Vanredno stanje na Haitiju, vojska na ulicama 

Vlasti na Haitiju su proglasile vanredno stanje i zatvorile aerodrom u u Port o Prensu, nekoliko sati pošto su za sada neidentifikovani napadači ubili predsjednika Žovanela Moiza.

Svijet 07.07.2021 | 19:41
Vanredno stanje na Haitiju, vojska na ulicama 

Vanredno stanje na Haitiju, praćeno zatvaranjem aerodroma i nekoliko ambasada zapadnih država, uvedeno je pošto su nepoznate osobe upale u rezidenciju i ubile predsjednika Žovanela Moiza.

Nedugo pošto je zatvorena američka ambasada, predsjednik SAD Džo Bajden je rekao da je "šokiran i ožalošćen" zbog ubistva predsjednika Haitija.

Premijer Haitija Klod Žozef za napad je optužio "strance" koji su međusobno komunicirali na engleskom i španskom jeziku, navodeći da je naoružana grupa sa okolnih brda sišla oko jedan sat poslije ponoći i upala u predsjednikovu rezidenciju.

U napadu je ranjena i predsjednikova supruga, ali njena sudbina nije sasvim jasna, jer su pojedini mediji na Haitiju javili da je, po prijemu u bolnicu, podlegla povredama zadobijenim u napadu.

Napad je uslijedio poslije godina protesta protiv Moizove vlasti i zahtjeva za njegovu ostavku, ali i dalje nije poznato ko su počinioci napada, iako lokalni mediji tvrde da je na listi sumnjivih šef mafije, bivši policajac koji je uspio da ujedini nekoliko rivalskih grupa u jedinstvenu organizaciju.

Moiz je bio predsjednik Haitija od februara 2017. godine. Posljednjih nekoliko godina bio je na meti oštrih protesta opozicije koja ga je optuživala za korupciju, zastrašivanje i ubistva političkih rivala.

(RTS)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zoran

07.07.2021 20:13

Ko se lati mača......

ODGOVORITE
Name

Anđeo

07.07.2021 22:46

U Aprilu ove godine je odbio vakcine od WHO a eto sad sta se desi,na zalost. Vratili mu neposlusnost...

ODGOVORITE
Name

Aaaaaa

08.07.2021 09:21

Nemoj tako. Bajdenu je zao. Uzas.

Name

DOKTOR

08.07.2021 00:41

Bas me cudi ko ga je likvidirao!!!

ODGOVORITE