Сељачки хљеб са девет кора

У сиромашној држави као што је БиХ однос зарада запослених у јавном сектору и производној дјелатности је драстичан. Поредећи просјечне плате у јавном и реалном сектору, међу радничком класом најугроженији су пољопривредници. Њихова дневница често је само за кору хљеба. 

Република Српска 11.07.2021 | 20:00
Сељачки хљеб са девет кора

Поплава, суша или град – непрестана борба сељака са изазовима природе. Уз то и даноноћна битка за опстанак.

“Као ратни војни инвалид видиш гдје сједим, продајем. Кад је требало на линију, била је држава, сад кад треба да се помогне, нема никога”, тужно говори један од пољопривредника из Црњелова код Бијељине.

Умјесто ријечи, тужан поглед који говори све. Напоран рад, неизвјесност, несигурност… Он додаје:

“Ја сам устао јутрос у три сата да упалим мотор да заљевам и дошао на пијацу у седам и ко зна да ли ћу продати. Оно што не продаш, бациш. Шта ћеш”, јада нам се огорчени сељак.

Његову причу дијеле многи семберски пољопривредници који су поранили и дошли на Агротржни центар.

“Кад овдје морам бити цијели дан, како није патња, и да ли ћемо продати”, каже Бранко Љубојевић, пољопривредник из Обарске код Бијељине.   

Кад се све сабере и одузме, премија је ако пољопривредник буде на чистој нули.

“Увоз, ево ти лубеница још страна ту, а наша стигла и стоји. Много се уложи, а такорећи ништа не добије. Ево картон диње 5 КМ, шта причати, 25-26 кила, шта да причамо више. Немаш коме продати”, истиче Љубојевић.
Крсто Кокановић, пољопривредник из Горњег Црњелова код Бијељине појашњава: “Да ли ико на пола марке ову паприку уклапа, паметан човјек, да узмеш сваки дан заљеваш, прехрањујеш сваки трећи дан, врећица ти је 25 кг што прехраниш нпр. 15 пластеника 85 КМ, а то мораш сваке седмице и сад саберите се”.

“Сви смо задужени кредитима, добијемо подстицаје, то таман буде да залегне апотекарима, да нисмо никоме дужни и опет јово-наново, година испочетка, гледај у небо”, напомиње пољопривредни произвођач Младен Лазић из Голог Брда код Бијељине.

“Све је поскупљело, репроматетријал стално дижу, хербициди, само промијени се назив, дупла цијена, немаш ништа. Кад не можеш дневницу код себе да зарадиш, онда знаш колико је сати”, додаје Кокановић. 

И док сељак пролије зноја да би зарадио какву такву дневницу, апсурдно је да су многи посланици у РС и БиХ, без рада имали такозвани бијели хљеб. Овај сељачки одавно је: 

“Са девет кора сине, тај са седам већ је прошао...”, сјетно говори сељак Бранко Љубојевић.

Колико је несразмјеран однос плата потврђује и ова математичка рачуница. Ако је, примјера ради, у јавном сектору минимална просјечна плата око 1.200 КМ, а у приватном 850, сељак кад одбије све уложено може просјечно зарадити око 250 КМ. Тако на годишњем нивоу запослени у јавном сектору заради 14.400 КМ. Није ријеткост да и два члана породице примају плату из буџета, па су њихова годишња примања 28.800 КМ. У приватном сектору, један радник годишње посјечно може да заради 10.200 КМ, а два члана породице 20.400, док сељаку годишње у просјеку у новчанику остане 3.000 КМ, а за два члана породице 6.000 КМ, што је скоро пет пута мање од зараде буџетлија.

“Рачунамо, нас пет укућана, дневница по 40 КМ, радимо неких 15 сати дневно, а некада и 20, па израчунајте ако је улог 5 КМ по квадрату, а имамо 5 хектара пластеника, значи треба да уложимо 250.000 КМ, а са друге стране имамо 5 плата по 1.200, то је 6.000, 72.000 КМ, наспрам 250.000. уложених само у пластенике, гдје отворена производња”, пита један од већих семберских пољопривредника Младен Лазић.

Бранко Љубојевић, пољопривредник из Обарске додаје: “Каква плата наша, јадна нам плата. То је пропаст”.

Да ли је потребно напомињати да и свако пољопривредно домаћинство има исте трошкове као и радници у приватном и јавном сектору. Разлика је само у томе што сељак рачуне подмирује од новца који му остане на крају мјесеца, а не од загарантоване или предвиђене плате као што је у јавном и прватном сектору. Све то говори колико је пољопривредник најугроженији међу радничком класом – потврђује нам Илија Виторовић, пољопривредник из Црњелова код Бијељине.

“Они имају добре плате, а ја имам 70 КМ који сам био 46 мјесеци на ратишту и имам 70 КМ. И каква је држава и закон? А неко брише 10.000, 5.000, Влада никаква, власт не ваља, треба мијењати. Само грабе себи...”, оштро критикује Виторовић.

И Јовица Митровић, из Доњег Црњелова код Бијељине, који је међу младим произвођачима је љут: “Држава као теби даје подстицај, какав подстицај, запослио њих, нема гдје их нема, као губе запослено. И као нама дају подстицај, шта ће нам давати подстицај, прерачунавају и на крају нема ништа”.

“Фактички шест мјесеци не продајеш ништа. Значи ово што сада зарадиш за 3-4 мјесеца, пола продајеш, пола трошиш. Е када дође Ђурђевдан реци колика ти је зарада и колико ти је остало пара. Дигнеш у прољеће да уложиш у пластенике и читаву годину радим и враћам тај кредит и ето што преживљаваш”, објашњава сељак Кокановић.

Гледање у звијезде и небо. Нема разлога за оптимизам: 

“Због ових температура, свако од нас ко ради било какву отворену производњу, у пластенику, има прилику да упадне у неприлику. На оваквим годинама сушним, поплавним пропадамо радећи...”, закључује пољопривредник Младен Лазић.

(БН)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Сељак

11.07.2021 14:56

Па сва породица Додик је у бизнису с пољопривредом, како нема профита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брацо

11.07.2021 20:21

Пољопривреда и стоцарсво су најуноснији. Ради се, али се и заради.

Name

ре

11.07.2021 15:10

Све је наопако, највећи рад је најмање плаћан, а највеће паразитирање и нерад су највише плаћени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаххаха

11.07.2021 15:57

тих 29.000КМ вам Мајкицка узме као отпремнину и врати се да узима јос 7.000 сваки мјесец...па ви гласајте за снсд....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бомбаш

11.07.2021 15:59

Ова дрзава је унистена,сви су угрозени.Није лако ни Пензионеру на петом спрату.пензија покрива пола потросацке корпе.а земље има само у саксији.Овдје само узивају ратни профитери и блиски њима.Нема висе куд сви на улице и одузети нелагалну имовобу.Револуција Родјаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре бомбас

11.07.2021 19:16

Како не схватате, нема коме продати јер нема људи. Старији људи једу дневно по кришку хљеба. Овдје нема људи и све је теско продати што иде као роба широке потрошње. Прави кромпир органски и продаји 6КМ врећицу и боље ћеш проћи.

Name

Лактаси

11.07.2021 20:14

Ако ће опет гласати..бице и горе

Name

За Ре

12.07.2021 08:44

Није тачно, не пиши глупости - имао би коме продати да нема нелојалне конкуренције!!! Држава увози туђи отпад, који је "тамо негдје" субвенционисан, и може се продавати по знатно нижим цијенама од оног што производи наш сељак! Власт плански уништава нашег сељака!

Name

Васке

11.07.2021 16:00

Престати производити и производити само за себе и породицу,па нека"господа"утива у својим станчићима и шепури се по кафићима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старина

11.07.2021 16:47

Додо добије субвенције обични сељак неможе то ни сањати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

12.07.2021 08:39

Управо тако!

Name

Додо

11.07.2021 18:24

Драги сељци, гласајте за СНСД мислим да нећете моћи ни за хљеба да зарадите. Братски поздрав.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

11.07.2021 18:27

Спакујте ствари и правац запад.Турци+Нијемци су мале маце за наше вишедеценијске/вијековне сировине политичаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е,нема висе ....

11.07.2021 19:50

Тита ,мало у фабрику ,мало нањиву ,,Имас ,куцу ,врати стан ,,ако се сјецате те пароле 80 сетих година ,неки одвас ,задрзасе и једно и друго ,па ,да се присјетимо и ратних десавања ,други су вам бранили куце и ливаде ,док сте ви бјезали по кукурузистима и били у Далеком свијету ....Њемацка ,Француска ,Холандија итд.....По,пробоју КОРИДОРА из аутобуса сте бацали цигарете борцима Р.Српске по јарковима ,а оно сто сте у маркама уплацивали ,само 10% је стизало на одредисте ,борци Р.Српске су у подераним униформама и суплим цизмама Ј.Н.А.били синоним одрицања ,тек ...са побуном 16 .мот .бриг 93 год у Бањалуци ,добисе униформе и гајнц нове цизме ,ком ..1.елем послије двије године ,ратовања и страдања обресе се у Агином селу бранеци Хироцентралу Боцац и Бањалуку .Неком приликом ,добисе и доњи вес ,неупотребљив и десет цигарета по борцу ,неокупани у цугу ратиста Лусци Паланка ,Озрен ,Рибник ,Бунареви Мањаца ,тески губитци Агино Село од минобацаца Хрвтске војске 82 мм ,....хвала Бањалуцани ,док сте се ви паковали ....М олим ,да се објави ,да је 16.бригада у том тренутку била јацине батаљона пјесадије тј .....350 бораца .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Персон

11.07.2021 20:23

Браво ЛЕГЕНДО,све си у праву велики позз!!

Name

О коме причаш ти?

12.07.2021 08:38

Овдје је ријеч о сељаку, а ти не знам о коме причаш? Па ко је изнио и овај и сваки други рат, него сељак и његови синови, а шта је добио заузврат - то да данас не може живјети од свог поштеног рада - а не може јер му је Држава, коју је бранио и за коју се борио, маћеха, а не мати!

Name

Реалиста

11.07.2021 20:07

Па нису паре битне, битна је мржња! Што више политичари о мржњи то популарни, а за паре ћемо се сви из бивше југе из селити. То људи хоће, ја незнам зашто се буне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зуле

11.07.2021 20:23

Па ви гласајте за СНСД, криминална странка, то је највеце зло РС, толико је Додик покро и његови дупелизци, да це РС теско доци до опоравка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логаритамски округ

11.07.2021 21:24

Од свих вјероватно има којима фали и не фали и који могу пролазити кроз ове скале уколико не праве греске и уколико немају медиаактивне и остале магле. Другим ријецима, ради се, а с друге стране није се опцињену и оптерецену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

12.07.2021 03:41

Сељацки хлеб најсладј и нај постенији нема постенијег цовека и радника од сељака све зарадијо постеним радом и трудом својих сака постених ником није укро ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте јесте

12.07.2021 08:31

Само од свог рада не може живјети! Мислим на оног малог, поштеног сељака, који има 20-30 дулума земље, и који никад ништа од Државе добио није, само је Држава увијек гулила кожу с његових леђа!

Name

Странац

12.07.2021 04:56

Гомила лажи са пијаце. Исто би било да сте питали гастарбајтере како Вам је у иностранству? Ако пољопривреда није добра кључ у браву и мирна Босна. Укинути подстицај и пољопривреду увести у порески систем,био би тужан тек да знам да поштено плаћају порезе и доприносе а да нису у стању живјети од свога рада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увијек био

12.07.2021 06:58

Дијете сам сељачко и ја то најбоље знам! На Балкану (мислим на земље које већински настањују Срби, за остале не знам, нити не занима), власт се сјети сељака само кад је ратно стање и кад му треба послати позив да иде гинути! Онда се сјете и колико тај домаћин има синова и колико волова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

12.07.2021 07:41

Ено га Игор Радојчић се ништа не жали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иха !

12.07.2021 09:03

Владари не виде реану слику, нема се времена, од слагање валуте главу на главу,

ОДГОВОРИТЕ