Производња дувана у БиХ на издисају

Легална производња дувана у БиХ из године у годину је све мања, а крајње лоша ситуација у овој грани пољопривреде, према ријечима узгајивача, могла би већ сљедеће године довести до потпуне обуставе производње.

Република Српска 07.07.2021 | 17:59
Производња дувана у БиХ на издисају

Како произвођачи истичу, неколико је разлога зашто је дуванска производња у БиХ из године у годину све лошија, а то су, како наводе, затварања домаћих фабрика дувана, мале премије, јачање црног тржишта,  монопол великих компанија и, како су рекли, "неразумна политика УИО БиХ".

На данас одржаном састанку у Бијељини су рекли да постоји лош однос Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО БиХ) према произвођачима дувана, док  из УИО тврде да је све рађено у складу са Законом о дувану.

Због свега наведеног организатори производње дувана су јуче одржали састанак са представницима надлежних институција, на којем су донијели неколико закључака.

Светозар Михајловић, савјетник директора у компанији "Дуван" Бијељина, истиче да је производња дувана у БиХ постала нерентабилна, а рекао је и да је "УИО конфисковала организаторе производње дувана".

"УИО је због притисака црног тржишта и илегалне производње практично конфисковала нашу производњу, за шта није имала никакав законски оквир", навео је Михајловић.

Упозорио је да због тога произвођачи дувана сљедеће године неће моћи преузети производњу.

"Имамо неразумну политику УИО која намећа правила која не постоје нигдје у окружењу у производњи дувана и која своје слабости и немоћ у борби против црног тржишта преноси на нас који смо организатори легалне производње дувана", казао је Михајловић.

Према његовим ријечима, УИО БиХ обрачунава дупли порез на промет, 17 плус 17 одсто, што је довело до ситуације да се онемогући откуп дувана.

"Некада је производња дувана била око 8.000 тона, а сада око 500 тона", каже он.

Један од закључака јучерашњег састанка, према његовим ријечима, био је и да Миро Џакула, директор УИО БиХ, још једном размотри ситуацију, те покуша ријешити новонастали проблем.

"Замолили смо ресорне министре пољопривреде, шумарства и водопривреде да закажу састанак са УИО БиХ и да размотре откуп дуванске производње у БиХ", рекао је Михајловић.

Из УИО БиХ су саопштили да су, као и код свих осталих обвезника индиректних пореза, код организатора производње сировог дувана у БиХ вршене редовне пореске контроле, те да је у тим контролама накнадно утврђена пореска обавеза која није била пријављена у ПДВ пријавама и није била плаћена.

"Једна од битних чињеница које су довеле до обрачуна додатних обавеза је и околност да сву производњу дувана произвођачи морају предати организаторима производње сировог дувана у БиХ, а у конкретним случајевима нису постојале евиденције о цјелокупним количинама дувана који је сходно Закону о дувану морао бити предат", наводи се у саопштењу УИО БиХ.

Нагласили су да, ако су организатори у процесу предаје дувана уочили неправилности било које врсте, онда су били у законској обавези да контактирају пољопривредну инспекцију, те да се утврди гдје је и шта се десило са количинама дувана који им евентуално није предат и да за то имају доказе.

"Инспектори УИО су извршили контроле и у сваком појединачном поступку накнадно утврдили обавезу ПДВ-а гдје је на то указивала расположива документација", стоји у саопштењу УИО БиХ.

Додали су да сваки порески обвезник има право жалбе, те да су то искористили и организатори производње сировог дувана у БиХ.

"По окончању управног поступка у УИО покренути су спорови пред Судом БиХ, а како је наведено, један од тих поступака је окончан пресудом Апелационог вијећа Суда БиХ. За сваки остали поступак који се оконча пред Судом БиХ, свака појединачна одлука биће обавезујућа за поступање и за УИО", закључили су у УИО.

Говорећи о производњи дувана, Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, навео је за "Независне" да дио произвођача дувана у РС није регистрован, посебно у предјелу Херцеговине.

Додао је да је питање гдје ти произвођачи набављу сјемена дувана.

"Они који легално раде легално склапају уговоре са откупљивачима. Проблем су уговорене количине дувана, јер се никад не зна колико ће дуван да роди, а проблем је што се порези исплаћују на уговорену количину, а не на испоручену", рекао је Малетић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, за "Независне" су навели да је ове године планирана сјетва дувана на око 920 хектара, док је прошле године процијењена површина засађена дуваном била око 815 хектара.

(БН/Независне новине) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Абц

07.07.2021 16:14

Ма дајхе ко је знао сацувати паре од ових дуванара сад је богат доста су и сјецкали дај сад несто за остале гране пољопривреде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не Контам

07.07.2021 16:15

Зар није циљ да се Дуван престане производити и конзумирати. Ми смо на добром путу, не видим овде ништа лоше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

07.07.2021 20:12

Одличан коментар. Ја сам пољопривредник али ми не пада на памет да производим овај доказани отров!

Name

Мрква

07.07.2021 16:16

Нека хвала Богу. Пољопривредници могу производити несто здравије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

07.07.2021 19:13

Па немојте бити будале, на папиру уговорите 100 тона и платите порез, а узиво се договорите на 500. Све по закону, угледајте се на политицаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брале

08.07.2021 12:43

Ријетко се десава, али овај пут се не бринем због пада производње јер је у питању отров. Надам се да це дуван бити стављен ван закона и да це производња бити забрањена.

ОДГОВОРИТЕ