Шамац: Наставак подршке вишечланим породицама

За 138 породица са подручја ове општине данас су подијељене “Поносне картице РС” које ће моћи користити приликом куповине роба и услуга код будућих партнера са овог подручја, а и широм РС.  

Република Српска 09.07.2021 | 14:39
Шамац: Наставак подршке вишечланим породицама

Овим је  започела и реализација пројекта”Пријатељи породице”намјењен као подршка породицама са троје и више дјеце. Општина Шамац наставља и даље са подршком породицама, дјеци, ученицима, студентима.
 
"Скупштинском одлуком о подстицању наталитета на подручју Шамца предвиђено је да општина исплати по 100 КМ за прво и друго рођено дијете, 1.000 КМ за треће и 500 КМ за четврто и свако сљедеће", изјавио је начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић.

 Он додаје да су Правилником о расподјели средстава за подршку пронаталитетној политици општине Шамац утврђени услови и поступак за додјелу једнократне новчане помоћи за суфинансирање трошкова вантјелесне оплодње, и то за двије породице , а средства се додјељују расписивањем јавног позива у висини од 5.000 КМ.

 Милићевић напомиње  да је у протекле три године свакој породици чије се дијете уписало у први разред  одбрило новчану накнаду  од по 100 КМ, од ове године износ ове помоћи ће бити повећан на 150КМ.

 „Помажемо свим породицама  са четворо и више дјеце  са 150 КМ  мјесечно , а до сада је то било 100 КМ,“, каже Милићевић

Имајући у виду да Министарство просвјете и културе, превозницима са којима је закључило Уговор о превозу ученика, не дозначава у цјелости накнаду за трошкове превоза ученика основних школа, појавила се потреба  да дио трошкова превоза ученика финансирају родитељи.

 Како би смањио трошкове око превоза ученика родитељима, Начелник општине Шамац је у вези са тим донио закључак о учешћу општине Шамац у финансирању дијела трошкова превоза ученика основних школа иа
ко то није Законом дефинисано.

За трошкове превоза средњошколаца, односно ученика Средње школе „Никола Тесла“ такође општина Шамац сноси трошкове  и финансира комплетно друго полугодиште у стопостотном износу.

 И поред свих мјера које општина доноси и помаже пронаталитетну политику, породицу, ученике, начелник општине одобрава средства из буџета општине на име једнократне новчане  помоћи за ученике Вуковце  о сновних и Средње школе од по 100 КМ, а ученике генерације у износу од  по 200 КМ.

Подршка породици, ученицима студентима не стаје на томе, јер начелник расписује и Конкурс за додјелу студентских стипендија,а право учешћа на конкурсу имају  сви редовни студенти првог циклуса школовања  који се школују на јавним високошколским установама које се финансирају из буџета РС, БиХ и Република бивше Југославије, а имају пребивалиште на подручју општине Шамац.

За све студенте који не  испуњавају услове начелник је донио закључак  о једнократној новчаној помоћи.

 Општина Шамац стипендира укупно 70 студената, сваки мјесец по 100 КМ и за 11 студената су одборене једнократне новчане помоћ

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар