Санкције против лидера и њихових породица који се богате на корупцији!

Амбасадор САД-а у БиХ Ерик Нелсон у новом блогу осврнуо се на тежње своје земље у Босни и Херцеговини, као и Западном Балкану те најавио оштре санкције према кочничарима реформи.

Босна и Херцеговина 08.07.2021 | 11:37
Санкције против лидера и њихових породица који се богате на корупцији!

Нелсон пише како је Бијела кућа 3. јуна објавила Меморандум о студији националне безбједности, према којем се борба против корупције дефинише као "суштински интерес за националну безбједност" Сједињених Држава.

"Предсједник Бајден затражио је од Владе САД-а да проучи на који начин Сједињене Државе, у сарадњи с међународним партнерима, могу модернизовати, координисати и осигурати ресурсе за активности усмјерене на јачање борбе против корупције у земљи и иностранству те тражење одговорности починилаца коруптивних радњи.

Допуне предсједника Бајдена Режиму санкција за Западни Балкан, од 8. јуна ове године, јасно наводе корупцију као један од начина путем којег појединци представљају пријетњу миру, безбједности, стабилности или територијалном интегритету подручја или држава Западног Балкана", наводи се.

А шта ово значи за БиХ, пита се Нелсон.

"Сједињене Државе, заједно с ЕУ, ОЕБС-ом, ОХР-ом и другим чланицама међународне заједнице наставиће предводити рационалне економске, законодавне и регулаторне реформе у сврху борбе против корупције и тражења одговорности починилаца коруптивних радњи, помагаће БиХ на њеном путу ка евроатлантској будућности те јачати окружење у којем ће сваки грађанин имати прилику да оствари свој пуни потенцијал", каже он. 

Као што грађани БиХ итекако знају, корупција представља егзистенцијално питање, подвлачи амбасадор.

"Висок степен корупције те неспособност и непостојање воље правосудног система да истражује, гони и адекватно кажњава починиоце коруптивних радњи резултовали су досад незабиљеженим одливом знања, јер грађани свих генерација одлазе у земље у којима њихов успјех не зависи од личних познанстава, него од њиховог властитог талента и поштеног рада.

Путујући широм ове запањујуће земље, сусрећем многе њене грађане који ми кажу како корупција погађа све сфере њихових живота. Ово су људи који гаје дубока осјећања према својим локалним заједницама и свом дому и траже прилике да побољшају свој живот у БиХ, али се осјећају спријеченима на сваком кораку управо због ендемске корупције и система који штити корумпиране појединце науштрб поштених грађана.

Ови вриједни људи осјећају се бепомоћнима суочени са сталним подривањем владавине закона и демократских норми од добро увезаних, корумпираних појединаца дубоких џепова, чији успјех почива на одржавању статуса qуо, гдје не постоји истинска владавина закона", каже он.

Нелсон наводи како босанскохерцеговачки политички лидери који просперитет својих грађана и своје земље стављају иза властитог богаћења и оног својих породица и пријатеља, морају бити спремни да се суоче с посљедицама.

"Сарадници или чланови породица који омогућују коруптивне радње такође су предмет потенцијалних санкција. Дошло је вријеме да истински независно правосуђе позове на одговорност починиоце коруптивних радњи и да међународна заједница још више у жижу интересовања стави дубоко укоријењену и општеприсутну корупцију која прожима сваки сегмент друштва.

Вријеме је и да грађани БиХ захтијевају више од својих политичких лидера и да их позову на одговорност због све већег раста корупције и њеног некажњавања, гдје добро увезани криминалци ријетко бивају кажњени за своје поступке", написао је.

Нелсон каже како опет и изнова, када им се укаже прилика да заузме став и подржи ове кључне реформе, лидери одгађају, блокирају или пак тврде да није право вријеме за то.

(БН/Клиx)

Коментари / 57

Оставите коментар
Name

Дзони

08.07.2021 09:51

Унистава нас скроз одлазеца америцка администрација .

ОДГОВОРИТЕ
Name

????

08.07.2021 10:44

Срећа па код нас "немабкорупције"?

Name

Ми6

08.07.2021 14:46

Ријесите ви прво код себе тзв демократију!!!

Name

Добој

09.07.2021 00:43

Корупцију, криминал и пад морала сте измислили и усаврсили и донијели на ове просторе. Ви, бјелосвјетски плаценици у слузби дјавола

Name

Вуле

08.07.2021 09:56

Па из свемира се види како људи на власти годинама пљачкају милијарде, али ви им гледате кроз прсте, јер очекујете од њих да ће одрадити улазак у НАТО. Наравно, одрадили би то они, да није обећања Београду и Москви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.07.2021 16:17

Они су их поставили. Заједно су у дилу. Да је другације вец би били санкционисани. То годинама траје. Глуми невинасце.

Name

Ана

08.07.2021 09:56

Какве санкције то под хитно све одузети и у затвор да одговарају за неправду коју су нанели свом народу. Да ми је власти само 1 год али да ме чувају од лопова све би одузела што имају преко 50 квадрата и казнила затвором на принудни рад и обновила државу,

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

08.07.2021 09:58

ал цес да имас посла гдје цес их све затворити овдје свак које у политици у криминалу и корупцији до гусе засто сњима дрзис састанке?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

08.07.2021 11:02

Искуство из мог града сви који су несто стекли после рата су криминалци .до тада су били полицајци сумски радници и ситни обртници данас милионери све захваљујуци политици .

Name

РАСПУЦХИН

08.07.2021 09:58

Ви сте их и довели (тачније , довезли на вашим тенковима) а и чували сте их све до сада. Чуваћете ви њих и даље све док испуњавају ваше жеље и извршавају ваша наређења. Немојте потцјењивати овај народ и просипати те "шупље" приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.07.2021 12:44

Јок, народ није ништа крив, народ је стадо "невиних" бирача

Name

БАЊАЛУЧАНИН.. ЦЗ..

08.07.2021 20:27

РЕ РАСПУЧИН.. НЕГЛЕДАЈ ТАКО ПРОЗИРНО, ИСТИНА ДА СУ ГА ОНИ ДОВЕЛИ НА ТЕНКУ. АЛИ КО ЈЕ ЗНАО ДА ЧЕ ТО ТАКО ДОПАСТИ, СА ДОДИГГОМ, ПА НИ МИ САМИ, НЕМОЖЕМО ОКРИВЉИВАТИ САМО МЕДЈУНАРОДНУ ЗАЈЕДНИЦУ КОЈА НИЈЕ НИ ЗНАЛА КО ЈЕ ДОДИГГ, ЖЕЉЕЛИ СУ НÁМ САМО ДОБРО, НЕКЕ ПРОМЈЕНУ КАО И МИ САМИ, ИСПОЧЕТКА ЈЕ БИЛО ДОБРО И МИ СМО ГА И ЊЕГОВИ СТРÁНКУ ПОДРЖАВАЛИ ДОК БУРЛЕ ДОДИХХ НИЈЕ ПРЕУЗЕО СВЕ У СВОЈЕ КРИМИНАЛНО РУКЕ, ОКУПИО НАЈВЕЧИ ОЛОШ НЕПИСМЕНИ ДУПЕУВЛАКАЧИ КЛИМОГЛАВАЦА ПОСТЕПЕНО УНИШТАВАЈУЧИ КОМПЛЕТНУ ПРИВРЕДУ А ЗА ТО НИКО НИЈЕ КРИВ ЈЕДИНО. МИ НÁРОД ДАВАЈУ ЧИ ГЛАСОВЕ ЗА ЊЕГА ЗА ЗАСРАНИХ ПАКЕТИЧ ИЛИ 50 КМ. ПРЕМА ТОМЕ ХТЈЕЛИ СМО. ИМАМО ТО... АЛИ ДО КАДА..????

Name

"Гузовача"

08.07.2021 09:58

Кад ће криминал у РУГИПП да се открива тамо су узели 100 милиона кредита и опрали га (боса деури Станковић комљеновић) и укњжили државн у земљу тајкунима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Павле

08.07.2021 09:59

Све ми се цини да це ове санкције добити само Срби са циљем слабљења Републике Српске (и економског и институционалног). А да нас конацно пусте на миру па да се ми сами ријесавамо криминала и корупције и новцем незаситих политицара. Нека свако уредјује своје двористе. Овако санкције и "демократију" уводе они који су одговорни за многа злодјела у прослом вијеку (о даљој историји да и не говоримо). Американци нека прво ријесе проблем 20 милиона бескуцника и свакодневна масовна убиства у својој дрзави. Тада могу дијелити савјете и другима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хммммм

08.07.2021 11:31

Па наравно, све је усмјерено против оних који се противе глобализацији, тачније окупацији. Када си чуо неког западног амбасадора да помиње корупцију у Федерацији или межу Бошњацима на заједничком нивоу. Увијек су они који коче "евроатлански" пут Срби и међу њима има највише корупције, док је то друга страна искорјенила. Како они који желе грађанску БиХ могу бити коруптивни па они су носиоци прогреса и код њих нема корупције.

Name

Ре

08.07.2021 14:30

Ми смо ово наше двориште баш уредили. Свака нам част. Куће су од чоколаде а прозори од мармеладе... Ајде не прди. Нема нама вањских непријатеља, довољни смо сами себи. Доказали смо да смо стока чим смо допустили да до овога дође. А да ми чекамо да сами себи уређујемо државу.... Ни твоје треће кољено неће доживјети.

Name

Ре

08.07.2021 16:43

Да смо знали да сами уредјујемо дрзаву не би сада половина становниства зељела да оде одавде.

Name

Напокон

08.07.2021 10:00

поцните то радити, крајње је вријеме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

08.07.2021 10:03

Немојте,молим Вас,остаћемо без кадрова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛБ

08.07.2021 10:04

Да сте мислили несто добро овом напаценом обицном народу у БИХ то сте тррбали урадити јос прије 20 година, а сад кад су оуни као бродови, а ниста им не мозете доказати оли њих уво на васе санкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

08.07.2021 10:05

Крените одмах од породице Милорада Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

08.07.2021 10:08

Прво треба процесуирати корумпиране тузиоце и судије и забранити им рад а довести нове и тразити одговорност, без тога а приори нема ниста од БиХ и опстанка за постене градјане а политицке моцнике на робију и све покрадено одузети њима и цлановима њихових породица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мане

08.07.2021 10:09

Па шта више чекате. Казните она три вола из владајућих странака у Бих и народ ће вам бити захвалан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

08.07.2021 10:15

Имена амбасадоре и не називати их политицарима него Криминалцима или сто би се на Српски рецено ,ЛОПОВИ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.07.2021 16:49

Тацно, то су најобицнији копови и криминалци, нису то никакви политицари

Name

Борис

08.07.2021 10:18

Ако те санкције подрсзумијевају затвор и веаћање отете имовине у буџет, онда их подржавам. Све остало је лаж и превара по оној народнојбтресла се гора, родио се миш. Треба размислити какву поруку шаљемо младима ако криминалци ходају слободни и нису кажњени а задрже украдене милионе па чак и милијарде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.07.2021 19:34

Слазем се

Name

ЕД

08.07.2021 10:19

Што прије то боље,треба им увести санкција и породици и ближњих родбини,гдје су многи преписивали богатство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.07.2021 16:50

И то не само од САД, вец од ЕУ

Name

ц

08.07.2021 10:24

Народ им није дао оволика овлаштења и неодговорност истих према народу. Моћ трпе од других и имају подршку како комен треба. Доста је више бахатих политичара. Нестаде народ са вама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.07.2021 19:50

И корумпирано правосудје је за то одговорно

Name

витез истине

08.07.2021 10:31

Милорад Додика,Игор Додик,Горица Додик....затварај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре витез истине

08.07.2021 12:42

Слазем се лазно витезе, а сто не спомену свог Бакира и Рабију, они јел те светци????

Name

сир Оливер

08.07.2021 10:33

После короне , нико вам висе не верује.Исти вас газда плаца.У исту фрулу дувате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луд збуњен ненормалан

08.07.2021 10:51

Странци подржавају домаце политицаре који су двије деценије на власти, омогућавају им путем изборног инжињеринга да додју на власт, журе након избора да им дају легитимитет , дају им подршку у корупцији да их послије могу уцјењивати, па указују народу да морају своје политицаре позивати на одговорност. Да се зна народ није тако малоуман и блесав. Нити их је народ поставио нити их може позивати на одговорност!!! Ко смо ми да имамо право избора ???????????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

08.07.2021 10:53

Заиста је занимљиво гледати како УСА лагано плете мрезу за неподобне водје племена, и како је све координисано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

08.07.2021 10:59

Е зато нас главни баја стеди у русији на кипру гдје га се не тицу америцке и европске санкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.07.2021 14:48

Штеди!!?

Name

Вендетта

08.07.2021 11:17

Па ти си нови мис у старој причи .овдје висе нико и никада не може искоријенити корупцију и криминал , ово постаке убрзо Меxицо ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.07.2021 19:54

И ја пласим да смо до те мјере постали мафијаска дрзава да се цини да висе никад овдје неце бити добро за зивот нормалног цовјека. Нити мислим да ми сами имамо капацитет да било ста промјенимо. Ово друство је макарадно до бола.

Name

Чобан

08.07.2021 11:21

Само Босанску марву затворит у торове и отет све што имају. Зна се све шта су опљачкали под плаштом заштите националних интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бомбаш

08.07.2021 11:27

Одузет имовину а не санкције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.07.2021 16:53

Одузети имовину и стрпати их у затвор. Заједно са тузиоцима и судијама који су их ститили.

Name

Драган Мичић

08.07.2021 11:34

Битка са корупцијом је изгубљена народ је задужен ,појединци блиски власти обогатили су се..Ова генерација је осакаћена живимо у корумпираној и неефикасној држави..Можда за 20 година да буде боља ситуација али прогноза будућег стања је лоша Нико није невин и странци сносе дио одговорности..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

08.07.2021 12:00

Па сто их висе не санкционисете? Најављујете то ходину дана. Ста је циљ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није ово дзабе рецено

08.07.2021 14:55

За разлику од насих политицара,западни,а посебно амери,не обецавају,а поготове не пријете напразно. Нема данас ово,сутра оно,ја нисам тако мислио и сл. Ово је прије задње упозорење,а ускоро нас цекају испуњења реценог,свидјало нам се то или не. Наметали су нам своје и док смо јос имали војску.Сад це поготово. Снсд брод тоне и само да не буде колатералне стете.

Name

Драшко

08.07.2021 13:16

Ти и твоје санкције. Били сте у Авганистану 20 година и сад сте побјегли, а нови талас муслимана кренуо ка Европи. Гдје год сте досли геноцид сте направили, исцрпили ресурсе локалног становниства и побјегли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тадија

08.07.2021 14:25

Ма само дери. Нико за њима заплакати неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.07.2021 16:56

Ма народ це славити и зивнути и добити бар мало наде да се несто мозе промјенити.

Name

Инг

08.07.2021 15:05

Све поциње и заврсава са судовима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

народе, дизи се

08.07.2021 18:46

Ма, које санкције? Треба их макнути са власти, одузети им сто су покрали и стрпати у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анна

08.07.2021 19:26

Кад мило све потписе, онда це му све одузети, а до тад неце ниста. Једино могу му замрзнути рацуне вани, да сто прије стави потписе, за сто је и доведен!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрска за санкције

08.07.2021 19:33

Све корумпиране политицаре у БиХ ставите на листе. Помозите да преостали постен народ не непусти ову земљу због њихових накарадних политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Је ли ко

09.07.2021 09:02

Ко Додику и Спирицу ако се то мозе уопсте назвати санкцијама или несто уцинковитије?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

09.07.2021 09:30

Амери,млатите празну сламу,ви сте им и омогућили да додју на власт и да узимају колико хоће,замајавате очи свијету са таквим глупостима више зарад ваше користи на Балкану а и шире,у очи гледате и лажетее...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

09.07.2021 12:45

Шупља прича да се умири јавност, а истина је да од тога никад неће бити ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

10.07.2021 07:29

Шта урадити са начелником општине (креатором посла) у којој презадужени водовод плаћа ремонт пумпе 180.000 КМ по "најповољнијој цијени" а цијена такве исте услуге у Њемачкој кошта 20.000 КМ?

ОДГОВОРИТЕ