Šamac: Nastavak podrške višečlanim porodicama

Za 138 porodica sa područja ove opštine danas su podijeljene “Ponosne kartice RS” koje će moći koristiti prilikom kupovine roba i usluga kod budućih partnera sa ovog područja, a i širom RS.  

Republika Srpska 09.07.2021 | 14:39
Šamac: Nastavak podrške višečlanim porodicama

Ovim je  započela i realizacija projekta”Prijatelji porodice”namjenjen kao podrška porodicama sa troje i više djece. Opština Šamac nastavlja i dalje sa podrškom porodicama, djeci, učenicima, studentima.
 
"Skupštinskom odlukom o podsticanju nataliteta na području Šamca predviđeno je da opština isplati po 100 KM za prvo i drugo rođeno dijete, 1.000 KM za treće i 500 KM za četvrto i svako sljedeće", izjavio je načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević.

 On dodaje da su Pravilnikom o raspodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici opštine Šamac utvrđeni uslovi i postupak za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, i to za dvije porodice , a sredstva se dodjeljuju raspisivanjem javnog poziva u visini od 5.000 KM.

 Milićević napominje  da je u protekle tri godine svakoj porodici čije se dijete upisalo u prvi razred  odbrilo novčanu naknadu  od po 100 KM, od ove godine iznos ove pomoći će biti povećan na 150KM.

 „Pomažemo svim porodicama  sa četvoro i više djece  sa 150 KM  mjesečno , a do sada je to bilo 100 KM,“, kaže Milićević

Imajući u vidu da Ministarstvo prosvjete i kulture, prevoznicima sa kojima je zaključilo Ugovor o prevozu učenika, ne doznačava u cjelosti naknadu za troškove prevoza učenika osnovnih škola, pojavila se potreba  da dio troškova prevoza učenika finansiraju roditelji.

 Kako bi smanjio troškove oko prevoza učenika roditeljima, Načelnik opštine Šamac je u vezi sa tim donio zaključak o učešću opštine Šamac u finansiranju dijela troškova prevoza učenika osnovnih škola ia
ko to nije Zakonom definisano.

Za troškove prevoza srednjoškolaca, odnosno učenika Srednje škole „Nikola Tesla“ takođe opština Šamac snosi troškove  i finansira kompletno drugo polugodište u stopostotnom iznosu.

 I pored svih mjera koje opština donosi i pomaže pronatalitetnu politiku, porodicu, učenike, načelnik opštine odobrava sredstva iz budžeta opštine na ime jednokratne novčane  pomoći za učenike Vukovce  o snovnih i Srednje škole od po 100 KM, a učenike generacije u iznosu od  po 200 KM.

Podrška porodici, učenicima studentima ne staje na tome, jer načelnik raspisuje i Konkurs za dodjelu studentskih stipendija,a pravo učešća na konkursu imaju  svi redovni studenti prvog ciklusa školovanja  koji se školuju na javnim visokoškolskim ustanovama koje se finansiraju iz budžeta RS, BiH i Republika bivše Jugoslavije, a imaju prebivalište na području opštine Šamac.

Za sve studente koji ne  ispunjavaju uslove načelnik je donio zaključak  o jednokratnoj novčanoj pomoći.

 Opština Šamac stipendira ukupno 70 studenata, svaki mjesec po 100 KM i za 11 studenata su odborene jednokratne novčane pomoć

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar