Дјевојчица (14) из Бањалуке се спасила од оца

Храброст 14-годишње девојчице са ширег подручја Бањалуке, која се током ноћи спасила од оца злостављача, никога није могла оставити равнодушним.

Република Српска 09.07.2021 | 19:16
Дјевојчица (14) из Бањалуке се спасила од оца

Девојчица је живела у породичном домаћинству са оцем и братом, али без мајке, која је, како би прехранила своју децу, морала отићи и радити у иностранство, пише Српскаинфо.

Пријава о насиљу у породици није било, али су постојале сумње, које су кулминирале пре неколико дана када је отац сексуално злостављао своју малолетну ћерку.

Цели план спасавања из руку злостављача девојчица је направила с мајком.

Наиме, критичне ноћи послала је поруку мајци у којој је написала само једну реч, а након тога је уследио готово невероватан план на основу којег је девојчица успела неопажено да се извуче из породичног дома, како је отац не би приметио.

Свакако да је отежавајућа околност по девојчицу, поред тога што је била жртва сексуалног злостављања, било и што је отац у кући имао наоружање.

Ученица основне школе у Бањалуци послала је мајци једноставну поруку у којој је писало „Мама!“, што је мајци био довољан знак да схвати како се са њеном ћерком догодило нешто страшно, те да је хитно мора извући на сигурно.

То страшно у ствари је био чин злостављања од стране оца, који је у међувремену, захваљујући брзој и адекватној реакцији полиције и надлежних стручних служби, ухапшен и притворен.

Након поруке, мајка девојчице се одмах јавила својој кћерки и до најситнијих детаља објаснила на који начин неопажено да изађе из куће, како злостављач не би ни посумњао шта се дешава.

Мајка је девојчици саветовала да сачека док отац заспе, па да кроз прозор изађе из куће.

Пре тога је кћерки саветовала да ништа не говори млађем брату, за којег је утврђено да није био жртва злостављача.

Пре бежања из породичног дома, девојчица је позвала полицију како се не би догодило да је отац накнадно ухвати.

Полиција је одреаговала правовремено и кренула на наведену локацију. Девојчица је, након позива, села на бицикл и побегла од куће.

У једном тренутку, док је бежала, двојчица је видела фарове аутомобила, али како би се уверила да је у питању полиција, а не отац који је можда кренуо за њом, морала се сакрити поред локалног пута.

На срећу, видевши да се ипак радило о полицији, девојчица је изашла на пут. У пар реченица испричала је полицији шта се догодило, кроз шта је прошла, а затим су алармиране и стручне службе бањалучког Центра за социјални рад. Отац злостављач убрзо је ухапшен и притворен, а информација да је ухапшен око два сата ујутро само потврђује све наведено.

Током претреса куће осумњиченог пронађено је и нелегално наоружање.

У међувремену, девојчица и њен брат смештени су у Сигурну кућу, а мајка је у рекордном времену, тачније одмах након примљене поруке, спаковала ствари и из иностранства дошла у Бањалуку како би била подршка својој деци.

Осумњичени отац у међувремену је притворен због више кривичних дела, тачније због постојања основане сумње да је починио кривично дело обљуба над дететом млађим од 15 година, кривично дело омогућавање уживања опојних дрога и кривично дело недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја.

Када је у питању судска пракса у конкретним случајевима, у протеклом периоду на вишегодишње затворске казне осуђен је већи број злостављача деце, махом њихових очева, те блиских рођака.

С друге стране, све жртве сексуалног насиља су посебно збринуте у сигурним кућама.

Стручњаци истичу да је у протеклом периоду повећан број случајева сексуалног насиља над децом из разлога што су се жртве одважиле и пријављују ове случајеве много чешће него што је то био случај претходних година.

Велику улогу у пријављивању играју и школске установе, али и грађани, односно жртве насиља. Како би помогли жртвама сексуалног насиља, а посебно деци, Српскаинфо објављује директне бројеве стурчних служби путем којих жртве могу одмах ступити у контакт са стручним особама: 051/348-529 и 051/348- 518

(Српскаинфо)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Унеређени патак Милена

09.07.2021 17:28

Браво,зато секта прогласује људе педофилима и манијацима,да би они могли ово да раде.Да се баве педофилијом,продајом наркотика,убиствима. Зато користе стару паролу :Држте лопова,а они то раде. То су ваљда научили од главног мајмуна,моралне наказе и говна све до једног. Помешћемо их у смеће гдје и припадају. И ја сам био њихов члан,али сам видио да су то моралне наказе и говна као и газда им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

09.07.2021 19:37

Монструм, како га другације назвати?! Неко ко је спреман овако несто урадити свом дјетету заслузује једино дозивотну робију или смртну казну. Да видимо ста це Тузиластво реци, односно како нам дрзава функционисе.

Name

Децко

10.07.2021 08:27

Која дрзава? Тај слуцај није у надлезности дрзавног, вец републицког тузиластва! Науците разликовати појмове "дрзава" од "републике"! На подруцју бивсе РБиХ висе нема дрзаве, остала је само црна рупа Еуропе!

Name

Смаил

10.07.2021 10:14

Јели он цлан СНСД .вјерујем да јест

Name

Црко дабогда

09.07.2021 17:33

Затворити га дозивотно!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљиво

09.07.2021 17:55

Да ли том истом брзином тај исти центар за социјални рад реагује када мајка злоставља дијете? Или то мајке не раде ама баш никада? Да будемо јасни, ово су страшне ствари, али је евидентно да су аршини центра двоструки, једни за мајке, једни за очеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хало

09.07.2021 18:58

Иди умиј се хладном водом па процитај цланак јос једном!

Name

Ре

09.07.2021 20:25

Па,будало. Дал си ти процитао ста писе. Монструм силовао своју церку. Бозе,овог треба дозивотно затворити.

Name

има слуцајева

09.07.2021 19:02

када слузбеник казе ,зовите нас или се обратите социјалном тек када се несто деси. Свима нам је јасно како онда овде систем функционисе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта је

09.07.2021 19:33

Мајка радила у иностранству умјесто да буде са својим мужем и дјецом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

09.07.2021 20:07

На робију,злотвора,у тамницу до краја зивота.Зна ли тај дјаво у облику цовјека да је заувијек унистио зивот родјеном дјетету?

Name

Мајка

09.07.2021 20:24

је исто толико крива знала је са којом мрцином зиви и јос му оставила дјецу у тим годинама тој дјевојцици је мајка најпотребнија праве мајке иду раде на дневницу зараде неку пару за своју дјецу па су увеце куци спреме им вецеру разговарају са својом дјецом и ја сам мајка просла веома теске године зивота у ратно вријеме спавала са моје двије дјевојцице у пола гаразе без воде и струје уморна од зивота мазила сам их и прицала им пуно да це и нама некад бити добро да цу радити и купити им сваста радила јесам али нисам могла увијек купити у иностранство сам отисла са њима зивеци нимало лако радила сам дан и ноц цувала их ко оци своје прицала им и даље слусајуци и гледајуци моје муке одрастосе у двије вриједне дјевојке заврсисе сколу и раде у истој болници као медицинске сестре није ме ни рат натјеро да оставим своју дјецу она је унистила зивот младост сколу и сву срецу њеној дјеци да би отисла у иностранство и за мене је и она исто крива праве мајке не остављају дјецу за њих се гине и зиви зао ми је јадне дјеце бог их свакоме и да

Name

Ре

09.07.2021 20:27

Па,јадна мајка је морала отици радити. Код ови сектаса и лопова не мозе се запослити. Нема црвену књизицу.

Name

Ре Ста је

09.07.2021 20:51

Зарадјивала за хљеб идиоте један. Немам псовки довољно да ти упутим, нецовјеце. Огроман дио насих суградјана мема новца да једе и плати рацуне, незапсоленост је огромна, а преко 60% оних који јесу запослени раде за минималац. Од свега монструозног сто се овдје могло процитати, ти си установио да је мајка крива јер је отисла да ради??? Какви смо, боље да нас нема.

Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЦ - СРБАЦ

09.07.2021 20:18

Подрска и за ову, као и за сву осталу дјецу, гдје год се налазила, као и све зртве овакве врсте насиља и злостављања. Треба прицати и пријављивати то све, како би се сваки овакав гад разоткрио. Има кривицних и поступака за робије разних. Али, педофилија и силовање, су бар за мене, ван сваке конкуренције. Исто тако и порука од мене, посто име и локација стоји ту. Ако има неко овакав, педофил и силоватељ, да ја не знам за његова дјела и циме се "бави" у зивоту, а да рецимо познаје мене - нека буде слободан да ме заобилази у јавности и друству, јер ако ја икада сазнам или не дао Бог "налетим" негдје на његов овакав цин, нисам бас сигуран у могуцност самоконтроле. Бице, како је било и сину сенатора Роарк - а, у филму Син Цитy. И не. Уопсте ме не занима "статус", "сталез", "моц" или било ста слицно, потенцијалног "предатора". Ако ја "треба да идем", а да би бар једно, а посебно висе дјеце, одрастало нормално и здраво, или било спасено - за мене прихватљиво. Херој? Не. Вазан? И дон'т тхинк со. Луд? Ови из "описа", сазнаце колико.

ОДГОВОРИТЕ