Ванредно стање на Хаитију, војска на улицама 

Власти на Хаитију су прогласиле ванредно стање и затвориле аеродром у у Порт о Пренсу, неколико сати пошто су за сада неидентификовани нападачи убили предсједника Жованела Моиза.

Свијет 07.07.2021 | 19:41
Ванредно стање на Хаитију, војска на улицама 

Ванредно стање на Хаитију, праћено затварањем аеродрома и неколико амбасада западних држава, уведено је пошто су непознате особе упале у резиденцију и убиле предсједника Жованела Моиза.

Недуго пошто је затворена америчка амбасада, предсједник САД Џо Бајден је рекао да је "шокиран и ожалошћен" због убиства предсједника Хаитија.

Премијер Хаитија Клод Жозеф за напад је оптужио "странце" који су међусобно комуницирали на енглеском и шпанском језику, наводећи да је наоружана група са околних брда сишла око један сат послије поноћи и упала у предсједникову резиденцију.

У нападу је рањена и предсједникова супруга, али њена судбина није сасвим јасна, јер су поједини медији на Хаитију јавили да је, по пријему у болницу, подлегла повредама задобијеним у нападу.

Напад је услиједио послије година протеста против Моизове власти и захтјева за његову оставку, али и даље није познато ко су починиоци напада, иако локални медији тврде да је на листи сумњивих шеф мафије, бивши полицајац који је успио да уједини неколико ривалских група у јединствену организацију.

Моиз је био предсједник Хаитија од фебруара 2017. године. Посљедњих неколико година био је на мети оштрих протеста опозиције која га је оптуживала за корупцију, застрашивање и убиства политичких ривала.

(РТС)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зоран

07.07.2021 20:13

Ко се лати мача......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анђео

07.07.2021 22:46

У Априлу ове године је одбио вакцине од WХО а ето сад ста се деси,на залост. Вратили му непослусност...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааааа

08.07.2021 09:21

Немој тако. Бајдену је зао. Узас.

Name

ДОКТОР

08.07.2021 00:41

Бас ме цуди ко га је ликвидирао!!!

ОДГОВОРИТЕ