Bajden Putinu: Učini nešto u vezi hakerskih napada

Američki predsjednik Džo Bajden pritisnuo je ruskog predsjednika Vladimira Putina da nešto učini protiv hakerskih skupina koje iz Rusije izvode napade ucjenjivačkim softverom, objavila je Bijela kuća.

Svijet 09.07.2021 | 22:56
Bajden Putinu: Učini nešto u vezi hakerskih napada

"Predsjednik Bajden naglasio je da Rusija mora poduzeti mjere protiv hakerskih skupina koje djeluju u Rusiji i istaknuo da je odlučan djelovati protiv šire prijetnje koju predstavljaju napadi ucjenjivačkim softverom", saopšteno je nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Portparol Bijele kuće Jen Psaki izjavila je da je Biden rekao Putinu da će, čak i ako ti akteri ne djeluju po nalozima ruske vlade, on svejedno biti odgovoran.

Hakerske grupe sve više koriste tzv. ransomware, posebnu vrstu štetnog softvera koji korisniku uskraćuje pristup računarskim podacima i traže otkupnine za uklanjanje ograničenja. Cyber kriminalci njime su paralizirali hiljade američkih organizacija, poput naftovoda Colonial Pipeline izazvavši nestašicu goriva, skok cijena i paničnu kupovinu goriva širom istočne obale SAD-a.

Mjesec dana kasnije napali su mesnu industriju JBS, nakratko dovevši do poremećaja u nabavci. Američki zvaničnici tvrde da brojne grupe napade izvode iz Rusije, ako već ne po nalogu onda barem uz znanje ruske vlade.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Rale

10.07.2021 01:14

Novi trik za sankcije. Poslao bi ja njima brodove blizu granica kao sto oni salju blizu rusima. Cuj napali industriju mesa. A boze lopova jadna im majka.kada se raspao varsavski pakt mislili su ode rusija na koljena kad ono prc.

ODGOVORITE
Name

Predator

10.07.2021 07:06

Bajden je prolupao skroz

ODGOVORITE
Name

MENAGER

10.07.2021 09:14

Jednostavno je Povuci malo svoje trupe iz Evrope i Bliskog Istoka i citavog svijeta i hakeri ce se rjesiti Izgleda da je Rusija ponovo ispred Amerike

ODGOVORITE
Name

Nemaju oni

10.07.2021 19:21

Pojma u sta mogu zapasti.Rusi sve sto rade rade iz patriotizma tako i po pitanju tehnoloskih dostignuca. U Americi nema patriotizam nego novac(stanjcani) cak ni to ih dovoljno ne stimulise. Znaci nesto opako trulo na zapadu.....