Vlada Srpske mu dala državna ovlašćenja, on Viškovićevom sinu prepisao pola firme

Dekan Mašinskog fakulteta izašao iz vlasništva firme da bi mogao od Vlade dobiti višegodišnji posao kontrole svih tehničkih pregleda u Srpskoj. Nakon što je dobio posao firmu prepisuje na sina Stefana i na sina premijera Srpske Radovana Viškovića, piše Capital.  

Republika Srpska 08.07.2021 | 20:19
Vlada Srpske mu dala državna ovlašćenja, on Viškovićevom sinu prepisao pola firme

Firma „Centar za automobilsko inženjerstvo“ u vlasništvu Aleksandra Milašinovića i kompanija „Prointer“ početkom prošle godine su dobili višemilionski posao stručne institucije koja kontroliše rad stanica za tehnički pregled vozila. Milašinović, inače i dekan Mašinskog fakulteta u Banjaluci, dugogodišnji je prijatelj premijera Republike Srpske Radovana Viškovića. Radovanovom sinu Marku je nakon završene procedure dao pola svoje firme „Altro“ koja se takođe bavi tehničkim pregledima, a koju će dijeliti sa njegovim sinom Stefanom.

Tako je Marko Višković za svoj biznis dobio poprilično komotnu poziciju. Kontrolu rada njegove stanice vrši otac njegovog poslovnog partnera, ujedno i prijatelj njegovog oca Radovana.

Za tu poziciju potrudio se lično stariji Milašinović formalnim promjenama u vlasništvu za vrijeme dok je trajao konkurs za izbor stručne institucije, otkriva portal CAPITAL.ba

Kako je sve počelo

Firmu, odnosno stanicu za tehnički pregled „Altro“, dekan Milašinović osnovao je početkom 2019. godine.

Međutim, kako se bližio novi konkurs za izbor stručne institucije za kontrolu rada stanica morao je nešto uraditi, jer je znao da neko ko posjeduje stanicu za tehnički pregled ne može po zakonu vršiti i kontrolu stanica.

Prije nego što će u decembru te iste godine biti raspisan konkurs, Milašinović za vlasnika i direktora u „Altru“ postavlja izvjesnog Slavena Mirkovića.

On na toj poziciji ostaje sve do 9. septembra prošle godine kada je već bilo sigurno da će Milašinović preko svog „Centra za automobilsko inženjerstvo“ dobiti posao stručne institucije.

Firmu tada ponovo vraća u vlasništvo svoje porodice gdje se kao vlasnik pojavljuje njegov sin Stefan. Nakon nešto više od mjesec danas sin premijera Viškovića Marko, postaje vlasnik 49 odsto firme „Altra“.

Premijer Radovan Višković i dekan Aleksandar Mlašinović tvrde da poslovno partnerstvo njihovih sinova nema veze sa izborom republičke stručne institucije koja je dobila milionski unosan i odgovoran posao. Pravdaju poslovnu saradnju djece svojim ranijim poznanstvom koje traje dvije decenije i saradnjom iz tog perioda.

Višković je tako nedavno na jednom od zasjedanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske kazao kako je udio u „Altru“ dobio na osnovu duga koji je Milašinović imao prema njemu i ranijeg ugovora.

„Nisam uspio naplatiti iznos koji je bio predviđen ugovorom vezano za taj posao. Da ne bi pustio da to propadne, tražio sam od suvlasnika da se upiše vlasništvo u firmi isključivo iz dugovanja. Da to ne bi radio ja, jer vremenski ne mogu raditi, a moj sin je apsolvent na završnoj godini pravnog fakulteta u Beogradu, po logici stvari to potraživanje koje nisam naplatio pet ili šest godina sam upisao kao vlasništvo moga djeteta. Ako je to bila kakva greška, kriminal ili bilo šta drugo, spreman sam da odgovaram“, kazao je tada sa govornice Višković.

Poručio je kako je javni poziv za stručnu instituciju bio daleko prije nego što se njegov sin upisao kao suvlasnik. Prema sudskim izvodima koji su u posjedu CAPITAL-a to je tačna tvrdnja, ali premijer nije objasnio zašto je njegov dugogodišnji poznanik formalno prenosio vlasništvo na druge osobe da bi ispunio uslove da od države dobije unosan posao, a ubrzo nakon što ga je dobio, vratio vlasništvo u firmi na svoju i porodicu Višković.

„I moja djeca, kao i vaša djeca i sva djeca Republike Srpske treba da žive svoj život. Ja nikada nisam dozvolio svojoj djeci da bilo šta urade nečasno, da se ponašaju bahato ili bilo šta kome urade nažao. I to očekujem da rade vaša djeca“, zaključio je Višković u obraćanju poslanicima.

Milašinović: Uradio sam to da ne budem u sukobu interesa

Aleksandar Milašinović

Slično opravdanje za novinara CAPITAL-a imao je i dekan Aleksandar Milašinović.Kako nam je rekao, Radovana poznaje već 20 godina koliko traje i njihova saradnja.

Ne spori da se zbog sukoba interesa privremeno povukao iz vlasništva u firmi „Altro“ i smatra da tu nema ništa sporno niti protivzakonito.

„Firma koja je konkurisala za stručnu instituciju nije smjela da ima tehničke preglede. Sva je priča oko toga. Neko ko ima tehničke preglede ne može konkurisati. Kako se približavao konkurs, znao sam šta će se desiti. Da ne bi bio u sukobu interesa i sam sebi svezao noge odrekao sam je se. Sve je u skladu sa zakonom i propisima“, kaže Milašinović.

Tačno je da je Milašinović svojim izlaskom iz vlasništva u „Altru“ spriječio sukob interesa, ali samo do okončanja procedure za izbor stručne institucije.

Jer, da je postojala stvarna želja on firmu sigurno ne bi ponovo vraćao na svog sina, već bi je prodao nekom trećem koji se nikako ne bi mogao dovesti u vezu sa eventualnim sukobom interesa.

U Transparency internationalu BiH kažu kako po zakonu u ovom slučaju nema sukoba interesa, što ne znači da su zakoni dobri i da je ta problematika dobro riješena.

„S obzirom na to da on (Milašinović) više nije vlasnik firme nego član njegove uže porodice, u smislu ovih uslova koji su postavljeni, to ne predstavlja sukob interesa. Ipak Transparency se već dugo zalaže da se nespojivost u ovakvim slučajevima i u svim drugim propisima koji regulišu sukob interesa proširi i na članove uže porodice kako bi se postigao suštinski efekat ovih ograničenja i izbjegle zloupotrebe“, poručili su iz ove organizacije.

Inače, kada je poslovanje tehničkog pregleda „Altro“ u pitanju, podaci pokazuju da je ova stanica u prošloj godini sa četiri zaposlena radnika imala prihode od 360.664 KM i dobit od 146.102 KM.

Šta je to stručna institucija?


Podsjećamo, stručna institucija vodi informacioni sistem u kojem su uvezane sve stanice tehničkog pregleda, vrši kontrolu njihovog rada, obučava osoblje, vodi podatke o licencama i sertifikatima, a za svoj rad ima zagarantovanih osam odsto od svakog tehničkog pregleda vozila.

Ako se uzme u obzir da se u Srpskoj godišnje registruje blizu 400.000 vozila od čega najviše putničkih, gdje cijena tehničkog iznosi 54 marke, jasno je da je riječ o milionskom poslu.

Inače, od 2009. pa sve do prošle godine ovaj posao je obavljao konzorcij kojeg su činili Mašinski fakultet u Banjaluci, Saobraćajni fakultet u Doboju te preduzeća „Audiotex“ i „EIB Internationale“ iz Banjaluke.

Nakon završenog konkusa raspisanog krajem 2019. godine posao su preuzeli Milašinovićev „Centar za automobilsko inženjerstvo“ i kompanija „Prointer“.

Stari konzorcij je pokušao da poništi njihov izbor, ali njihova žalba nije uvažena.

Žalili su se kako novi partneri ne ispunjavaju ni tehničke ni materijalne uslove tražene konkursom i tvrdili kako je učinjeno niz propusta.

Vlasnici drugih stanica tehničkih pregleda i predstavnici osiguravajućih kuća sa kojima smo razgovarali nezvanično kažu da imaju problema sa novim sistemom, da često „pada“, što je posebno bilo izraženo na početku uvođenja, a to prouzrokuje višečasovne blokade svih tehničkih pregleda i stvaraju se gužve.

(Capital)

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Svaka cast kapital i bn tv

08.07.2021 18:34

Samo udri po djeci kriminalaca, jer su i oni sami kriminalci, gen je gen. Ne stediti ni unucice ni praunucice sve je to ista prokleta krv, bravo.

ODGOVORITE
Name

Borac

08.07.2021 19:51

Kako kod ovi lopova,djeca ne zavrse fakultet a vec ih cekaju milionski poslovi. Dok nasa djeca moraju seliti odavde.

Name

Znaci...

09.07.2021 06:02

Sad je..ovlasteno lice..kao Sojic i odlazi u nerad..

Name

Milan

08.07.2021 18:37

Mrka kapa nam je sa ovim fukarama.

ODGOVORITE
Name

Dc

08.07.2021 18:48

Bravo drugovi komunisti, samo tako, kao i uvijek,sebi, u se, na se i poda se.

ODGOVORITE
Name

Sssss

08.07.2021 19:28

I ovi ranije sto su kontrolisali bili su u najmanju ruku katastrofa.ako nista drugo onda je bar Milasinovic obrazovan i covjek od struke

Name

Ja

08.07.2021 18:55

VI STE VECI KRIMINALCI OD ONIH NA ULICAMA SAMO STO TAKVIM GLUPIM LAZIMA LEGALIZUJETE SVOJ KRIMINAL.NA TAKAV NACIM JE I POKRADENA R.SRPSKA OD VASIH GLADNIH GUZICA .I JEDNO PITANJE .KOLIKO STE PROKLETI I KOLIKO VAM JE DOSTA ?DA SAMO ODETE DA STE ZA ZIVOTA I PROKLETI I UKLETI.

ODGOVORITE
Name

Komšija

08.07.2021 19:17

Realno komšije Radovana djeca su za primjer u Milićima.Nisu se exponirala ni u čemu. I Radovan je normalan čovjek, nikada se ne odnosi.Prost narodni.

ODGOVORITE
Name

re Komšija

08.07.2021 19:43

Pa vidimo mi da je dispečer prost narodni čovjek.Samo u ovakvoj nedođiji dispečer za kog je malo reći da je zalutao može biti predsjednik vlade.

Name

Re

08.07.2021 19:50

On je lopov! Lazovcina i klimoglavac. On je balvan.

Name

Vanzemaljac

08.07.2021 20:12

Ma samo da se ta sektaška djeca ne drogiraju,ma dabogda vam te pare prisjele.

Name

Vojka

08.07.2021 19:18

Dobri nas posteni Radovan heheheheh

ODGOVORITE
Name

Domacica Radojka

09.07.2021 06:11

Vide nasega Rade? Nama prosipa narodne mudrosti, pa hajde da barem i to cini, a ovamo odskolovan bajin papak-zelenas!

Name

B.Luka

08.07.2021 19:20

Mogu šta hoće, kad ovce samo bleje i aplaudiraju....

ODGOVORITE
Name

Da

08.07.2021 19:37

Bas tako ovce samo bleje

Name

Xizof

08.07.2021 19:40

Ima li kraja hobotnici !

ODGOVORITE
Name

&&&&

08.07.2021 19:45

Joj boze. Ovi su gori. Nego na sicili banda

ODGOVORITE
Name

Da

08.07.2021 19:49

VISKOVIC je tipicni seoski DILKOS i pravi onaj seoski LOPOVCIC i sve se pravi naivan a sve se zna.

ODGOVORITE
Name

Đuro iz Modriče

08.07.2021 23:56

Sve je to ok, nego, ko je ova bombara u bijeloj kosulji?

Name

Boki

08.07.2021 19:52

Ma najvažnije je da je sve po zakonu.

ODGOVORITE
Name

Вгд

08.07.2021 19:58

Фуј,багро гладна.Увјек вам је мало народних пара.

ODGOVORITE
Name

Esnesdeovac

08.07.2021 20:04

Sve je transparentno i po zakonu ,a zakon smo mi. Prema tome i u tom pogledu ta priča.....

ODGOVORITE
Name

XYZ

08.07.2021 20:27

Prethodni konzorcijum koji je cinio Saobracajni fakultet je trebao davno da izgubi ovaj posao jer je dekan fakulteta, inace trener, sav prihod i milione maraka uzimao i isplacivao sebi na ime ugovora o djelu a nema nikakve veze sa strukom saobracaja, nijednu marku nije ulagao u fakultet vec je sa saradnicima sebe bogatio. A njegovog saradnika Boska Djukica koji je ljudima produzavao licence za tehnicke preglede znaju svi u Republici Srpskoj po uzimanju para, oni su dno dna bili.

ODGOVORITE
Name

mimi53

08.07.2021 20:29

Naj veci kriminal je onaj bez carape i pistolja ,sve legalno , a pljacka cvjeta. Na zdravlje ,i udri po ovom glupom narodu. Ali jednom kad se narod digne bjezat ce te ,al pobjeci necete.

ODGOVORITE
Name

Zar se to moze nazvati

08.07.2021 20:50

Premijerom?! Sta je korisno uradio za narod?! Nista! Samo lupa gluposti i laze zbog licne visemilionske koristi narodnih para iz budjeta!

ODGOVORITE
Name

Zoran

08.07.2021 21:09

Meni nekako upade ova cifra od 400000 vozila u RS u oči. Ako se uzme za tačno da nas nema više od 800000 hiljada nije ni lose da svaki drugi stanovnik ima kola, pa ako se uzme da tu ima sigurno i 100000 maloletnih onda dolazimo do zaključka da ih dosta ima i po dva. A tu je još jedan dobar znak, a to je da se ovdje dobro živi odnosno velika većina. A da se hoće malo više radit bilo bi i odlično.

ODGOVORITE
Name

Krimosi

08.07.2021 21:15

Milašinović je sa kumom Darkom Kneževićem bivšim dekanom Mašinstva, sve poslove sa Univerziteta preneo na svoju privatnu firmu! Još je i patološki kockar!

ODGOVORITE
Name

Istina

09.07.2021 07:14

Jeste,firme se zvala koliko se sjećam Automotive centar to što se tu moglo dobiti i uraditi u pogledu ateista nije nigdje u Evropi. Zna to dobro prof. Snježana Petković, ako me pamćenje dobro služi, koja se dugo godina borila za ovim klanom da ga tako nazovem.

Name

Budo72

08.07.2021 22:56

Dokle više krmci gladni?! Sad cete jos malo okusiti američke sankcije i skidanje sa pozicija!! Dosadili ste i Bogu i narodu. Ovaj Visković ko da ništa pislije osnovne nije završio.

ODGOVORITE
Name

Kako pjeva Ševa

09.07.2021 06:55

Milašinović hara ovim sektorom još od davne 2009 godine kada je u procesu izdavanja licenci na Saobraćajnom fakultetu u Doboju bio strah i trepet. Čovjek koji je po svim osnovama uništio Mašinski fakultet u Banja Luci i sve poslove zajedno sa svojom suprugom prebacio u svoju tadašnju firmu Automotive. Privremeno je izgubio vođstvo u sukobu sa EiB Internationale ali očito zbog jakih veza sa Viškovićem uspio je prevagnuti tas na svoju stranu. Jedan ako ne i ključni igrač Milašinovića je inspektor Zoran Ševa koji je po nalogu istog vršio čistku nepodobnih na tehničkim pregledima širom Republike Srpske. Taj inspektor zločinac je počinio toliko zlodjela da je višegodišnja kazna zatvora blaga za ono što je uradio ljudima. Eto igrom slučaja Ševa je angažovan nakon penzionisanja u firmu Milašinovića kao neki stručni savjetnik. Sa Ševom je u stopu išao na obuku i inspektor Aleksandar Đukić zvani Đuka jedan od sinova Braće Đukić iz Dervente. Eto posla za tužilaštvo, provedite Ševu i Đukića pa će sve će se odmotati...

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

09.07.2021 09:24

Viškoviću pošalji sina kod privatnika da radi za minimalac,ne kurči se toliko,ko visoko leti uvijek nisko padne,lako je tako pričati o povećanju plata,ti Mile i Zeljka ne zna se ko više lupa u orkestru...

ODGOVORITE
Name

KONTROLOR

10.07.2021 10:17

A da malo pročešljate ko je bio u stručnoj instituciji prije ove kao i ko je to i kome omogućio.Ovdje je najveći problem politika i predstojeći izbori.Ništa više od toga.Zašto više niko ne pominje Vulića,Škrbića,Grand Trade,Nešića iz perioda podobnosti,...novi izbori nova tema.

ODGOVORITE