Prevencijom i zakonima u borbi protiv nasilja

Upoznajući učesnike sa zakonskim okvirima i mehanizmima zaštite u prevenciji diskriminacije na osnovu pola, članice Fondacije “Lara” iz Bijeljine održale su forum u okviru realizacije projekta “Braniteljice ljudskih prava unapređuju ljudska prava u Bosni i Hercegovini”. 

Republika Srpska 08.07.2021 | 16:08
Prevencijom i zakonima u borbi protiv nasilja

Jedna od osnovnih uloga zaštitnika ljudskih prava je da predstavljaju vezu između žrtve koja je diskriminisana i zvaničnih institucija, rečeno je na forumu.

- S obzirom da pružamo pravna savjetovanja i psihosocijalnu pomoć, prepoznajemo kod korisnica elemente diskriminacije. Nevladin sektor zapravo pokušava da pruži podršku svima onima koji pripadaju marginalizovanim grupama ili se osjete diskriminisano bez obzira o kojem obliku diskriminacije je riječ - rekla je  Slađana Milovanović, pravni savjetnik Fondacije “Lara” Bijeljina.

Diskriminacijom su najčešće pogođene žene sa invaliditetom, ističe predsjednik Udruženja “Impuls” iz Bijeljine.

- Imamo višestruku diskriminaciju koja dovodi do trpljenja, isključenosti iz sistema i zajednice, pa čak i do nasilja. Diskriminacija je svako pravljenje razlike, a čim pripadamo grupi žena sa invaliditetom, činjenica je da smo diskriminisane - napominje predsjednik Udruženja žena sa invaliditetom “Impuls”iz Bijeljine Tanja Milinković.

Kroz akte na kojima je proteklih godina rađeno, na lokalnom nivou, ustanovili bi se mehanizmi za prevenciju diskriminacije po osnovu pola u gradu Bijeljina, napominju iz Odjeljenja za društvene djelatnosti. 

“Prvi akcioni plan koji bi bio donesen je akcioni plan za podršku svjedocima žrtvama nasilja koje pokriva Okružno tužilaštvo i Okružni sud u Bijeljini. Zatim, akcioni plan za prevenciju i suzbijanje nasilja prema ženama u porodici koji važi za period od 2021. do 2025. godine, a koji je Skupština grada Bijeljina usvojila u maju ove godine. Grad Bijeljina je u pripremi i akcionog plana koji se odnosi na osobe sa invaliditetom”, rekla je Ljubica Mlađenović. 

Postojanjem mehanizama zaštite, svaka žrtva diskriminacije može prijaviti problem sa kojim je suočena, zbog čega je pružanjem pravne pomoći važno osnažiti osobu pri odluci da zaustavi nasilje, zaključeno je na održanom forumu.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar