Превенцијом и законима у борби против насиља

Упознајући учеснике са законским оквирима и механизмима заштите у превенцији дискриминације на основу пола, чланице Фондације “Лара” из Бијељине одржале су форум у оквиру реализације пројекта “Бранитељице људских права унапређују људска права у Босни и Херцеговини”. 

Република Српска 08.07.2021 | 16:08
Превенцијом и законима у борби против насиља

Једна од основних улога заштитника људских права је да представљају везу између жртве која је дискриминисана и званичних институција, речено је на форуму.

- С обзиром да пружамо правна савјетовања и психосоцијалну помоћ, препознајемо код корисница елементе дискриминације. Невладин сектор заправо покушава да пружи подршку свима онима који припадају маргинализованим групама или се осјете дискриминисано без обзира о којем облику дискриминације је ријеч - рекла је  Слађана Миловановић, правни савјетник Фондације “Лара” Бијељина.

Дискриминацијом су најчешће погођене жене са инвалидитетом, истиче предсједник Удружења “Импулс” из Бијељине.

- Имамо вишеструку дискриминацију која доводи до трпљења, искључености из система и заједнице, па чак и до насиља. Дискриминација је свако прављење разлике, а чим припадамо групи жена са инвалидитетом, чињеница је да смо дискриминисане - напомиње предсједник Удружења жена са инвалидитетом “Импулс”из Бијељине Тања Милинковић.

Кроз акте на којима је протеклих година рађено, на локалном нивоу, установили би се механизми за превенцију дискриминације по основу пола у граду Бијељина, напомињу из Одјељења за друштвене дјелатности. 

“Први акциони план који би био донесен је акциони план за подршку свједоцима жртвама насиља које покрива Окружно тужилаштво и Окружни суд у Бијељини. Затим, акциони план за превенцију и сузбијање насиља према женама у породици који важи за период од 2021. до 2025. године, а који је Скупштина града Бијељина усвојила у мају ове године. Град Бијељина је у припреми и акционог плана који се односи на особе са инвалидитетом”, рекла је Љубица Млађеновић. 

Постојањем механизама заштите, свака жртва дискриминације може пријавити проблем са којим је суочена, због чега је пружањем правне помоћи важно оснажити особу при одлуци да заустави насиље, закључено је на одржаном форуму.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар