Влада Српске му дала државна овлашћења, он Вишковићевом сину преписао пола фирме

Декан Машинског факултета изашао из власништва фирме да би могао од Владе добити вишегодишњи посао контроле свих техничких прегледа у Српској. Након што је добио посао фирму преписује на сина Стефана и на сина премијера Српске Радована Вишковића, пише Цапитал.  

Република Српска 08.07.2021 | 20:19
Влада Српске му дала државна овлашћења, он Вишковићевом сину преписао пола фирме

Фирма „Центар за аутомобилско инжењерство“ у власништву Александра Милашиновића и компанија „Проинтер“ почетком прошле године су добили вишемилионски посао стручне институције која контролише рад станица за технички преглед возила. Милашиновић, иначе и декан Машинског факултета у Бањалуци, дугогодишњи је пријатељ премијера Републике Српске Радована Вишковића. Радовановом сину Марку је након завршене процедуре дао пола своје фирме „Алтро“ која се такође бави техничким прегледима, а коју ће дијелити са његовим сином Стефаном.

Тако је Марко Вишковић за свој бизнис добио поприлично комотну позицију. Контролу рада његове станице врши отац његовог пословног партнера, уједно и пријатељ његовог оца Радована.

За ту позицију потрудио се лично старији Милашиновић формалним промјенама у власништву за вријеме док је трајао конкурс за избор стручне институције, открива портал ЦАПИТАЛ.ба

Како је све почело

Фирму, односно станицу за технички преглед „Алтро“, декан Милашиновић основао је почетком 2019. године.

Међутим, како се ближио нови конкурс за избор стручне институције за контролу рада станица морао је нешто урадити, јер је знао да неко ко посједује станицу за технички преглед не може по закону вршити и контролу станица.

Прије него што ће у децембру те исте године бити расписан конкурс, Милашиновић за власника и директора у „Алтру“ поставља извјесног Славена Мирковића.

Он на тој позицији остаје све до 9. септембра прошле године када је већ било сигурно да ће Милашиновић преко свог „Центра за аутомобилско инжењерство“ добити посао стручне институције.

Фирму тада поново враћа у власништво своје породице гдје се као власник појављује његов син Стефан. Након нешто више од мјесец данас син премијера Вишковића Марко, постаје власник 49 одсто фирме „Алтра“.

Премијер Радован Вишковић и декан Александар Млашиновић тврде да пословно партнерство њихових синова нема везе са избором републичке стручне институције која је добила милионски уносан и одговоран посао. Правдају пословну сарадњу дјеце својим ранијим познанством које траје двије деценије и сарадњом из тог периода.

Вишковић је тако недавно на једном од засједања у Народној скупштини Републике Српске казао како је удио у „Алтру“ добио на основу дуга који је Милашиновић имао према њему и ранијег уговора.

„Нисам успио наплатити износ који је био предвиђен уговором везано за тај посао. Да не би пустио да то пропадне, тражио сам од сувласника да се упише власништво у фирми искључиво из дуговања. Да то не би радио ја, јер временски не могу радити, а мој син је апсолвент на завршној години правног факултета у Београду, по логици ствари то потраживање које нисам наплатио пет или шест година сам уписао као власништво мога дјетета. Ако је то била каква грешка, криминал или било шта друго, спреман сам да одговарам“, казао је тада са говорнице Вишковић.

Поручио је како је јавни позив за стручну институцију био далеко прије него што се његов син уписао као сувласник. Према судским изводима који су у посједу ЦАПИТАЛ-а то је тачна тврдња, али премијер није објаснио зашто је његов дугогодишњи познаник формално преносио власништво на друге особе да би испунио услове да од државе добије уносан посао, а убрзо након што га је добио, вратио власништво у фирми на своју и породицу Вишковић.

„И моја дјеца, као и ваша дјеца и сва дјеца Републике Српске треба да живе свој живот. Ја никада нисам дозволио својој дјеци да било шта ураде нечасно, да се понашају бахато или било шта коме ураде нажао. И то очекујем да раде ваша дјеца“, закључио је Вишковић у обраћању посланицима.

Милашиновић: Урадио сам то да не будем у сукобу интереса

Александар Милашиновић

Слично оправдање за новинара ЦАПИТАЛ-а имао је и декан Александар Милашиновић.Како нам је рекао, Радована познаје већ 20 година колико траје и њихова сарадња.

Не спори да се због сукоба интереса привремено повукао из власништва у фирми „Алтро“ и сматра да ту нема ништа спорно нити противзаконито.

„Фирма која је конкурисала за стручну институцију није смјела да има техничке прегледе. Сва је прича око тога. Неко ко има техничке прегледе не може конкурисати. Како се приближавао конкурс, знао сам шта ће се десити. Да не би био у сукобу интереса и сам себи свезао ноге одрекао сам је се. Све је у складу са законом и прописима“, каже Милашиновић.

Тачно је да је Милашиновић својим изласком из власништва у „Алтру“ спријечио сукоб интереса, али само до окончања процедуре за избор стручне институције.

Јер, да је постојала стварна жеља он фирму сигурно не би поново враћао на свог сина, већ би је продао неком трећем који се никако не би могао довести у везу са евентуалним сукобом интереса.

У Транспаренцy интернатионалу БиХ кажу како по закону у овом случају нема сукоба интереса, што не значи да су закони добри и да је та проблематика добро ријешена.

„С обзиром на то да он (Милашиновић) више није власник фирме него члан његове уже породице, у смислу ових услова који су постављени, то не представља сукоб интереса. Ипак Транспаренцy се већ дуго залаже да се неспојивост у оваквим случајевима и у свим другим прописима који регулишу сукоб интереса прошири и на чланове уже породице како би се постигао суштински ефекат ових ограничења и избјегле злоупотребе“, поручили су из ове организације.

Иначе, када је пословање техничког прегледа „Алтро“ у питању, подаци показују да је ова станица у прошлој години са четири запослена радника имала приходе од 360.664 КМ и добит од 146.102 КМ.

Шта је то стручна институција?


Подсјећамо, стручна институција води информациони систем у којем су увезане све станице техничког прегледа, врши контролу њиховог рада, обучава особље, води податке о лиценцама и сертификатима, а за свој рад има загарантованих осам одсто од сваког техничког прегледа возила.

Ако се узме у обзир да се у Српској годишње региструје близу 400.000 возила од чега највише путничких, гдје цијена техничког износи 54 марке, јасно је да је ријеч о милионском послу.

Иначе, од 2009. па све до прошле године овај посао је обављао конзорциј којег су чинили Машински факултет у Бањалуци, Саобраћајни факултет у Добоју те предузећа „Аудиотеx“ и „ЕИБ Интернатионале“ из Бањалуке.

Након завршеног конкуса расписаног крајем 2019. године посао су преузели Милашиновићев „Центар за аутомобилско инжењерство“ и компанија „Проинтер“.

Стари конзорциј је покушао да поништи њихов избор, али њихова жалба није уважена.

Жалили су се како нови партнери не испуњавају ни техничке ни материјалне услове тражене конкурсом и тврдили како је учињено низ пропуста.

Власници других станица техничких прегледа и представници осигуравајућих кућа са којима смо разговарали незванично кажу да имају проблема са новим системом, да често „пада“, што је посебно било изражено на почетку увођења, а то проузрокује вишечасовне блокаде свих техничких прегледа и стварају се гужве.

(Цапитал)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Свака цаст капитал и бн тв

08.07.2021 18:34

Само удри по дјеци криминалаца, јер су и они сами криминалци, ген је ген. Не стедити ни унуцице ни праунуцице све је то иста проклета крв, браво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

08.07.2021 19:51

Како код ови лопова,дјеца не заврсе факултет а вец их цекају милионски послови. Док наса дјеца морају селити одавде.

Name

Знаци...

09.07.2021 06:02

Сад је..овластено лице..као Сојиц и одлази у нерад..

Name

Милан

08.07.2021 18:37

Мрка капа нам је са овим фукарама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дц

08.07.2021 18:48

Браво другови комунисти, само тако, као и увијек,себи, у се, на се и пода се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ссссс

08.07.2021 19:28

И ови раније сто су контролисали били су у најмању руку катастрофа.ако ниста друго онда је бар Миласиновиц образован и цовјек од струке

Name

Ја

08.07.2021 18:55

ВИ СТЕ ВЕЦИ КРИМИНАЛЦИ ОД ОНИХ НА УЛИЦАМА САМО СТО ТАКВИМ ГЛУПИМ ЛАЗИМА ЛЕГАЛИЗУЈЕТЕ СВОЈ КРИМИНАЛ.НА ТАКАВ НАЦИМ ЈЕ И ПОКРАДЕНА Р.СРПСКА ОД ВАСИХ ГЛАДНИХ ГУЗИЦА .И ЈЕДНО ПИТАЊЕ .КОЛИКО СТЕ ПРОКЛЕТИ И КОЛИКО ВАМ ЈЕ ДОСТА ?ДА САМО ОДЕТЕ ДА СТЕ ЗА ЗИВОТА И ПРОКЛЕТИ И УКЛЕТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комшија

08.07.2021 19:17

Реално комшије Радована дјеца су за примјер у Милићима.Нису се еxпонирала ни у чему. И Радован је нормалан човјек, никада се не односи.Прост народни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Комшија

08.07.2021 19:43

Па видимо ми да је диспечер прост народни човјек.Само у оваквој недођији диспечер за ког је мало рећи да је залутао може бити предсједник владе.

Name

Ре

08.07.2021 19:50

Он је лопов! Лазовцина и климоглавац. Он је балван.

Name

Ванземаљац

08.07.2021 20:12

Ма само да се та секташка дјеца не дрогирају,ма дабогда вам те паре присјеле.

Name

Војка

08.07.2021 19:18

Добри нас постени Радован хехехехех

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домацица Радојка

09.07.2021 06:11

Виде насега Раде? Нама просипа народне мудрости, па хајде да барем и то цини, а овамо одсколован бајин папак-зеленас!

Name

Б.Лука

08.07.2021 19:20

Могу шта хоће, кад овце само блеје и аплаудирају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

08.07.2021 19:37

Бас тако овце само блеје

Name

Xизоф

08.07.2021 19:40

Има ли краја хоботници !

ОДГОВОРИТЕ
Name

&&&&

08.07.2021 19:45

Јој бозе. Ови су гори. Него на сицили банда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

08.07.2021 19:49

ВИСКОВИЦ је типицни сеоски ДИЛКОС и прави онај сеоски ЛОПОВЦИЦ и све се прави наиван а све се зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро из Модриче

08.07.2021 23:56

Све је то ок, него, ко је ова бомбара у бијелој косуљи?

Name

Боки

08.07.2021 19:52

Ма најважније је да је све по закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вгд

08.07.2021 19:58

Фуј,багро гладна.Увјек вам је мало народних пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еснесдеовац

08.07.2021 20:04

Све је транспарентно и по закону ,а закон смо ми. Према томе и у том погледу та прича.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

08.07.2021 20:27

Претходни конзорцијум који је цинио Саобрацајни факултет је требао давно да изгуби овај посао јер је декан факултета, инаце тренер, сав приход и милионе марака узимао и исплацивао себи на име уговора о дјелу а нема никакве везе са струком саобрацаја, ниједну марку није улагао у факултет вец је са сарадницима себе богатио. А његовог сарадника Боска Дјукица који је људима продузавао лиценце за техницке прегледе знају сви у Републици Српској по узимању пара, они су дно дна били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

08.07.2021 20:29

Нај веци криминал је онај без царапе и пистоља ,све легално , а пљацка цвјета. На здравље ,и удри по овом глупом народу. Али једном кад се народ дигне бјезат це те ,ал побјеци нецете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар се то мозе назвати

08.07.2021 20:50

Премијером?! Ста је корисно урадио за народ?! Ниста! Само лупа глупости и лазе због лицне висемилионске користи народних пара из будјета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

08.07.2021 21:09

Мени некако упаде ова цифра од 400000 возила у РС у очи. Ако се узме за тачно да нас нема више од 800000 хиљада није ни лосе да сваки други становник има кола, па ако се узме да ту има сигурно и 100000 малолетних онда долазимо до закључка да их доста има и по два. А ту је још један добар знак, а то је да се овдје добро живи односно велика већина. А да се хоће мало више радит било би и одлично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кримоси

08.07.2021 21:15

Милашиновић је са кумом Дарком Кнежевићем бившим деканом Машинства, све послове са Универзитета пренео на своју приватну фирму! Још је и патолошки коцкар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.07.2021 07:14

Јесте,фирме се звала колико се сјећам Аутомотиве центар то што се ту могло добити и урадити у погледу атеиста није нигдје у Европи. Зна то добро проф. Сњежана Петковић, ако ме памћење добро служи, која се дуго година борила за овим кланом да га тако назовем.

Name

Будо72

08.07.2021 22:56

Докле више крмци гладни?! Сад цете јос мало окусити америчке санкције и скидање са позиција!! Досадили сте и Богу и народу. Овај Висковић ко да ништа пислије основне није завршио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како пјева Шева

09.07.2021 06:55

Милашиновић хара овим сектором још од давне 2009 године када је у процесу издавања лиценци на Саобраћајном факултету у Добоју био страх и трепет. Човјек који је по свим основама уништио Машински факултет у Бања Луци и све послове заједно са својом супругом пребацио у своју тадашњу фирму Аутомотиве. Привремено је изгубио вођство у сукобу са ЕиБ Интернатионале али очито због јаких веза са Вишковићем успио је превагнути тас на своју страну. Један ако не и кључни играч Милашиновића је инспектор Зоран Шева који је по налогу истог вршио чистку неподобних на техничким прегледима широм Републике Српске. Тај инспектор злочинац је починио толико злодјела да је вишегодишња казна затвора блага за оно што је урадио људима. Ето игром случаја Шева је ангажован након пензионисања у фирму Милашиновића као неки стручни савјетник. Са Шевом је у стопу ишао на обуку и инспектор Александар Ђукић звани Ђука један од синова Браће Ђукић из Дервенте. Ето посла за тужилаштво, проведите Шеву и Ђукића па ће све ће се одмотати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

09.07.2021 09:24

Вишковићу пошаљи сина код приватника да ради за минималац,не курчи се толико,ко високо лети увијек ниско падне,лако је тако причати о повећању плата,ти Миле и Зељка не зна се ко више лупа у оркестру...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОНТРОЛОР

10.07.2021 10:17

А да мало прочешљате ко је био у стручној институцији прије ове као и ко је то и коме омогућио.Овдје је највећи проблем политика и предстојећи избори.Ништа више од тога.Зашто више нико не помиње Вулића,Шкрбића,Гранд Траде,Нешића из периода подобности,...нови избори нова тема.

ОДГОВОРИТЕ