Бајден Путину: Учини нешто у вези хакерских напада

Амерички предсједник Џо Бајден притиснуо је руског предсједника Владимира Путина да нешто учини против хакерских скупина које из Русије изводе нападе уцјењивачким софтвером, објавила је Бијела кућа.

Свијет 09.07.2021 | 22:56
Бајден Путину: Учини нешто у вези хакерских напада

"Предсједник Бајден нагласио је да Русија мора подузети мјере против хакерских скупина које дјелују у Русији и истакнуо да је одлучан дјеловати против шире пријетње коју представљају напади уцјењивачким софтвером", саопштено је након телефонског разговора двојице челника.

Портпарол Бијеле куће Јен Псаки изјавила је да је Биден рекао Путину да ће, чак и ако ти актери не дјелују по налозима руске владе, он свеједно бити одговоран.

Хакерске групе све више користе тзв. рансомwаре, посебну врсту штетног софтвера који кориснику ускраћује приступ рачунарским подацима и траже откупнине за уклањање ограничења. Цyбер криминалци њиме су парализирали хиљаде америчких организација, попут нафтовода Цолониал Пипелине изазвавши несташицу горива, скок цијена и паничну куповину горива широм источне обале САД-а.

Мјесец дана касније напали су месну индустрију ЈБС, накратко довевши до поремећаја у набавци. Амерички званичници тврде да бројне групе нападе изводе из Русије, ако већ не по налогу онда барем уз знање руске владе.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Рале

10.07.2021 01:14

Нови трик за санкције. Послао би ја њима бродове близу граница као сто они саљу близу русима. Цуј напали индустрију меса. А бозе лопова јадна им мајка.када се распао варсавски пакт мислили су оде русија на кољена кад оно прц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

10.07.2021 07:06

Бајден је пролупао скроз

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

10.07.2021 09:14

Једноставно је Повуци мало своје трупе из Европе и Блиског Истока и цитавог свијета и хакери це се рјесити Изгледа да је Русија поново испред Америке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немају они

10.07.2021 19:21

Појма у ста могу запасти.Руси све сто раде раде из патриотизма тако и по питању технолоских достигнуца. У Америци нема патриотизам него новац(стањцани) цак ни то их довољно не стимулисе. Знаци несто опако труло на западу.....