Државни службеници траже бољи статус, пријете штрајком

А они који су дијелом државног апарата - данас на протестима. Бољи радно-правни статус на улицама су тражили државни службеници и други запослени у институцијама БиХ. На протесте су били приморани јер, кажу, једина смо држава у Европи која нема потписан колективни уговор за запослене у државним институцијама. Поручили су, угрожена је егзистенција за око 6 хиљада радника

Босна и Херцеговина 07.07.2021 | 19:14
Државни службеници траже бољи статус, пријете штрајком

Протесте је организовао Самостални синдикат државних службеника и запослених у институцијама Босне и Херцеговине, а на скупу се окупило близу стотину државних службеника.

Предсједник Синдиката Салих Карчић истакао је за агенцију Анадолија да незадовољни радници државних институција желе успоставити дијалог с Савјетом министара Босне и Херцеговине, односно својим послодавцем и да то траје већ десет година, а да се проблеми службеника не рјешавају.

Радници су незадовољни непотписивањем колективног уговора, непланирањем повећања плата, страначким политикама урушавања институција и лошим условима живота због малих примања. 

“За протест нас је покренула одлука Предсједништва Босне и Херцеговине о усвајању буџета за ову годину са коефицијентом од 4,75 који је омаловажавајући и дискриминирајући и који траје десет година. Државни службеници и радници десет година имају фиксну плату“, рекао је Карчић и додао да је то довело до тога да државни службеници Босне и Херцеговине данас имају 20 до 30 посто мање плате од службеника који раде исти посао у нижим инстанцама власти, односно на ентитетским и кантоналним нивоима.

Карчић је казао да стручни сарадник запослен у институцијама Босне и Херцеговине има плату између 1.100 и 1.200 марака, а да хигијеничарка има плату од 475 марака, што значи да министар чију она канцеларију чисти има десет пута већу плату од ње.

“То су државни службеници, запослени, а не парламентарци. Користим прилику да вам напоменем да ми државни службеници немамо везе с парламентарцима који своје плате примају с накнадама од шест до осам хиљада. Немамо ни физичког контакта, само се срећемо на платоу. Међутим, када ми најавимо штрајк, онда многи коментаришу шта тражимо кад имамо плате од 6.000“, казао је Карчић.

Истичући како незадовољни државни службеници позивају Савјет министара Босне и Херцеговине да погледа кроз прозор и схвате да постоје ти службеници и да почну рјешавати њихове проблеме, почевши од потписивања колективног уговора који им је достављен још 2019. године.

“Ми само тражимо да се врати наша плата од прије десет или 12 година када је коефицијент без икаквог основа смањен са 5,35 на 4,75“, казао је Карчић и додао како ће Синдикат наставити своје активности и у оквиру закона тражити своја права.

Синдикат је упутио и писма у којима је и неколико амбасада у обавијестио о својим проблемима, а Карчић је рекао да ће у августу или септембру бити организован и штрајк и то у складу са законским правилницима.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Бомбаш

07.07.2021 17:54

Узмите устедјевину па улозите у приватни бизнис па да видите ста је зивот.Убисе инспекције и намети.За годину дана осихедис,добихес цир на зелдцу и спавас ко беба,сат спавас сат јауцес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

07.07.2021 17:58

Да ли је могуће да су парламентарци рако хумани.Па они примају минимум 6.000 км мјесечно, а засједали укупно 22 дана у години.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мммм

07.07.2021 18:23

Да ли би ви се задовољили платом 550.00 км,,,као сто ми имамо у трговинама,угоститељству итд,,,,ако вам није добро дајте отказ,и фатајте се рада у приватном сектору и крај,,,,,,,прицате само о плати,а имате топли оброк,регрес,накнаду за одвојени зивот,,ајде марс тамо,и онако само безвезе долазите на посасо,,,ма све би ја вас тојагом истјерао,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

07.07.2021 19:00

О ономе што не знате немојте ни да полемишете. Плата коју помињу је државних службеника са високом стручном спремом, значи особа са завршеним факултетима и великим искуством. Јадни сте када мислите да ти људи треба да имају плате као ви у трговинама, са средњим школама или без њих. Са оваквим размишљањем није ни чудо гдје се БиХ налази.

Name

Www

07.07.2021 19:12

Па требао си завршити високу школу па неби радио за 500 КМ.

Name

@Милан

07.07.2021 19:41

Браво Милане, људи никако да схвате да људи запослени у институцијама БиХ имају плату мању и од приватника ако су истог нивоа образовања...нпр чистачица има 498 КМ, техничар информатике има 670 КМ итд...Е такве плате нису ни код приватника а дане говоримо о разлици у односу на запослене на нижим нивоима власти...

Name

@Мммм

07.07.2021 19:52

И не заборавиите још мито које су тражили за издавање пасоша и личних карата, 2009 три седмице сам са породицом долазио на шалтер, ко је дао коју стотинку испод руке и добио је пасош, ја нажалост нисам дотурио марке ни франке ни евре па рако да ни пасош нисам добио. Их, накупи се ту више од једне њихове плате. И сад та господа штрајкује, срамота, коруптни службеници.

Name

Рис

07.07.2021 20:01

У УИО са факултетом плата око 1000 плус топли оброк. Рекао ми колега а ја сам први који сам контао за њих да имају бар две хиљаде минимум. То ти је измедју 1150 и 1200 са топлим оброком, мало за лову коју обрцу. Нисам рацунао царинике који су прица за себе и они су фирма у фирми.

Name

@@Мммм

07.07.2021 20:09

Пријатељу, ништа ти ови људи немају са издавањем личне карте и пасоша, то раде ентитетски тј. кантонални нивои и то су управо они који имају далеко веће плате од запосленика институција БиХ.

Name

Реалиста

07.07.2021 20:11

Тачно тако. Сви они добијају плате од нас који радимо за 500-600КМ. Кад буду плате веће у реалном сектору самим тим ће и они имати веће плате. Аку су им мале, што не траже посао у реалном сектору код приватника?! Сви хоће веће плате и пензије а они који пуне фондове никуд не мрда плата још на то све радно способни свијет одлази из ове државе. Да још додам, ако се извлаче на високе школе и факултете па господо моја, шта да смо сви завршили факултете, ко би заиста радио?! Сви би ми факултет па да идемо на буџет, јер се мало ради а никаква одговорност,јос да су нам плате по пар хиљада. Факултет се завршава да ти је лакше радити, а не да имаш 10 пута већу плату од радника!

Name

Ре Милан

07.07.2021 20:33

Господин Мммм је потпуно у праву. Дрзавни слузбеници у БиХ су на залост паразити насег друства. Сви, без изузетка, запосљавају се преко везе, дакле носиоци су корупције у насој дрзави. Даље, не стварају никакву вриједност, а при том не прузају ни услуге због којих постоје градјанима и друству у цјелини. Све ово би цовјек прецутао, јер смо ми навикли да цутимо, али на све ово усудјују се да тразе јос... потпуно безобразно и разведено од реалности. С обзиром на колицину рада, труда, и вриједности коју прузају друству трговци и остали услузни радници заслузују много висе плате од паразита на будзету. БиХ се налази ту гдје се налази не због особа са средњосколским образовањем које се са правом питају цему слузе јавни слузбеници, вец управо због тих слузбеника који из све снаге подрзавају трули систем у коме зивимо. И при томе тразе да им дамо вецу плату...

Name

Истина

08.07.2021 05:47

Лажу за мале плате кад примају вишкове. За једно реално радно мјесто има их 10 лелемуда који продају зјала, а ми их плаћамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина је на пола

08.07.2021 08:30

Прво: Легитимно је и позељно да се штрајкује за веће плате и биље услове. То право имају сви запослени у БиХ. Друго: Шта кога брига колика је нечија плата? То питање не постоји у ЕУ а ми се гурамо да удјемо тамо. Треце: Не постоји земља која нема Дрзавне службенике и не можемо ми бити изузетак по томе.

Name

Гоофy

08.07.2021 08:55

Господо, прво вас је и превише када би се направила систематизација како треба и како бог захтијева од ових 6 хиљада треба највише 2 до 2,5 хиљаде. Друго па господо видите у западном свијету колике плате имају државни службеници а колико имају радници у реалном сектору. Треће ако вам не ваља напустите и тражите себи послове са бољим платама ако сте толики стручњаци, част изузетцима више и не вриједите (ова господа са факултетима), имате све могуће бенифите, од топлог оброка, пуног годишњег, пуне плате на банку (без дијела плате на црно), паузе итд., итд., а ми који и себи и власницима фирми и вама "напаћеним" државним службеницима зарадјујемо плате, све од овог горе наведеног немамо ништа. А зато сте већим дијелом и сами ви криви, због свог нерада, незаинтересованости за посао који обављате, а највећим дијелом због свог елементарног назнања и нестручности, пошто се зна како је преко 70 % вас дошло до таквог и тог посла. Извињавам се оних 30 % који вуку остатак "напаћених", извршити систематизацију, тестирање писмено, познавање страних језика, смањити администрацију на минимум минимума и то што остане адекватно платити по учинку (колико предмета завршиш толико новца добијеш), увести апсолутну одговорност за посао који се обавља. Тек када плате буду веће 2 x у реалном сектору од плата на државним јаслама, овдје можемо очекивати иоле бољи живот, а сад док један РАДНИК у реалном сектору издржава два пензионера и три "ухљеба", добро ми хљеба за јести имамо. Људи перите руке

ОДГОВОРИТЕ