се сваста реци о сдс у току и послије рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

12.07.2021 09:08

Зашто "Крајина" , Шаровићу , а не Република Српска Крајина како се уистину звала и још увјек зове? Чему двосмисленост? На овом детаљу се види због чега је СДС доживио овакав пад од времена када је основан. Могло би се овоме још много додати али свима је то познато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реаговање јавности

12.07.2021 09:10

Па кад толико волите РС и кажете да сте њихов стваралац, зашто онда не укинусте Додиков Закон о приватизацији који нас је разорио из 1998.г када сте се вратили на власт 2001. године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

12.07.2021 10:07

Читам коментаре и не могу се начудити.Ви што пишете исте,немате појма ни о историји ,а ни о садашњости.Српска демократска странка јесте створила републику,али није то највеће достигнуће СДС-а,први пут у историји је спски народ уједињен и сложан и први пут смо били организовани да не напуне јаме са нама,као сто је био случај у сваком већем рату.

Name

Ре

12.07.2021 09:34

Само Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

YУМА

12.07.2021 10:34

Пази док трепти као да небо гори Спрема се олуја.

ОДГОВОРИТЕ