Neraskidiva veza SDS-a i Republike Srpske

- Srpska demokratska stranka je preteča Republike Srpske, utemeljitelj ideje o njenom nastanku, ujedinitelj srpskog naroda zapadno od Drine, lučonoša ideje o slobodi srpskog naroda i idejni tvorac političkog organizovanja Srba u najtežim trenucima za srpski narod.

Republika Srpska 12.07.2021 | 09:11
Neraskidiva veza SDS-a i Republike Srpske

Ovo je poručio danas predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, povodom Petrovdana, krsne slave i 31. godine od postanka te stranke.

„Istorija je danas, 31 godinu od osnivanja SDS-a, čvrsto i neraskidivo vezala Srpsku demokratsku stranku i Republiku Srpsku a ideje i ime Srpske demokratske stranke duboko uklesala u temelje Republike Srpske. Politička stremljenja i hrabrost osnivača Srpske demokratske stranke sačuvali su srpski narod u BiH od sudbine koju su naši sunarodnici doživjeli u Кrajini ili na Кosovu“, kazao je Šarović.

On je istakao da je kad je bilo najteže upravo su pod barjakom i grbom Srpske demokratske stranke branjeni sloboda i opstanak srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

„I danas kao i prije 31 godinu Republika Srpska je naše najveće zavještanje. Drugačiji su izazovi ali naša predanost Republici Srpskoj je jednaka kao i prije 31 godinu. Svih ovih godina Srpska demokratska stranka je dijelila sudbinu svoga naroda i upravo je u tome
recept naše snage i političkog trajanja“,  naglasio je Šarović.

Predsjednik SDS je poručio da danas svi politički i društevni autoriteti kao i srpski narod, Srpskoj demokratskoj stranci daju priznanje i počast na sve urađeno u ovih 31 godinu.

„Svih ovih godina Srpska demokratska stranka je ostala i srpska i demokratska. U svim izazovima teškim za naš narod uvijek smo bili snaga pomoći, uvijek na strani svog, srpskog naroda. S druge strane, demokratski kapaciteti i demokratska stremljenja koje Srpska demokratska stranka pojeduje i njeguje u svom radu svih ovih godina, nešto je čime bi se mogle podičiti i političke partije daleko razvijenijih demokratije nego što je Republika Srpska“, rekao je Šarović.

On je iskoristio priliku da se obrati i članstvu SDS-a, a upravo odanost i povjerenje članstva prema ideju SDS-a prevazilazi sve izazove koje su vrijeme, naši politički protivnici i međunarodna zajednica pokušali nametnuti kao teret Srpskoj demokratskoj stranci.

„Odanost i vjera našeg članstva, čestitih domaćina, radnika, intelegencije a posebno naših dama, koje su najodaniji dio našeg drušva, prema Srpskoj demokratskoj stranci jača je od napora svih naših neprijatelja da učine da SDS oslabi ili nestane. Upravo ste vi razlog zašto se naš barjak ponosno viori danas i u Banjaluci, i u Bijeljini i u mom Istočnom Sarajevu i u Hercegovini i u Posavini i na Кozari. Jednim srcem kuca danas svaki SDS-ovac od Novog Grada do Trebinja. To je dokaz da naša ideja i danas vrijedi“, zaključio je Šarović.

Srpska demokratska stranka nastala je prije 31 godinu u Sarajevu, nakon što su bile formirane Stranka demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice u BiH.

Osnivačka skupština održana je u sarajevskoj Skenderiji, a prvi predsjednik je bio Radovan Karadžić.

Nakon njega predsjednik stranke je bio Aleksa Buha, zatim Dragan Kalinić, pa Dragan Čavić, Mladen Bosić i Vukota Govedarica. 

Srpska demokratska stranka je najstarija stranka u Republici Srpskoj i za razliku od drugih stranaka u Republici Srpskoj, pa i u regionu, je stranka sa burnim istorijskim nasljeđem.

Osjetila je i "bič" međunarodne zajednice, a bilo je i pokušaja da joj se zabrani politički rad.... Uspjela je sve to, kao i unutrašnja previranja da preživi i nakon svih ovih godina druga je politička snaga u Republici Srpskoj, koja je, prema riječima sadašnjeg predsjednika Mirka Šarovića, u potpunosti spremna da preuzme na narednim izborima sudbinu Republike Srpske u svoje ruke.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Poznavalac prilika

12.07.2021 07:42

Mirko, umij se hladnom vodom.

ODGOVORITE
Name

СДС

12.07.2021 08:16

Док је честитих Срба биће и СДСа биће и Републике Српске.❤️❤️❤️

ODGOVORITE
Name

Dejan

12.07.2021 11:53

Bice kad je Dodik cuva i brani

Name

Boki

12.07.2021 08:18

Tako je Mirko. SDS je državotvorna stranka. Naprijed do pobjede. Više nas je.

ODGOVORITE
Name

SNSDC

12.07.2021 09:01

Picemo, pjevacemo, ocemo jastacemo. (Ona cesto napadala, a ja otpor pruzo, a sad ga kazem, sad ga lomo ruzo)

ODGOVORITE
Name

Ruza

12.07.2021 09:05

Godpodine Šaroviću imali ste vlas ja se nesjećam ništa šta ste dobro uradili posrbno za penzionere 1

ODGOVORITE
Name

re

12.07.2021 15:48

Bravo, nista on nije bolji od Dodika.Najteze je jer nemamo alternativ, svi samo lupetaju.

Name

Pa

12.07.2021 09:07

Imalo bi se svasta reci o sds u toku i poslije rata.

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

12.07.2021 09:08

Зашто "Крајина" , Шаровићу , а не Република Српска Крајина како се уистину звала и још увјек зове? Чему двосмисленост? На овом детаљу се види због чега је СДС доживио овакав пад од времена када је основан. Могло би се овоме још много додати али свима је то познато.

ODGOVORITE
Name

reagovanje javnosti

12.07.2021 09:10

Pa kad toliko volite RS i kažete da ste njihov stvaralac, zašto onda ne ukinuste Dodikov Zakon o privatizaciji koji nas je razorio iz 1998.g kada ste se vratili na vlast 2001. godine.

ODGOVORITE
Name

Arm

12.07.2021 10:07

Čitam komentare i ne mogu se načuditi.Vi što pišete iste,nemate pojma ni o istoriji ,a ni o sadašnjosti.Srpska demokratska stranka jeste stvorila republiku,ali nije to najveće dostignuće SDS-a,prvi put u istoriji je spski narod ujedinjen i složan i prvi put smo bili organizovani da ne napune jame sa nama,kao sto je bio slučaj u svakom većem ratu.

Name

Re

12.07.2021 09:34

Samo Dodik

ODGOVORITE
Name

YUMA

12.07.2021 10:34

Pazi dok trepti kao da nebo gori Sprema se oluja.

ODGOVORITE